TOP
Desery

Tarta limonkowa z pistacjami

Z okazji piątku przedstawiam kolejny deser idealny na weekend! Tarta limonkowa z kremowym musem z awokado i kruchym, słonawym spodem z dodatkiem pistacji jest naprawdę nie tylko piękna, ale i przepyszna. Banalna w wykonaniu, łatwo się kroi, zatem idealna na przyjęcie gości i uroczystości. Oprócz tego oczywiście ciasto jest zdrowe, a jeśli chcemy może być również bezglutenowe.

Bardzo polecam!

Składniki na tartę o średnicy 21 cm

Spód:

150 g płatków owsianych

100 g niesolonych pistacji

35 g mąki ryżowej

60 g oleju kokosowego

50 g cukru kokosowego (lub trzcinowego)

50 g syropu klonowego (lub miodu)

szczypta soli

Masa:

3 dojrzałe awokado

sok z 2 limonek

skórka z 1 limonki

1/3 szklanki syropu klonowego

1/3 szklanki oleju kokosowego

Dodatkowo:

250 g świeżych truskawek/malin/pestek granata

liście mięty do dekoracji

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki na spód umieścić w malakserze i zmiksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  2. Formę do tarty wylepić tak otrzymaną masą i wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
  3. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni (grzanie góra-dół).
  4. Do rozgrzanego piekarnika wstawić spód od tarty na 10-12 minut, do zarumienienia brzegów.
  5. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
  6. Awokado zmiksować z sokiem i skórką z limonki, syropem klonowym oraz z rozpuszczonym i ostudzonym olejem kokosowym.
  7. Tak otrzymany, jednolity krem przełożyć na spód tortownicy i wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin.
  8. Po tym czasie udekorować ulubionymi owocami i liśćmi mięty.
  9. Można dodatkowo posypać prażonymi pistacjami.

Smacznego!

«

»

2 COMMENTS
  • Natalia
    6 lat ago

    Wow, ale piękna! 🙂

  • Hurrah, that’s what I was seeking for, what a information!present here at this weblog, thanks admin of this
    web page.

Skomentuj olde hickory tap room Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *