TOP
Desery

Babeczki jogurtowe z żurawiną i kremem z białej czekolady

Dziś przedstawiam przepis na przepyszne i bardzo proste do przygotowania wegańskie babeczki jogurtowe z żurawiną i białą czekoladą. Dzięki dodatkowi roślinnego jogurtu są niesamowicie delikatne i wilgotne, a przy tym lekkie i puszyste. Wraz ze słodyczą białej czekolady i kwaśnym dodatkiem w postaci żurawiny tworzą idealne połączenie. Bardzo polecam ten przepis na zimowy podwieczorek czy przyjęcie gości, gdyż zarówno pod kątem smakowym i wizualnym prezentują się wspaniale. Poza tym długo zachowują świeżość i aromat, więc na spokojnie można przygotować je wyprzedzeniem i nie stracą na smaku.

Zapraszam do przepisu!

Przepis na 12 babeczek

Ciasto:

240 g mąki pszennej

100 g cukru drobnego

120 ml mleka roślinnego

160 g jogurtu roślinnego (użyłam waniliowego jogurtu z nerkowców od Jogurty Magda)

80 ml oleju roślinnego

1 łyżeczka skórki z pomarańczy

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g świeżej żurawiny

Krem:

200 ml śmietany roślinnej

160 g wegańskiej białej czekolady

250 g roślinnego serka typu mascarpone (schłodzonego)

Dodatkowo:

2-3 łyżki dżemu żurawinowego

2 łyżki ziarenek granatu

Przygotowanie:

  1. W rondelku lub niewielkim garnku z grubym dnem podgrzać śmietankę roślinną i gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia i dodać do niej kostki białej czekolady.
  2. Zostawić do roztopienia całkowitego roztopienia czekolady i wymieszać łyżką lub trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Tak przygotowany krem przelać do miski lub wysokiego pojemnika, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 4-6 godzin do schłodzenia.
  4. Piekarnik ustawić na temperaturę 190 stopni grzanie góra-dół.
  5. W dużej misce umieścić mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy.
  6. W osobnym naczyniu wymieszać olej, jogurt roślinny oraz napój roślinny.
  7. Następnie połączyć ze sobą zawartość obu misek do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.
  8. Do tak przygotowanego ciasta dodać świeżą żurawinę (można pokroić na połówki).
  9. Formę do pieczenia muffin wyłożyć papierowymi papilotkami (można również użyć silikonowych foremek do babeczek).
  10. Wypełnić je ciastem do 2/3 wysokości.
  11. Tak przygotowane babeczki wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut i piec do tzw. „suchego patyczka”.
  12. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia na kuchennym blacie.
  13. Gdy babeczki będą całkowicie wystudzone a krem schłodzony do wysokiego naczynia przełożyć schłodzoną śmietankę z czekoladą i roślinne mascarpone.
  14. Ubić te składniki na sztywny i puszysty krem, (opcjonalnie można dodać śmietan-fix).
  15. Następnie tak przygotowany krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego.
  16. Udekorować nim wierzch babeczek.
  17. Następnie polać babeczki płynnym dżemem żurawinowym.
  18. Można również ułożyć na wierzchu połówki świeżej żurawiny oraz ziarenka granatu.
  19. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *