Moje ulubione śniadanie? Kanapki. Tak jak dla większości osób w populacji przygotowywanie omletów, gofrów czy misek mocy w normalny dzień roboczy mogłoby być nie lada wyzwaniem organizacyjnym, a nie uważam, że gotowanie powinno utrudniać życie – wręcz przeciwnie. Podobnie z owsiankami. Na szczęście przepis jest zabójczo prosty i owsianka przygotowana tą metodą wychodzi perfekcyjnie. Nie jest kleista, a puszysta i kremowa, wręcz królewska. Wykonanie jej jest kwestią kilku minut, a ozdobiona sezonowymi owocami lub garścią mrożonych poza sezonem może sprawić, że cały dzień będzie od razu lepszy!
Składniki na 2 porcje:
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki cukru kokosowego/syropu z agawy
1/2 szklanki mleka kokosowego (gęsta część)
1 łyżeczka nasion chia
1 szklanka wody
szczypta soli
Przygotowanie:
- Płatki owsiane umieścić na situ i kilkukrotnie przepłukać pod bieżącą wodą.
- Umieścić w garnku, zalać szklanką świeżej wody i wraz z szczyptą soli i cukrem oraz nasionami chia, gotować na średnim ogniu przez około 10 minut, do całkowitego wchłonięcia płynu.
- Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać mleczko kokosowe i pomieszać.
- Następnie gotować jeszcze 2-3 minuty, mieszając co jakiś czas.
- Przelać do miseczek, udekorować ulubionymi owocami i prażonymi płatkami kokosa.
- Podawać od razu na ciepło lub na zimno, gdyż również w tej formie sprawdza się znakomicie.
Smacznego!
what do you think?