Dziś przedstawiam doskonały przepis na zakończenie sezonu rabarbarowego – wegański sernik pieczony z karmelizowanym rabarbarem i pomarańczą. Bardzo polecam ten przepis na zakończenie sezonu na to wspaniałe warzywo. Do przygotowania tego ciasto wykorzystałam przepyszne śmietanki roślinne Creamo. Masa sernikowa z jej udziałem jest niesamowicie aksamitna i kremowa, co idealnie łączyć się z chrupiącym spodem i kwaskowatym rabarbarem.
Polecam spróbować i życzę smacznego!
Przepis na tortownicę o średnicy 22-24cm
Spód:
200 g ciasteczek owsianych lub sucharków
50 g płatków owsianych
50 g masła roślinnego
Masa serowa:
900 g jogurtu kokosowego lub śmietanki kokosowej Creamo 15-18%
150 g cukru lub erytrolu
70 g budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej
2 łyżki likieru pomarańczowego
skórka otarta z połowy pomarańczy
Rabarbar:
200 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki likieru pomarańczowego (lub soku pomarańczowego)
50 g masła roślinnego
Przygotowanie:
- Ciasteczka zmielić wraz z płatkami owsianymi.
- Dodać masło roślinne i krótko zmiksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, natomiast boki posmarować masłem roślinnym.
- Masę ciasteczkową wyłożyć na spodzie i bokach tortownicy i wstawić do schłodzenia na czas przygotowania masy.
- Śmietanki kokosowe umieścić w dużej misce.
- Dodać również cukier, proszek budyniowy, skórkę z pomarańczy oraz likier.
- Wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji masy.
- Tak przygotowaną masę przelać na wcześniej przygotowany spód.
- Wstawić do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i piec przez godzinę.
- Następnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia.
- Na patelni umieścić masło roślinne, dodać również cukier trzcinowy, rozpuścić.
- Dodać pokrojony w kostkę rabarbar oraz likier.
- Podgrzewać aż rabarbar wyraźnie wchłonie sos i zacznie się rozpadać na patelni.
- Tak przygotowany rabarbar przełożyć na wcześniej upieczony sernik i wygładzić powierzchnię łyżką.
- Wstawić ciasto do lodówki do schłodzenia na minimum 4-6 godzin.
- Po tym czasie można udekorować wierzch roślinną śmietanką, świeżymi owocami, skórką otartą z pomarańczy lub migdałami czy płatkami kokosa.
- Ciasto można podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?