Dziś zapraszam na przepyszny sernik jogurtowy z mango, truskawkami i pomarańczą, które idealnie łączą się ze sobą smakowo i tworzą świetne połączenie. To bardzo proste do przygotowania ciasto niewymagające pieczenia, idealne na upalne dni. Zachęcam do spróbowania w sezonie, gdyż jest bardzo orzeźwiające i rozpływa się w ustach.
Zapraszam do przepisu i życzę smacznego!
Spód:
250 g domowej granoli lub ciasteczek owsianych
60 g masła roślinnego
Masa:
500 g jogurtu kokosowego (użyłam 400g kokosowego+100g o smaku mango)
250 g roślinnego mascarpone lub serka kremowego
200 ml śmietanki roślinnej 31%
1 łyżka agaru
100 g pulpy mango
3 łyżki cukru drobnego
1 łyżka skórki z pomarańczy
1 opakowanie galaretki agarowej (użyłam pomarańczowej)
Polewa:
150 ml wody
1 opakowanie galaretki agarowej
2 łyżki likieru pomarańczowego
80 g pulpy mango
Przygotowanie:
- Granolę zmiksować krótko wraz z masłem roślinnym lub olejem kokosowym.
- Tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, natomiast boki wysmarować masłem.
- Wyłożyć wcześniej przygotowaną granolę na spód tortownicy i wygładzić powierzchnię łyżką.
- Wstawić do schłodzenia na czas przygotowania masy jogurtowej.
- Wegańskie mascarpone lub serek roślinny kremowy ubić trzepaczką i następnie zmiksować z roślinnymi jogurtami.
- W osobnym naczyniu ubić śmietankę roślinną do uzyskania sztywnego kremu.
- W garnuszku umieścić wodę, agar, galaretkę, skórkę z pomarańczy, pulpę mango oraz likier.
- Wymieszać do uzyskania jednolitej masy i podgrzać około 2 minuty od zagotowania. W razie potrzeby można zmiksować masę blenderem.
- Jeszcze ciepłą masę dodawać do masy jogurtowej cały czas miksując na średnich obrotach miksera.
- Następnie delikatnie w kilku partiach dodawać ubitą śmietankę i wymieszać do połączenia.
- Masa powinna być wyraźnie gęsta i tężeć. Jednak jeśli tak się nie dzieje, należy podgrzać całość minimum 2 minuty od zagotowania i zostawić następnie do lekkiego ostudzenia.
- Następnie dodać do masy pokrojone w kostkę truskawki oraz mango i wymieszać.
- Przelać tak przygotowaną masę na wcześniej przygotowany, schłodzony spód.
- Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Następnie w rondelku umieścić galaretkę wraz z pulpą mango, wodą oraz likierem.
- Podgrzać 2 minuty od zagotowania, a następnie zostawić do lekkiego ostudzenia.
- Udekorować wierzch opcjonalnie ubitą śmietanką roślinną, świeżymi truskawkami i kawałkami mango oraz wiórkami kokosowymi.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?