TOP
Desery Śniadania

Gofry gryczane

Utworzenie wegańskiego przepisu na gofry, które będą zarazem lekkie jak i chrupiące okazał się nie lada wyzwaniem, ale w końcu są.  Wyśmienite, chrupiące, ale jednocześnie delikatne. Idealne na śniadanie lub podwieczorek z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Jestem przekonana, że w wersji bez cukru i z zastąpieniem soku wodą gazowaną byłyby również świetne w wersji wytrawnej!

Bardzo polecam ten przepis!Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki gryczanej (można zastąpić pszenną razową lub zwykłą)

1/3 szklanki oleju

1/3 szklanki soku z pomarańczy

3 szklanki ulubionego mleka roślinnego

skórka z 1/2 cytryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki cukru trzcinowego

Dodatkowo:

ulubione owoce do dekoracji

syrop klonowy

domowa nutella

mus jabłkowy

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieścić wszystkie sypkie składniki, natomiast w drugim naczyniu połączyć trzepaczką sok, olej oraz mleko roślinne.
  2. Przelać tak otrzymany płyn do sypkich produktów i zmiksować na małych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
  3. Gofrownicę rozgrzać i posmarować jej powierzchnię olejem roślinnym przy pomocy pędzelka lub spryskać olejem w spray’u.
  4. Przelać do gofrownicy ciasto i piec w nim gofry przez 8-10 minut, do zarumienienia.
  5. Po tym czasie wyjąć, podzielić na osobne gofry i podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
  6. Dobrze smakują również na drugi dzień podgrzane w tosterze lub piekarniku.

Smacznego!

«

»

1 COMMENT
  • Natalia
    5 lat ago

    Te z nad morza mogą się chować 😉

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *