TOP
Desery

Tarta z kremem matcha i malinami

Na zakończenie sezonu malinowego zapraszam na przepyszną tartę z kremem z dodatkiem herbaty matcha i kwaśnymi malinami. Jest bardzo prosta do przygotowania, choć wymaga zgromadzenia kilku składników, zdecydowanie warto jej spróbować. Nietuzinkowy smak, kremowa konsystencja i orzeźwiające maliny stanowią doskonałe połączenie, które zachwyci gości.

Zachęcam do spróbowania!

Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm

Spód:

300 g herbatników lub krakersów

30 g cukru trzcinowego

80 g masła roślinnego (lub margaryny)

Masa:

250 ml śmietany roślinnej 31%

160 g białej czekolady

50 g oleju kokosowego

150 g kremu matcha (użyłam tego)

1 łyżeczka herbaty matcha

2 łyżki cukru pudru

Wierzch:

100 ml śmietany roślinnej 31%

30 g kremu matcha

1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

  1. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z olejem i śmietanką roślinną.
  2. Przykryć folią i zostawić do ostudzenia w lodówce.
  3. Ciasteczka lub krakersy rozdrobnić tłuczkiem lub w malakserze na pył.
  4. Dodać masło i zmiksować blenderem lub w malakserze do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  5. Formę do tarty wysmarować masłem roślinnym lub olejem.
  6. Na spodzie i bokach tortownicy rozprowadzić ciasto i wygładzić łyżką.
  7. Wstawić do schłodzenia na minimum 30 minut.
  8. Pod koniec tego czasu ustawić piekarnik na 190 stopni (grzanie góra-dół).
  9. Do rozgrzanego piekarnika wstawić wcześniej przygotowany spód.
  10. Piec 10-12 minut do zarumienienia brzegów, a następnie zostawić na kuchennym blacie do całkowitego ostudzenia.
  11. Wyjąć z lodówki masę z białej czekolady.
  12. Dodać do niej krem matcha, cukier puder i herbatę.
  13. Zmiksować do uzyskania gęstego, puszystego kremu.
  14. Tak przygotowany krem rozprowadzić na powierzchni wcześniej przygotowanego spodu i wygładzić łyżką lub nożem.
  15. 100 ml śmietanki roślinnej i 30 g kremu matcha zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji.
  16. Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego.
  17. Udekorować nim wierzch ciasta i ułożyć również na jego powierzchni maliny.
  18. Posypać również zieloną herbatą i opcjonalnie liśćmi mięty. .
  19. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni. Można również mrozić.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *