Dziś przedstawiam kolejny, jeszcze lepszy i prostszy przepis na doskonałe ciasto marchewkowe. Jest to jeden z moich ulubionych wypieków, łatwy do przygotowania i smakuje rewelacyjnie, a także świetnie sprawdza się na wszelkich przyjęciach i imprezach okolicznościowych. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ma przyjemny akcent w postaci orzechów i nuty pomarańczy, a całość idealnie łączy się z delikatnym, puszystym kremem z roślinnego serka. Bardzo polecam jego przygotowanie i zachęcam do skorzystania z przepisu!
Przepis na tortownicę o średnicy 20-22 cm
Ciasto (3 blaty):
330 g mąki pszennej
200 g cukru trzcinowego
100 g cukru drobnego
350 g marchewki
250 g jogurtu roślinnego (użyłam jogurtu z nerkowców waniliowego od Planton Roślinny)
100 g orzechów włoskich
200 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
skórka z 1/2 pomarańczy
szczypta soli
Krem:
150 g serka kremowego roślinnego
150 g masła roślinnego
150 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka z /12 pomarańczy
Dodatkowo:
1/2 szklanki orzechów włoskich lub pekan
2 łyżki ziarenek granatu
Przygotowanie:
- Piekarnik ustawić na temperaturę 190 stopni (grzanie góra-dół).
- W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól.
- W osobnym naczyniu połączyć ze sobą jogurt roślinny z olejem i skórką z pomarańczy.
- Przelać zawartość naczynia do miski i zmiksować lub wymieszać trzepaczką do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.
- Na dużych oczkach tarki zetrzeć marchewkę (w razie potrzeby odcisnąć na durszlaku od nadmiaru soku).
- Zetrzeć również skórkę z pomarańczy.
- Orzechy posiekać drobno i dodać do ciasta.
- Dodać również marchewkę i skórkę pomarańczową, a następnie wymieszać jedynie do połączenia.
- 3 tortownice wyłożyć papierem do pieczenia, natomiast boki zostawić.
- Przełożyć po 1/3 ciasta do każdej z tortownic (można również przygotować ciasto w dwóch tortownicach i wtedy do każdej przelać po 1/2 ciasta).
- Tak przygotowane ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
- Wyjąć blaty ciasta z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
- Wyjąć wszystkie blaty z tortownic i oddzielić od papieru do pieczenia.
- Pierwszy blat ciasta ustawić na paterze lub talerzu.
- Ponownie umieścić w obręczy tortownicy.
- Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem, wanilią i skórką pomarańczową do uzyskania jasnego, puszystego kremu.
- Łyżka po łyżce dodawać serek roślinny do kremu cały czas miksując.
- Krem podzielić na 3 części.
- Pierwszą z nich rozprowadzić na powierzchni pierwszego blatu.
- Następnie przykryć drugim blatem ciasta i rozprowadzić drugą część kremu.
- Przykryć wierzch 3 blatem ciasta ustawiając go górą do kremu.
- Pozostały krem rozprowadzić na wierzchu ciasta.
- Można odłożyć 3-4 łyżki do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować powierzchnię ciasta.
- Ozdobić również orzechami i ziarenkami granatu.
- Schłodzić w lodówce minimum 4-6 godzin i następnie podawać.
- Przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?