TOP
Desery

Wegańskie ciasto jogurtowo-cytrynowe z makiem

Dziś przedstawiam przepyszne, lekkie ciasto na bazie jogurtu z nerkowców z makiem i cytryną, które przełożyłam kremem z wegańskiej białej czekolady. Jest to przepyszny wypiek, który zachwyci gości i zdecydowanie nie wymaga szczególnych umiejętności czy też spędzenia dużej ilości czasu w kuchni.

Bardzo polecam jego przygotowanie i życzę smacznego!

Przepis na tortownicę o średnicy 22-24 cm

Ciasto:

375g mąki pszennej

330 g cukru drobnego lub ksylitolu

225 g jogurtu roślinnego z nerkowców (użyłam jogurtu Planton Cashew Wanilia)

165 g oleju roślinnego

150 ml napoju roślinnego

2 łyżki maku niebieskiego

skórka z 1 cytryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Krem:

160 g wegańskiej białej czekolady

200 ml śmietanki roślinnej

250 g wegańskiego mascarpone

1 opakowanie śmietan-fix

Poncz:

1/2 szklanki ciepłej wody

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

4-5 kandyzowanych cytryn w syropie

1 łyżeczka maku

Przygotowanie:

  1. W niewielkim garnku z grubym dnem umieścić roślinną śmietankę i doprowadzić do wrzenia.
  2. Następnie do śmietanki dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, zostawić kilka minut do rozpuszczenia, a następnie wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji masy.
  3. W razie potrzeby można zmiksować masę blenderem.
  4. Tak przygotowany krem przelać do wysokiego naczynia lub miski i przykryć folią spożywczą.
  5. Wstawić do schłodzenia do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  6. Piekarnik ustawić na 170 stopni (grzanie góra-dół).
  7. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i makiem umieścić w misce i dokładnie połączyć ze sobą.
  8. W osobnym naczyniu wymieszać olej z napojem roślinnym i jogurtem.
  9. Następnie przelać tak otrzymaną masę do mącznych składników.
  10. Wymieszać mikserem lub trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
  11. Dodać skórkę cytrynową i wymieszać jedynie do połączenia.
  12. Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 równe części i przelać do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia.
  13. Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut do tzw. „suchego patyczka”.
  14. Po tym czasie wyjąć i zostawić do ostudzenia na kuchennym blacie.
  15. Gdy ciasto ostygnie, wyjąć z lodówki wcześniej przygotowany krem.
  16. Przełożyć do miski do ubijania i zmiksować wraz z roślinnym mascarpone i śmietan-fixem na gęsty i puszysty krem.
  17. Wcześniej przygotowane ciasto zdjąć z obręczy i oddzielić od papieru do pieczenia.
  18. W szklance lub niewielkiej misce wymieszać ze sobą ciepłą wodę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitego ponczu.
  19. Pierwszy blat ciasta wyłożyć na paterze lub talerzu.
  20. Nasączyć 2-3 łyżkami ponczu.
  21. Następnie przełożyć 2/3 wcześniej przygotowanego kremu.
  22. Przykryć drugim blatem ciasta i pozostały krem rozprowadzić na wierzchu ciasta (2-3 łyżki można przełożyć do szprycy i wykonać dekorację przy pomocy końcówki dekoratorskiej).
  23. Można również udekorować wierzch kandyzowanymi cytrynami i 2-3 łyżkami syropu z kandyzowanych cytryn.
  24. Następnie schłodzić tak przygotowane ciasto minimum 4-6 godzin w lodówce.
  25. Po tym czasie wyjąć i podawać.
  26. Można przechowywać w lodówce do 5 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *