TOP
Desery

Szarlotka z pomarańczą, żurawiną i orzechami

Dziś przedstawiam przepis na doskonałą szarlotkę, która idealnie wpisuje się w świąteczny klimat wypieków ze względu na aromatyczną warstwę orzechowo-pomarańczową, dodatek świeżej żurawiny i dużą ilość cynamonu. Jest naprawdę wspaniała, bogata w smak, idealna na świąteczny stół jak i przedświąteczne spotkania z rodziną. Bardzo polecam spróbować. Nie jest trudna do przygotowania, a z pewnością zachwyci gości.

Zapraszam do przepisu!

Przepis na formę do tarty o średnicy 24-26 cm

Spód:

300 g mąki pszennej

200 g masła roślinnego

110 g cukru brązowego

1 łyżka jogurtu roślinnego

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Jabłka:

600 g jabłek

1/2 szklanki żurawiny

1 łyżka budyniu waniliowego

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki cynamonu

Warstwa orzechowa:

1/3 szklanki orzechów włoskich

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 łyżka cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód umieścić w dużej misce lub w malakserze.
  2. Wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta.
  3. Schłodzić minimum 30 minut w lodówce.
  4. Następnie tortownicę do pieczenia wysmarować masłem roślinnym lub olejem kokosowym.
  5. Wyłożyć 3/4 ciasta na spód i boki tortownicy, pozostałą część schłodzić w lodówce.
  6. Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i ponownie wstawić do lodówki na minimum 30 minut do schłodzenia.
  7. Pod koniec tego czasu ustawić piekarnik na 190 stopni (grzanie góra-dół).
  8. W tym czasie obrać i pokroić jabłka w grubszą kostkę.
  9. Skropić sokiem z cytryny.
  10. Umieścić w garnku wraz z cukrem, cynamonem i proszkiem budyniowym.
  11. Wymieszać łyżką i gotować na niewielkim ogniu aż owoce puszczą sok.
  12. Następnie dodać żurawinę i wymieszać.
  13. Orzechy włoskie zmiksować w malakserze z skórką pomarańczową, cynamonem i cukrem.
  14. Schłodzony w lodówce spód wyjąć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  15. Piec przez 10-12 minut do zarumienienia brzegów.
  16. Wyjąć i przełożyć na podpieczony spód masę orzechową.
  17. Na masie umieścić jabłka i wyrównać łyżką.
  18. Pozostałą część ciasta zetrzeć na wierzch tarką lub rozwałkować i wykrawać wzory przy pomocy metalowych foremek, można również posypać garścią orzechów włoskich.
  19. Ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut.
  20. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
  21. Po całkowitym ostudzeniu podawać z cynamonową śmietanką, solo lub gałką ulubionych lodów.
  22. Przechowywać w lodówce do 3-4 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *