Dziś przedstawiam drugą wersję przepysznych babeczek dyniowych, które przygotowywałam już z okazji Halloween, a tym razem aromatyczne puree z dyni połączyłam z pomarańczą i karmelowym kremem z ciasteczek Lotus Biscoff, który swoją popularnością w tym sezonie przebił najpopularniejsze dotąd wegańskie ciasteczka, czyli Oreo. Muszę przyznać, że ten krem doskonale łączy się z dynią i z pewnością to nie ostatni wypiek w takim zestawieniu smakowym w moim wydaniu. Tymczasem zapraszam do testowania tego przepisu na doskonałe babeczki dyniowe. Bardzo proste, a jednocześnie efektowne, z pewnością zasmakują wszystkim gościom.
Bardzo polecam!
Przepis na 14-16 babeczek
Ciasto:
250 g mąki pszennej
250 g puree dyniowego
200 g cukru trzcinowego
120 g masła roślinnego
125 g jogurtu roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka z 1/2 pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
80 g kremu Lotus Biscoff
Krem:
250 ml śmietanki roślinnej 31%
100 g kremu Lotus Biscoff
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fix
Polewa:
60 ml śmietanki roślinnej
20 g kremu Lotus Biscoff
Przygotowanie:
- Piekarnik ustawi na temperaturę 190 stopni (grzanie góra-dół).
- W dużej misce umieścić mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól, wymieszać.
- W wysokim naczyniu umieścić jogurt, rozpuszczone i ostudzone masło roślinne, puree dyniowe i skórkę z pomarańczy, zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
- Połączyć ze sobą suche i mokre składniki do uzyskania jednolitego ciasta.
- Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami.
- Do każdej z nich przełożyć po łyżce ciasta, następnie nałożyć 1 łyżeczkę kremu Lotus i przykryć drugą łyżką ciasta.
- Tak przygotowane babeczki wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut do zarumienienia.
- Gotowe babeczki zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
- Po tym czasie w wysokim naczyniu umieścić śmietankę, krem Lotus, cukier i śmietan-fix.
- Zmiksować do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.
- Tak przygotowany krem schłodzić minimum 30 minut.
- Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy.
- Tak przygotowanym kremem udekorować wierzch babeczek.
- Gotowe babeczki schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
- W niewielkim rondelku rozpuścić 60 ml śmietanki roślinnej i 20 g kremu Lotus.
- Mieszać na małym ogniu do połączenia.
- Lekko ostudzoną polewą udekorować wierzch babeczek.
- Można również ozdobić je ciastkami w całości lub pokruszonymi.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
2 COMMENTS
Katarzyna
2 lata ago
Śmietanka taka do ubijania? Polecasz jakąś?
extravegadmin
2 lata ago
AUTHORhttps://www.urbanvegan.pl/smietany/9518-smietana-weganska-31-uniwersalna-promo-1l-flora-8719200090873.html Tą bardzo polecam, zawsze się sprawdza. 😉