Dziś, rzutem na taśmę przed świętami, przedstawiam prosty przepis na doskonałe babeczki czekoladowe w świątecznym klimacie z żurawiną, cynamonem, przyprawą piernikową i kremem z białej czekolady, który idealnie przełamuje pozostałe składniki, nadając delikatności i słodyczy. Bardzo polecam na świąteczne spotkania i uroczystości, zwłaszcza w sytuacji, gdy nie macie zbyt wiele czasu na długie szykowanie słodkości świątecznych, a szukacie sprawdzonego i pysznego przepisu, który zachwyci gości.
Bardzo polecam!
Przepis na 8-10 babeczek
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki majonezu roślinnego (np. Develey)
1/2 szklanki mleka roślinnego (lub wody)
1/2 szklanki świeżej żurawiny
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
250 ml śmietany roślinnej 31%
160 g wegańskiej białej czekolady
125 g roślinnego serka kremowego
Dodatkowo:
garść świeżej żurawiny
2 łyżeczki cukru do obtoczenia
kilka gałązek rozmarynu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W niewielkim garnku z grubym dnem lub rondelku podgrzać śmietankę 31%.
- Dodać do niej pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady w śmietance.
- Przelać do wysokiego naczynia lub miski i wstawić do schłodzenia do lodówki na czas przygotowania babeczek.
- Piekarnik ustawić na temperaturę 190 stopni (grzanie góra-dół).
- W dużej misce połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, cynamon i sól.
- W drugim naczyniu umieścić majonez, mleko roślinne i ocet, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji masy.
- Połączyć ze sobą zawartość dwóch misek do uzyskania jednolitej masy.
- Dodać do masy żurawinę i wymieszać łyżką do połączenia.
- Tak przygotowaną masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami, wypełniając je do 3/4 wysokości.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
- Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia.
- Gdy babeczki będą ostudzone w wysokim naczyniu umieścić schłodzoną śmietankę z czekoladą oraz serek.
- Zmiksować masę mikserem do uzyskania jednolitego i puszystego kremu.
- Tak przygotowany krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego.
- Udekorować nim wierzch babeczek.
- Można również ozdobić je żurawiną obtoczoną w cukrze i świeżym rozmarynem.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?