TOP
Desery

Wegańska tarta migdałowa z rabarbarem i pomarańczą

Dziś przedstawiam przepis na obłędną tartę frangipane z masą migdałową, rabarbarem i pomarańczą. Całość wieńczy dodatek likieru Cointreau, który dodaje wyrazistości ciastu. Poza tym kruchy, maślany spód idealnie łączy się z aromatyczną, masą migdałową, kwaśnością rabarbaru i delikatną goryczą pomarańczy. Ciasto jest naprawdę doskonałe, a dodatkowo bardzo proste do przygotowania.

Bardzo polecam spróbować!

Przepis na formę do tarty o średnicy 24-26 cm

Spód:

250 g mąki pszennej

60 g cukru pudru

1 łyżka jogurtu roślinnego (użyłam waniliowego Planton z nerkowców)

szczypta soli

Masa migdałowa:

150 g mielonych migdałów

3 łyżki skrobi kukurydzianej (lub budyniu waniliowego)

80 ml aquafaby (wody z ciecierzycy)

50 g masła roślinnego

100 g cukru drobnego

skórka z 1/2 pomarańczy

2 łyżki likieru pomarańczowego (użyłam Cointreau)

2 łyżki jogurtu roślinnego (użyłam waniliowego Planton z nerkowców)

Dodatkowo:

300 g rabarbaru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód umieścić w malakserze lub wyrobić ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta.
  2. Boki i spód tarty wysmarować masłem roślinnym lub olejem kokosowym.
  3. Przełożyć na spód wcześniej przygotowane ciasto.
  4. Docisnąć powierzchnię dłonią i nakłuć widelcem.
  5. Wstawić do schłodzenia na minimum godzinę.
  6. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół).
  7. Do rozgrzanego piekarnika wstawić spód ciasta na 10-12 minut, do zarumienienia brzegów.
  8. W tym czasie w dużej misce umieścić mielone migdały, cukier puder i miękkie masło.
  9. Zmiksować aż masło będzie całkowicie roztarte.
  10. Następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować do uzyskania gęstego kremu.
  11. Na podpieczonym spodzie rozprowadzić dżem pomarańczowy i następnie posypać pokrojonym w kostkę i obtoczonym w mące ziemniaczanej rabarbarem.
  12. Na warstwę rabarbaru przełożyć wcześniej przygotowaną masę migdałową i dokładnie wygładzić powierzchnię łyżką.
  13. Posypać płatkami migdałowymi.
  14. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 160 stopni i piec jeszcze przez 30-35 minut do zarumienienia i ścięcia masy.
  15. Zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
  16. Ostudzone ciasto udekorować ubitą roślinną śmietanką i świeżymi owocami.
  17. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *