Dziś przedstawiam przepis na doskonałą szarlotkę, która idealnie wpisuje się w świąteczny klimat wypieków ze względu na aromatyczną warstwę orzechowo-pomarańczową, dodatek świeżej żurawiny i dużą ilość cynamonu. Jest naprawdę wspaniała, bogata w smak, idealna na świąteczny stół jak i przedświąteczne spotkania z rodziną. Bardzo polecam spróbować. Nie jest trudna do przygotowania, a z pewnością zachwyci gości.
Zapraszam do przepisu!
Przepis na formę do tarty o średnicy 24-26 cm
Spód:
300 g mąki pszennej
200 g masła roślinnego
110 g cukru brązowego
1 łyżka jogurtu roślinnego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jabłka:
600 g jabłek
1/2 szklanki żurawiny
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Warstwa orzechowa:
1/3 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód umieścić w dużej misce lub w malakserze.
- Wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta.
- Schłodzić minimum 30 minut w lodówce.
- Następnie tortownicę do pieczenia wysmarować masłem roślinnym lub olejem kokosowym.
- Wyłożyć 3/4 ciasta na spód i boki tortownicy, pozostałą część schłodzić w lodówce.
- Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i ponownie wstawić do lodówki na minimum 30 minut do schłodzenia.
- Pod koniec tego czasu ustawić piekarnik na 190 stopni (grzanie góra-dół).
- W tym czasie obrać i pokroić jabłka w grubszą kostkę.
- Skropić sokiem z cytryny.
- Umieścić w garnku wraz z cukrem, cynamonem i proszkiem budyniowym.
- Wymieszać łyżką i gotować na niewielkim ogniu aż owoce puszczą sok.
- Następnie dodać żurawinę i wymieszać.
- Orzechy włoskie zmiksować w malakserze z skórką pomarańczową, cynamonem i cukrem.
- Schłodzony w lodówce spód wyjąć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec przez 10-12 minut do zarumienienia brzegów.
- Wyjąć i przełożyć na podpieczony spód masę orzechową.
- Na masie umieścić jabłka i wyrównać łyżką.
- Pozostałą część ciasta zetrzeć na wierzch tarką lub rozwałkować i wykrawać wzory przy pomocy metalowych foremek, można również posypać garścią orzechów włoskich.
- Ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut.
- Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
- Po całkowitym ostudzeniu podawać z cynamonową śmietanką, solo lub gałką ulubionych lodów.
- Przechowywać w lodówce do 3-4 dni.
Smacznego!
what do you think?