TOP
Desery

Tarta limonkowa z pistacjami

Z okazji piątku przedstawiam kolejny deser idealny na weekend! Tarta limonkowa z kremowym musem z awokado i kruchym, słonawym spodem z dodatkiem pistacji jest naprawdę nie tylko piękna, ale i przepyszna. Banalna w wykonaniu, łatwo się kroi, zatem idealna na przyjęcie gości i uroczystości. Oprócz tego oczywiście ciasto jest zdrowe, a jeśli chcemy może być również bezglutenowe.

Bardzo polecam!

Składniki na tartę o średnicy 21 cm

Spód:

150 g płatków owsianych

100 g niesolonych pistacji

35 g mąki ryżowej

60 g oleju kokosowego

50 g cukru kokosowego (lub trzcinowego)

50 g syropu klonowego (lub miodu)

szczypta soli

Masa:

3 dojrzałe awokado

sok z 2 limonek

skórka z 1 limonki

1/3 szklanki syropu klonowego

1/3 szklanki oleju kokosowego

Dodatkowo:

250 g świeżych truskawek/malin/pestek granata

liście mięty do dekoracji

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki na spód umieścić w malakserze i zmiksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  2. Formę do tarty wylepić tak otrzymaną masą i wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
  3. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni (grzanie góra-dół).
  4. Do rozgrzanego piekarnika wstawić spód od tarty na 10-12 minut, do zarumienienia brzegów.
  5. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
  6. Awokado zmiksować z sokiem i skórką z limonki, syropem klonowym oraz z rozpuszczonym i ostudzonym olejem kokosowym.
  7. Tak otrzymany, jednolity krem przełożyć na spód tortownicy i wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin.
  8. Po tym czasie udekorować ulubionymi owocami i liśćmi mięty.
  9. Można dodatkowo posypać prażonymi pistacjami.

Smacznego!

«

»

2 COMMENTS
  • Natalia
    3 lata ago

    Wow, ale piękna! 🙂

  • Hurrah, that’s what I was seeking for, what a information!present here at this weblog, thanks admin of this
    web page.

Pozostaw odpowiedź Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *