TOP
Desery

Wegański sernik pieczony z karmelizowanym rabarbarem

Dziś przedstawiam doskonały przepis na zakończenie sezonu rabarbarowego – wegański sernik pieczony z karmelizowanym rabarbarem i pomarańczą. Bardzo polecam ten przepis na zakończenie sezonu na to wspaniałe warzywo. Do przygotowania tego ciasto wykorzystałam przepyszne śmietanki roślinne Creamo. Masa sernikowa z jej udziałem jest niesamowicie aksamitna i kremowa, co idealnie łączyć się z chrupiącym spodem i kwaskowatym rabarbarem.

Polecam spróbować i życzę smacznego!

Przepis na tortownicę o średnicy 22-24cm

Spód:

200 g ciasteczek owsianych lub sucharków

50 g płatków owsianych

50 g masła roślinnego

Masa serowa:

900 g jogurtu kokosowego lub śmietanki kokosowej Creamo 15-18%

150 g cukru lub erytrolu

70 g budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej

2 łyżki likieru pomarańczowego

skórka otarta z połowy pomarańczy

Rabarbar:

200 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę

3 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki likieru pomarańczowego (lub soku pomarańczowego)

50 g masła roślinnego

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmielić wraz z płatkami owsianymi.
  2. Dodać masło roślinne i krótko zmiksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, natomiast boki posmarować masłem roślinnym.
  4. Masę ciasteczkową wyłożyć na spodzie i bokach tortownicy i wstawić do schłodzenia na czas przygotowania masy.
  5. Śmietanki kokosowe umieścić w dużej misce.
  6. Dodać również cukier, proszek budyniowy, skórkę z pomarańczy oraz likier.
  7. Wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji masy.
  8. Tak przygotowaną masę przelać na wcześniej przygotowany spód.
  9. Wstawić do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i piec przez godzinę.
  10. Następnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia.
  11. Na patelni umieścić masło roślinne, dodać również cukier trzcinowy, rozpuścić.
  12. Dodać pokrojony w kostkę rabarbar oraz likier.
  13. Podgrzewać aż rabarbar wyraźnie wchłonie sos i zacznie się rozpadać na patelni.
  14. Tak przygotowany rabarbar przełożyć na wcześniej upieczony sernik i wygładzić powierzchnię łyżką.
  15. Wstawić ciasto do lodówki do schłodzenia na minimum 4-6 godzin.
  16. Po tym czasie można udekorować wierzch roślinną śmietanką, świeżymi owocami, skórką otartą z pomarańczy lub migdałami czy płatkami kokosa.
  17. Ciasto można podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *