TOP
Desery

Wegański sernik jogurtowy z mango, truskawkami i pomarańczą

Dziś zapraszam na przepyszny sernik jogurtowy z mango, truskawkami i pomarańczą, które idealnie łączą się ze sobą smakowo i tworzą świetne połączenie. To bardzo proste do przygotowania ciasto niewymagające pieczenia, idealne na upalne dni. Zachęcam do spróbowania w sezonie, gdyż jest bardzo orzeźwiające i rozpływa się w ustach.

Zapraszam do przepisu i życzę smacznego!

Spód:

250 g domowej granoli lub ciasteczek owsianych

60 g masła roślinnego

Masa:

500 g jogurtu kokosowego (użyłam 400g kokosowego+100g o smaku mango)

250 g roślinnego mascarpone lub serka kremowego

200 ml śmietanki roślinnej 31%

1 łyżka agaru

100 g pulpy mango

3 łyżki cukru drobnego

1 łyżka skórki z pomarańczy

1 opakowanie galaretki agarowej (użyłam pomarańczowej)

Polewa:

150 ml wody

1 opakowanie galaretki agarowej

2 łyżki likieru pomarańczowego

80 g pulpy mango

Przygotowanie:

  1. Granolę zmiksować krótko wraz z masłem roślinnym lub olejem kokosowym.
  2. Tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, natomiast boki wysmarować masłem.
  3. Wyłożyć wcześniej przygotowaną granolę na spód tortownicy i wygładzić powierzchnię łyżką.
  4. Wstawić do schłodzenia na czas przygotowania masy jogurtowej.
  5. Wegańskie mascarpone lub serek roślinny kremowy ubić trzepaczką i następnie zmiksować z roślinnymi jogurtami.
  6. W osobnym naczyniu ubić śmietankę roślinną do uzyskania sztywnego kremu.
  7. W garnuszku umieścić wodę, agar, galaretkę, skórkę z pomarańczy, pulpę mango oraz likier.
  8. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy i podgrzać około 2 minuty od zagotowania. W razie potrzeby można zmiksować masę blenderem.
  9. Jeszcze ciepłą masę dodawać do masy jogurtowej cały czas miksując na średnich obrotach miksera.
  10. Następnie delikatnie w kilku partiach dodawać ubitą śmietankę i wymieszać do połączenia.
  11. Masa powinna być wyraźnie gęsta i tężeć. Jednak jeśli tak się nie dzieje, należy podgrzać całość minimum 2 minuty od zagotowania i zostawić następnie do lekkiego ostudzenia.
  12. Następnie dodać do masy pokrojone w kostkę truskawki oraz mango i wymieszać.
  13. Przelać tak przygotowaną masę na wcześniej przygotowany, schłodzony spód.
  14. Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  15. Następnie w rondelku umieścić galaretkę wraz z pulpą mango, wodą oraz likierem.
  16. Podgrzać 2 minuty od zagotowania, a następnie zostawić do lekkiego ostudzenia.
  17. Udekorować wierzch opcjonalnie ubitą śmietanką roślinną, świeżymi truskawkami i kawałkami mango oraz wiórkami kokosowymi.
  18. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *