Dziś przedstawiam przepyszne, lekkie ciasto na bazie jogurtu z nerkowców z makiem i cytryną, które przełożyłam kremem z wegańskiej białej czekolady. Jest to przepyszny wypiek, który zachwyci gości i zdecydowanie nie wymaga szczególnych umiejętności czy też spędzenia dużej ilości czasu w kuchni.
Bardzo polecam jego przygotowanie i życzę smacznego!
Przepis na tortownicę o średnicy 22-24 cm
Ciasto:
375g mąki pszennej
330 g cukru drobnego lub ksylitolu
225 g jogurtu roślinnego z nerkowców (użyłam jogurtu Planton Cashew Wanilia)
165 g oleju roślinnego
150 ml napoju roślinnego
2 łyżki maku niebieskiego
skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
160 g wegańskiej białej czekolady
200 ml śmietanki roślinnej
250 g wegańskiego mascarpone
1 opakowanie śmietan-fix
Poncz:
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
4-5 kandyzowanych cytryn w syropie
1 łyżeczka maku
Przygotowanie:
- W niewielkim garnku z grubym dnem umieścić roślinną śmietankę i doprowadzić do wrzenia.
- Następnie do śmietanki dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, zostawić kilka minut do rozpuszczenia, a następnie wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji masy.
- W razie potrzeby można zmiksować masę blenderem.
- Tak przygotowany krem przelać do wysokiego naczynia lub miski i przykryć folią spożywczą.
- Wstawić do schłodzenia do lodówki na czas przygotowania ciasta.
- Piekarnik ustawić na 170 stopni (grzanie góra-dół).
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i makiem umieścić w misce i dokładnie połączyć ze sobą.
- W osobnym naczyniu wymieszać olej z napojem roślinnym i jogurtem.
- Następnie przelać tak otrzymaną masę do mącznych składników.
- Wymieszać mikserem lub trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
- Dodać skórkę cytrynową i wymieszać jedynie do połączenia.
- Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 równe części i przelać do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut do tzw. „suchego patyczka”.
- Po tym czasie wyjąć i zostawić do ostudzenia na kuchennym blacie.
- Gdy ciasto ostygnie, wyjąć z lodówki wcześniej przygotowany krem.
- Przełożyć do miski do ubijania i zmiksować wraz z roślinnym mascarpone i śmietan-fixem na gęsty i puszysty krem.
- Wcześniej przygotowane ciasto zdjąć z obręczy i oddzielić od papieru do pieczenia.
- W szklance lub niewielkiej misce wymieszać ze sobą ciepłą wodę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitego ponczu.
- Pierwszy blat ciasta wyłożyć na paterze lub talerzu.
- Nasączyć 2-3 łyżkami ponczu.
- Następnie przełożyć 2/3 wcześniej przygotowanego kremu.
- Przykryć drugim blatem ciasta i pozostały krem rozprowadzić na wierzchu ciasta (2-3 łyżki można przełożyć do szprycy i wykonać dekorację przy pomocy końcówki dekoratorskiej).
- Można również udekorować wierzch kandyzowanymi cytrynami i 2-3 łyżkami syropu z kandyzowanych cytryn.
- Następnie schłodzić tak przygotowane ciasto minimum 4-6 godzin w lodówce.
- Po tym czasie wyjąć i podawać.
- Można przechowywać w lodówce do 5 dni.
Smacznego!
what do you think?