Z okazji piątku przedstawiam kolejny deser idealny na weekend! Tarta limonkowa z kremowym musem z awokado i kruchym, słonawym spodem z dodatkiem pistacji jest naprawdę nie tylko piękna, ale i przepyszna. Banalna w wykonaniu, łatwo się kroi, zatem idealna na przyjęcie gości i uroczystości. Oprócz tego oczywiście ciasto jest zdrowe, a jeśli chcemy może być również bezglutenowe.
Bardzo polecam!
Składniki na tartę o średnicy 21 cm
Spód:
150 g płatków owsianych
100 g niesolonych pistacji
35 g mąki ryżowej
60 g oleju kokosowego
50 g cukru kokosowego (lub trzcinowego)
50 g syropu klonowego (lub miodu)
szczypta soli
Masa:
3 dojrzałe awokado
sok z 2 limonek
skórka z 1 limonki
1/3 szklanki syropu klonowego
1/3 szklanki oleju kokosowego
Dodatkowo:
250 g świeżych truskawek/malin/pestek granata
liście mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód umieścić w malakserze i zmiksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Formę do tarty wylepić tak otrzymaną masą i wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
- Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni (grzanie góra-dół).
- Do rozgrzanego piekarnika wstawić spód od tarty na 10-12 minut, do zarumienienia brzegów.
- Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
- Awokado zmiksować z sokiem i skórką z limonki, syropem klonowym oraz z rozpuszczonym i ostudzonym olejem kokosowym.
- Tak otrzymany, jednolity krem przełożyć na spód tortownicy i wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin.
- Po tym czasie udekorować ulubionymi owocami i liśćmi mięty.
- Można dodatkowo posypać prażonymi pistacjami.
Smacznego!
2 COMMENTS
Natalia
6 lat ago
Wow, ale piękna! 🙂
olde hickory tap room
6 lat ago
Hurrah, that’s what I was seeking for, what a information!present here at this weblog, thanks admin of this
web page.