TOP
Desery

Wegańskie ciasto marchewkowe z serkiem kremowym i orzechami

Dziś przedstawiam kolejny, jeszcze lepszy i prostszy przepis na doskonałe ciasto marchewkowe. Jest to jeden z moich ulubionych wypieków, łatwy do przygotowania i smakuje rewelacyjnie, a także świetnie sprawdza się na wszelkich przyjęciach i imprezach okolicznościowych. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ma przyjemny akcent w postaci orzechów i nuty pomarańczy, a całość idealnie łączy się z delikatnym, puszystym kremem z roślinnego serka. Bardzo polecam jego przygotowanie i zachęcam do skorzystania z przepisu!

Przepis na tortownicę o średnicy 20-22 cm

Ciasto (3 blaty):

330 g mąki pszennej

200 g cukru trzcinowego

100 g cukru drobnego

350 g marchewki

250 g jogurtu roślinnego (użyłam jogurtu z nerkowców waniliowego od Planton Roślinny)

100 g orzechów włoskich

200 ml oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

skórka z 1/2 pomarańczy

szczypta soli

Krem:

150 g serka kremowego roślinnego

150 g masła roślinnego

150 g cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

skórka z /12 pomarańczy

Dodatkowo:

1/2 szklanki orzechów włoskich lub pekan

2 łyżki ziarenek granatu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik ustawić na temperaturę 190 stopni (grzanie góra-dół).
  2. W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól.
  3. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą jogurt roślinny z olejem i skórką z pomarańczy.
  4. Przelać zawartość naczynia do miski i zmiksować lub wymieszać trzepaczką do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.
  5. Na dużych oczkach tarki zetrzeć marchewkę (w razie potrzeby odcisnąć na durszlaku od nadmiaru soku).
  6. Zetrzeć również skórkę z pomarańczy.
  7. Orzechy posiekać drobno i dodać do ciasta.
  8. Dodać również marchewkę i skórkę pomarańczową, a następnie wymieszać jedynie do połączenia.
  9. 3 tortownice wyłożyć papierem do pieczenia, natomiast boki zostawić.
  10. Przełożyć po 1/3 ciasta do każdej z tortownic (można również przygotować ciasto w dwóch tortownicach i wtedy do każdej przelać po 1/2 ciasta).
  11. Tak przygotowane ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
  12. Wyjąć blaty ciasta z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
  13. Wyjąć wszystkie blaty z tortownic i oddzielić od papieru do pieczenia.
  14. Pierwszy blat ciasta ustawić na paterze lub talerzu.
  15. Ponownie umieścić w obręczy tortownicy.
  16. Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem, wanilią i skórką pomarańczową do uzyskania jasnego, puszystego kremu.
  17. Łyżka po łyżce dodawać serek roślinny do kremu cały czas miksując.
  18. Krem podzielić na 3 części.
  19. Pierwszą z nich rozprowadzić na powierzchni pierwszego blatu.
  20. Następnie przykryć drugim blatem ciasta i rozprowadzić drugą część kremu.
  21. Przykryć wierzch 3 blatem ciasta ustawiając go górą do kremu.
  22. Pozostały krem rozprowadzić na wierzchu ciasta.
  23. Można odłożyć 3-4 łyżki do szprycy lub rękawa cukierniczego i udekorować powierzchnię ciasta.
  24. Ozdobić również orzechami i ziarenkami granatu.
  25. Schłodzić w lodówce minimum 4-6 godzin i następnie podawać.
  26. Przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *