Utworzenie wegańskiego przepisu na gofry, które będą zarazem lekkie jak i chrupiące okazał się nie lada wyzwaniem, ale w końcu są. Wyśmienite, chrupiące, ale jednocześnie delikatne. Idealne na śniadanie lub podwieczorek z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Jestem przekonana, że w wersji bez cukru i z zastąpieniem soku wodą gazowaną byłyby również świetne w wersji wytrawnej!
Bardzo polecam ten przepis!Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki gryczanej (można zastąpić pszenną razową lub zwykłą)
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki soku z pomarańczy
3 szklanki ulubionego mleka roślinnego
skórka z 1/2 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
ulubione owoce do dekoracji
syrop klonowy
domowa nutella
mus jabłkowy
Przygotowanie:
- W dużej misce umieścić wszystkie sypkie składniki, natomiast w drugim naczyniu połączyć trzepaczką sok, olej oraz mleko roślinne.
- Przelać tak otrzymany płyn do sypkich produktów i zmiksować na małych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
- Gofrownicę rozgrzać i posmarować jej powierzchnię olejem roślinnym przy pomocy pędzelka lub spryskać olejem w spray’u.
- Przelać do gofrownicy ciasto i piec w nim gofry przez 8-10 minut, do zarumienienia.
- Po tym czasie wyjąć, podzielić na osobne gofry i podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
- Dobrze smakują również na drugi dzień podgrzane w tosterze lub piekarniku.
Smacznego!
1 COMMENT
Natalia
6 lat ago
Te z nad morza mogą się chować 😉