Dziś przedstawiam przepis na doskonałą tartę na kruchym spodzie z żurawiną, kremem z wegańskiej czekolady z dodatkiem roślinnego jogurtu i migdałami. To wspaniałe ciasto na zimowy podwieczorek czy spotkanie rodzinne. Ciasto jest proste do przygotowania, ale zachwyci gości wyglądem oraz smakiem. Bardzo polecam je przygotować, gdyż rozpływa się w ustach, jest przyjemnie kwaskowe dzięki żurawinie, a całość idealnie balansuje dodatek białej czekolady z ziarnami wanilii oraz kremowego jogurtu na bazie nerkowców.
Zapraszam do przepisu!
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm
Spód:
300 g mąki pszennej
150 g masła roślinnego
50 g mielonych migdałów
2 łyżki jogurtu roślinnego (użyłam waniliowego jogurtu z nerkowców od Jogurty Magda)
100 g cukru pudru
szczypta soli
Masa:
200 g wegańskiej białej czekolady
200 ml śmietany roślinnej 31%
100 g masła roślinnego
150 g jogurtu roślinnego (użyłam waniliowego jogurtu z nerkowców od Jogurty Magda)
Dodatkowo:
2 łyżki płynnego dżemu żurawinowego
2 łyżki nasion granatu
1 łyżka świeżej żurawiny
Przygotowanie:
- W rondelku lub niewielkim garnku z grubym dnem podgrzać śmietankę roślinną i gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia i dodać do niej kostki białej czekolady.
- Zostawić do roztopienia całkowitego roztopienia czekolady i wymieszać łyżką lub trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Tak przygotowany krem przelać do miski lub wysokiego pojemnika, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 4-6 godzin do schłodzenia.
- Wszystkie składniki na spód zagnieść ręcznie lub w malakserze do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
- Tak przygotowane ciasto wyłożyć na spód i boki tortownicy posmarowanej olejem roślinnym.
- Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i wstawić tak przygotowaną formę do schłodzenia na minimum godzinę do lodówki.
- Pod koniec tego czasu ustawić piekarnik na 190 stopni grzanie góra-dół.
- Do rozgrzanego piekarnika wstawić schłodzony spód i piec przez 10-12 minut, do zarumienienia brzegów.
- Następnie wyjąć i ostudzić na kuchennym blacie.
- Na ostudzonym cieście rozprowadzić dżem żurawinowy.
- W rondelku roztopić masło roślinne i ostudzić.
- Ostudzone masło połączyć z jogurtem roślinnym.
- Schłodzoną śmietankę z czekoladą wyjąć z lodówki i ubić mikserem do uzyskania gęstego, puszystego kremu (3-4 łyżki można odłożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego, do dekoracji wierzchu).
- Do tak przygotowanego kremu dodać łyżka po łyżce wcześniej przygotowany jogurt z masłem roślinnym tak, aby uzyskać jednolity, ale nadal sztywny i puszysty krem.
- Tak przygotowaną masę rozprowadzić na powierzchni ciasta.
- Wstawić do lodówki na minimum 4-6 godzin.
- Po tym czasie udekorować pozostałym kremem, dżemem żurawinowym i opcjonalnie świeżą żurawiną oraz ziarenkami granatu.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 5 dni.
Smacznego!
what do you think?