Na zakończenie sezonu malinowego zapraszam na przepyszną tartę z kremem z dodatkiem herbaty matcha i kwaśnymi malinami. Jest bardzo prosta do przygotowania, choć wymaga zgromadzenia kilku składników, zdecydowanie warto jej spróbować. Nietuzinkowy smak, kremowa konsystencja i orzeźwiające maliny stanowią doskonałe połączenie, które zachwyci gości.
Zachęcam do spróbowania!
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm
Spód:
300 g herbatników lub krakersów
30 g cukru trzcinowego
80 g masła roślinnego (lub margaryny)
Masa:
250 ml śmietany roślinnej 31%
160 g białej czekolady
50 g oleju kokosowego
150 g kremu matcha (użyłam tego)
1 łyżeczka herbaty matcha
2 łyżki cukru pudru
Wierzch:
100 ml śmietany roślinnej 31%
30 g kremu matcha
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z olejem i śmietanką roślinną.
- Przykryć folią i zostawić do ostudzenia w lodówce.
- Ciasteczka lub krakersy rozdrobnić tłuczkiem lub w malakserze na pył.
- Dodać masło i zmiksować blenderem lub w malakserze do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Formę do tarty wysmarować masłem roślinnym lub olejem.
- Na spodzie i bokach tortownicy rozprowadzić ciasto i wygładzić łyżką.
- Wstawić do schłodzenia na minimum 30 minut.
- Pod koniec tego czasu ustawić piekarnik na 190 stopni (grzanie góra-dół).
- Do rozgrzanego piekarnika wstawić wcześniej przygotowany spód.
- Piec 10-12 minut do zarumienienia brzegów, a następnie zostawić na kuchennym blacie do całkowitego ostudzenia.
- Wyjąć z lodówki masę z białej czekolady.
- Dodać do niej krem matcha, cukier puder i herbatę.
- Zmiksować do uzyskania gęstego, puszystego kremu.
- Tak przygotowany krem rozprowadzić na powierzchni wcześniej przygotowanego spodu i wygładzić łyżką lub nożem.
- 100 ml śmietanki roślinnej i 30 g kremu matcha zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji.
- Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego.
- Udekorować nim wierzch ciasta i ułożyć również na jego powierzchni maliny.
- Posypać również zieloną herbatą i opcjonalnie liśćmi mięty. .
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni. Można również mrozić.
Smacznego!
what do you think?