TOP
Desery

Tarta jogurtowa z żurawiną i białą czekoladą

Dziś przedstawiam przepis na doskonałą tartę na kruchym spodzie z żurawiną, kremem z wegańskiej czekolady z dodatkiem roślinnego jogurtu i migdałami. To wspaniałe ciasto na zimowy podwieczorek czy spotkanie rodzinne. Ciasto jest proste do przygotowania, ale zachwyci gości wyglądem oraz smakiem. Bardzo polecam je przygotować, gdyż rozpływa się w ustach, jest przyjemnie kwaskowe dzięki żurawinie, a całość idealnie balansuje dodatek białej czekolady z ziarnami wanilii oraz kremowego jogurtu na bazie nerkowców.

Zapraszam do przepisu!

Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm

Spód:

300 g mąki pszennej

150 g masła roślinnego

50 g mielonych migdałów

2 łyżki jogurtu roślinnego (użyłam waniliowego jogurtu z nerkowców od Jogurty Magda)

100 g cukru pudru

szczypta soli

Masa:

200 g wegańskiej białej czekolady

200 ml śmietany roślinnej 31%

100 g masła roślinnego

150 g jogurtu roślinnego (użyłam waniliowego jogurtu z nerkowców od Jogurty Magda)

Dodatkowo:

2 łyżki płynnego dżemu żurawinowego

2 łyżki nasion granatu

1 łyżka świeżej żurawiny

Przygotowanie:

  1. W rondelku lub niewielkim garnku z grubym dnem podgrzać śmietankę roślinną i gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia i dodać do niej kostki białej czekolady.
  2. Zostawić do roztopienia całkowitego roztopienia czekolady i wymieszać łyżką lub trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Tak przygotowany krem przelać do miski lub wysokiego pojemnika, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 4-6 godzin do schłodzenia.
  4. Wszystkie składniki na spód zagnieść ręcznie lub w malakserze do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
  5. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na spód i boki tortownicy posmarowanej olejem roślinnym.
  6. Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i wstawić tak przygotowaną formę do schłodzenia na minimum godzinę do lodówki.
  7. Pod koniec tego czasu ustawić piekarnik na 190 stopni grzanie góra-dół.
  8. Do rozgrzanego piekarnika wstawić schłodzony spód i piec przez 10-12 minut, do zarumienienia brzegów.
  9. Następnie wyjąć i ostudzić na kuchennym blacie.
  10. Na ostudzonym cieście rozprowadzić dżem żurawinowy.
  11. W rondelku roztopić masło roślinne i ostudzić.
  12. Ostudzone masło połączyć z jogurtem roślinnym.
  13. Schłodzoną śmietankę z czekoladą wyjąć z lodówki i ubić mikserem do uzyskania gęstego, puszystego kremu (3-4 łyżki można odłożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego, do dekoracji wierzchu).
  14. Do tak przygotowanego kremu dodać łyżka po łyżce wcześniej przygotowany jogurt z masłem roślinnym tak, aby uzyskać jednolity, ale nadal sztywny i puszysty krem.
  15. Tak przygotowaną masę rozprowadzić na powierzchni ciasta.
  16. Wstawić do lodówki na minimum 4-6 godzin.
  17. Po tym czasie udekorować pozostałym kremem, dżemem żurawinowym i opcjonalnie świeżą żurawiną oraz ziarenkami granatu.
  18. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 5 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *