TOP
Desery

Wegańskie babeczki dyniowe z kremem Lotus

Dziś przedstawiam drugą wersję przepysznych babeczek dyniowych, które przygotowywałam już z okazji Halloween, a tym razem aromatyczne puree z dyni połączyłam z pomarańczą i karmelowym kremem z ciasteczek Lotus Biscoff, który swoją popularnością w tym sezonie przebił najpopularniejsze dotąd wegańskie ciasteczka, czyli Oreo. Muszę przyznać, że ten krem doskonale łączy się z dynią i z pewnością to nie ostatni wypiek w takim zestawieniu smakowym w moim wydaniu. Tymczasem zapraszam do testowania tego przepisu na doskonałe babeczki dyniowe. Bardzo proste, a jednocześnie efektowne, z pewnością zasmakują wszystkim gościom.

Bardzo polecam!

Przepis na 14-16 babeczek

Ciasto:

250 g mąki pszennej

250 g puree dyniowego

200 g cukru trzcinowego

120 g masła roślinnego

125 g jogurtu roślinnego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sok i skórka z 1/2 pomarańczy

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

80 g kremu Lotus Biscoff

Krem:

250 ml śmietanki roślinnej 31%

100 g kremu Lotus Biscoff

2 łyżki cukru pudru

1 opakowanie śmietan-fix

Polewa:

60 ml śmietanki roślinnej

20 g kremu Lotus Biscoff

Przygotowanie:

  1. Piekarnik ustawi na temperaturę 190 stopni (grzanie góra-dół).
  2. W dużej misce umieścić mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól, wymieszać.
  3. W wysokim naczyniu umieścić jogurt, rozpuszczone i ostudzone masło roślinne, puree dyniowe i skórkę z pomarańczy, zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
  4. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki do uzyskania jednolitego ciasta.
  5. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami.
  6. Do każdej z nich przełożyć po łyżce ciasta, następnie nałożyć 1 łyżeczkę kremu Lotus i przykryć drugą łyżką ciasta.
  7. Tak przygotowane babeczki wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut do zarumienienia.
  8. Gotowe babeczki zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
  9. Po tym czasie w wysokim naczyniu umieścić śmietankę, krem Lotus, cukier i śmietan-fix.
  10. Zmiksować do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.
  11. Tak przygotowany krem schłodzić minimum 30 minut.
  12. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy.
  13. Tak przygotowanym kremem udekorować wierzch babeczek.
  14. Gotowe babeczki schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
  15. W niewielkim rondelku rozpuścić 60 ml śmietanki roślinnej i 20 g kremu Lotus.
  16. Mieszać na małym ogniu do połączenia.
  17. Lekko ostudzoną polewą udekorować wierzch babeczek.
  18. Można również ozdobić je ciastkami w całości lub pokruszonymi.
  19. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

2 COMMENTS

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *