Dziś przedstawiam przepis na przepyszne i bardzo proste do przygotowania wegańskie babeczki jogurtowe z żurawiną i białą czekoladą. Dzięki dodatkowi roślinnego jogurtu są niesamowicie delikatne i wilgotne, a przy tym lekkie i puszyste. Wraz ze słodyczą białej czekolady i kwaśnym dodatkiem w postaci żurawiny tworzą idealne połączenie. Bardzo polecam ten przepis na zimowy podwieczorek czy przyjęcie gości, gdyż zarówno pod kątem smakowym i wizualnym prezentują się wspaniale. Poza tym długo zachowują świeżość i aromat, więc na spokojnie można przygotować je wyprzedzeniem i nie stracą na smaku.
Zapraszam do przepisu!
Przepis na 12 babeczek
Ciasto:
240 g mąki pszennej
100 g cukru drobnego
120 ml mleka roślinnego
160 g jogurtu roślinnego (użyłam waniliowego jogurtu z nerkowców od Jogurty Magda)
80 ml oleju roślinnego
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g świeżej żurawiny
Krem:
200 ml śmietany roślinnej
160 g wegańskiej białej czekolady
250 g roślinnego serka typu mascarpone (schłodzonego)
Dodatkowo:
2-3 łyżki dżemu żurawinowego
2 łyżki ziarenek granatu
Przygotowanie:
- W rondelku lub niewielkim garnku z grubym dnem podgrzać śmietankę roślinną i gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia i dodać do niej kostki białej czekolady.
- Zostawić do roztopienia całkowitego roztopienia czekolady i wymieszać łyżką lub trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Tak przygotowany krem przelać do miski lub wysokiego pojemnika, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 4-6 godzin do schłodzenia.
- Piekarnik ustawić na temperaturę 190 stopni grzanie góra-dół.
- W dużej misce umieścić mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy.
- W osobnym naczyniu wymieszać olej, jogurt roślinny oraz napój roślinny.
- Następnie połączyć ze sobą zawartość obu misek do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.
- Do tak przygotowanego ciasta dodać świeżą żurawinę (można pokroić na połówki).
- Formę do pieczenia muffin wyłożyć papierowymi papilotkami (można również użyć silikonowych foremek do babeczek).
- Wypełnić je ciastem do 2/3 wysokości.
- Tak przygotowane babeczki wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut i piec do tzw. „suchego patyczka”.
- Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia na kuchennym blacie.
- Gdy babeczki będą całkowicie wystudzone a krem schłodzony do wysokiego naczynia przełożyć schłodzoną śmietankę z czekoladą i roślinne mascarpone.
- Ubić te składniki na sztywny i puszysty krem, (opcjonalnie można dodać śmietan-fix).
- Następnie tak przygotowany krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego.
- Udekorować nim wierzch babeczek.
- Następnie polać babeczki płynnym dżemem żurawinowym.
- Można również ułożyć na wierzchu połówki świeżej żurawiny oraz ziarenka granatu.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?