TOP
Desery Śniadania

Owsianka kokosowa

Moje ulubione śniadanie? Kanapki. Tak jak dla większości osób w populacji przygotowywanie omletów, gofrów czy misek mocy w normalny dzień roboczy mogłoby być nie lada wyzwaniem organizacyjnym, a nie uważam, że gotowanie powinno utrudniać życie – wręcz przeciwnie. Podobnie z owsiankami. Na szczęście przepis jest zabójczo prosty i owsianka przygotowana tą metodą wychodzi perfekcyjnie. Nie jest kleista, a puszysta i kremowa, wręcz królewska. Wykonanie jej jest kwestią kilku minut, a ozdobiona sezonowymi owocami lub garścią mrożonych poza sezonem może sprawić,  że cały dzień będzie od razu lepszy!

Składniki na 2 porcje:

1 szklanka płatków owsianych

2 łyżki cukru kokosowego/syropu z agawy

1/2 szklanki mleka kokosowego (gęsta część)

1 łyżeczka nasion chia

1 szklanka wody

szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane umieścić na situ i kilkukrotnie przepłukać pod bieżącą wodą.
  2. Umieścić w garnku, zalać szklanką świeżej wody i wraz z szczyptą soli i cukrem oraz nasionami chia, gotować na średnim ogniu przez około 10 minut, do całkowitego wchłonięcia płynu.
  3. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać mleczko kokosowe i pomieszać.
  4. Następnie gotować jeszcze 2-3 minuty, mieszając co jakiś czas.
  5. Przelać do miseczek, udekorować ulubionymi owocami i prażonymi płatkami kokosa.
  6. Podawać od razu na ciepło lub na zimno, gdyż również w tej formie sprawdza się znakomicie.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *