TOP
Desery

Szarlotka z żurawiną i budyniem kokosowym

Jeśli w święta oprócz tradycyjnego makowca czy piernika macie ochotę na bardziej orzeźwiające ciasto z dodatkiem świeżych owoców, bardzo polecam przygotować tę szarlotkę. Jest przepyszna, niezbyt słodka, długo zachowuje świeżość, łatwo się kroi i apetycznie prezentuje. Z pewnością będzie smakować rodzinie i znajomym na świątecznych uroczystościach. Bardzo polecam spróbować i życzę zdrowych, spokojnych świąt w rodzinnej i miłej atmosferze z mnóstwem pyszności na świątecznym stole!

Przepis na formę do pieczenia o wymiarach 28x19cm

Spód:

300 g mąki pszennej

200 g masła roślinnego

100 g cukru trzcinowego, miękkiego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej

szczypta soli

Jabłka:

800 g jabłek typu Szara Reneta

1/2 szklanki świeżej żurawiny

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

1 łyżka soku z cytryny

1-2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka cynamonu

Budyń:

800 ml mleka kokosowego (2 puszki)

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru drobnego

Dodatkowo:

3 łyżki dżemu żurawinowego

1/2 szklanki cukru pudru

2-3 łyżeczki mleka kokosowego

2-3 łyżki świeżej żurawiny

1 łyżeczka syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód zagnieść ręcznie lub umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę.
  2. Tak przygotowane ciasto wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
  3. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni grzanie góra-dół.
  4. 2/3 ciasta wyłożyć na spód tortownicy.
  5. Resztę uwinąć folią i wstawić do zamrażarki.
  6. Formę do pieczenia z przygotowanym spodem wstawić do piekarnika na 10-12 minut, do zarumienienia brzegów ciasta.
  7. W tym czasie jabłka pokroić w drobną kostkę, dodać do nich sok z cytryny, cukier, proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.
  8. Umieścić w garnku z grubym dnem i podgrzewać aż owoce zmiękną, dodać pokrojoną w połówki żurawinę.
  9. W dużym garnku umieścić mleko kokosowe, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną oraz cukier.
  10. Wymieszać trzepaczką aby uniknąć grudek.
  11. Podgrzewać na średnim ogniu mieszając co jakiś czas do uzyskania jednolitego, gęstego kremu.
  12. Następnie zdjąć z ognia, odstawić.
  13. Na wcześniej podpieczonym spodzie rozsmarować dżemu żurawinowy.
  14. Na warstwę żurawiny przełożyć masę jabłkową i wygładzić łyżką.
  15. Na jabłka przelać wcześniej przygotowany krem budyniowy, wyrównać.
  16. Z zamrażarki wyjąć pozostałe ciasto i zetrzeć je na wierzch ciasta na grubych oczkach tarki.
  17. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 170 stopni i piec ciasto przez 30-35 minut, do wyraźnego zarumienienia.
  18. Po tym czasie wyjąć i ostudzić w temperaturze pokojowej.
  19. W misce umieścić cukier puder i mleko kokosowe i wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji lukru, w razie potrzeby dodać więcej mleka kokosowego lub cukru pudru.
  20. Na niewielkim talerzyku umieścić cukier.
  21. Żurawinę obtoczyć w syropie klonowym, a następnie w cukrze, odstawić.
  22. Ciasto polewać lukrem, a następnie na wierzchu udekorować żurawiną w cukrze. Opcjonalnie można również udekorować świeżą żurawiną i pestkami granatu oraz wegańską bitą śmietaną.
  23. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 5 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *