TOP
Desery

Wegańskie babeczki czekoladowe z żurawiną i kremem z białej czekolady

Dziś, rzutem na taśmę przed świętami, przedstawiam prosty przepis na doskonałe babeczki czekoladowe w świątecznym klimacie z żurawiną, cynamonem, przyprawą piernikową i kremem z białej czekolady, który idealnie przełamuje pozostałe składniki, nadając delikatności i słodyczy. Bardzo polecam na świąteczne spotkania i uroczystości, zwłaszcza w sytuacji, gdy nie macie zbyt wiele czasu na długie szykowanie słodkości świątecznych, a szukacie sprawdzonego i pysznego przepisu, który zachwyci gości.

Bardzo polecam!

Przepis na 8-10 babeczek

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

3/4 szklanki cukru trzcinowego

1/2 szklanki majonezu roślinnego (np. Develey)

1/2 szklanki mleka roślinnego (lub wody)

1/2 szklanki świeżej żurawiny

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżeczka cukru z wanilią

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Krem:

250 ml śmietany roślinnej 31%

160 g wegańskiej białej czekolady

125 g roślinnego serka kremowego

Dodatkowo:

garść świeżej żurawiny

2 łyżeczki cukru do obtoczenia

kilka gałązek rozmarynu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W niewielkim garnku z grubym dnem lub rondelku podgrzać śmietankę 31%.
  2. Dodać do niej pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady w śmietance.
  3. Przelać do wysokiego naczynia lub miski i wstawić do schłodzenia do lodówki na czas przygotowania babeczek.
  4. Piekarnik ustawić na temperaturę 190 stopni (grzanie góra-dół).
  5. W dużej misce połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, cynamon i sól.
  6. W drugim naczyniu umieścić majonez, mleko roślinne i ocet, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji masy.
  7. Połączyć ze sobą zawartość dwóch misek do uzyskania jednolitej masy.
  8. Dodać do masy żurawinę i wymieszać łyżką do połączenia.
  9. Tak przygotowaną masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami, wypełniając je do 3/4 wysokości.
  10. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
  11. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia.
  12. Gdy babeczki będą ostudzone w wysokim naczyniu umieścić schłodzoną śmietankę z czekoladą oraz serek.
  13. Zmiksować masę mikserem do uzyskania jednolitego i puszystego kremu.
  14. Tak przygotowany krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego.
  15. Udekorować nim wierzch babeczek.
  16. Można również ozdobić je żurawiną obtoczoną w cukrze i świeżym rozmarynem.
  17. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *