Dziś przedstawiam przepis na obłędną tartę frangipane z masą migdałową, rabarbarem i pomarańczą. Całość wieńczy dodatek likieru Cointreau, który dodaje wyrazistości ciastu. Poza tym kruchy, maślany spód idealnie łączy się z aromatyczną, masą migdałową, kwaśnością rabarbaru i delikatną goryczą pomarańczy. Ciasto jest naprawdę doskonałe, a dodatkowo bardzo proste do przygotowania.
Bardzo polecam spróbować!
Przepis na formę do tarty o średnicy 24-26 cm
Spód:
250 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
1 łyżka jogurtu roślinnego (użyłam waniliowego Planton z nerkowców)
szczypta soli
Masa migdałowa:
150 g mielonych migdałów
3 łyżki skrobi kukurydzianej (lub budyniu waniliowego)
80 ml aquafaby (wody z ciecierzycy)
50 g masła roślinnego
100 g cukru drobnego
skórka z 1/2 pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego (użyłam Cointreau)
2 łyżki jogurtu roślinnego (użyłam waniliowego Planton z nerkowców)
Dodatkowo:
300 g rabarbaru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód umieścić w malakserze lub wyrobić ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta.
- Boki i spód tarty wysmarować masłem roślinnym lub olejem kokosowym.
- Przełożyć na spód wcześniej przygotowane ciasto.
- Docisnąć powierzchnię dłonią i nakłuć widelcem.
- Wstawić do schłodzenia na minimum godzinę.
- Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół).
- Do rozgrzanego piekarnika wstawić spód ciasta na 10-12 minut, do zarumienienia brzegów.
- W tym czasie w dużej misce umieścić mielone migdały, cukier puder i miękkie masło.
- Zmiksować aż masło będzie całkowicie roztarte.
- Następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować do uzyskania gęstego kremu.
- Na podpieczonym spodzie rozprowadzić dżem pomarańczowy i następnie posypać pokrojonym w kostkę i obtoczonym w mące ziemniaczanej rabarbarem.
- Na warstwę rabarbaru przełożyć wcześniej przygotowaną masę migdałową i dokładnie wygładzić powierzchnię łyżką.
- Posypać płatkami migdałowymi.
- Obniżyć temperaturę w piekarniku do 160 stopni i piec jeszcze przez 30-35 minut do zarumienienia i ścięcia masy.
- Zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
- Ostudzone ciasto udekorować ubitą roślinną śmietanką i świeżymi owocami.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?