Dziś zapraszam na moją stronę po przepis na doskonały wegańskie sernik pistacjowy, który wprost rozpływa się w ustach. Jest niesamowicie kremowy, mazisty i wyrazisty w smaku dzięki pistacjom, a dodatkowo na delikatnie słonym, chrupiącym spodzie, który dopełnia całości, a dodatkową wisienką na torcie jest przepyszny krem zdobiący wierzch, kwaśne maliny i orzeźwiająca mięta. Bardzo dobre ciasto na wyjątkowe przyjęcia czy uroczystości rodzinne. Zachwyci gości!
Przepis na tortownicę o średnicy 22-24cm
Spód:
180 g krakersów lub herbatników
40 g cukru trzcinowego
50 g masła
Masa:
900 g jogurtu roślinnego
240 ml śmietany roślinnej 31%
150 g cukru drobnego
200 g pasty pistacjowej
skórka z 1/2 limonki
2 opakowania budyniu śmietankowego
Polewa:
80 g wegańskiej białej czekolady
50 ml śmietanki roślinnej
50 g pasty pistacjowej
Wierzch:
2 łyżki polewy (przepis wyżej)
50 ml śmietanki roślinnej, schłodzonej
100 g świeżych malin
garść pistacji, posiekanych
liście mięty (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Krakersy zmielić z masłem i cukrem w malakserze lub blenderem do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, natomiast boki posmarować masłem roślinnym lub olejem.
- Wcześniej przygotowaną masę wyłożyć na boki i spód tortownicy, a następnie wygładzić łyżką.
- Tak przygotowany spód wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
- Wszystkie składniki na masę „serową” umieścić w dużej misce i zmiksować mikserem lub blenderem, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni grzanie góra-dół.
- Do rozgrzanego piekarnika wstawić spód i podpiec go 10-12 minut, do zarumienienia.
- Następnie wyjąć i przelać na wcześniej przygotowany spód masę „serową”.
- Na niższym poziomie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.
- Wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 120 stopni, a następnie piec jeszcze przez 1,5 godziny.
- Następnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
- Gdy ciasto ostygnie, wstawić je do lodówki do schłodzenia na 4-6 godzin, najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić śmietankę roślinną (50ml) i białą czekoladę, a następnie ostudzić.
- Dodać pastę pistacjową i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Odłożyć 2 łyżki i przelożyć do wysokiego naczynia.
- Pozostałą polewę rozprowadzić na wierzchu sernika.
- W wysokim naczyniu z odłożonym kremem umieścić 50 ml śmietanki roślinnej.
- Zmiksować mikserem do uzyskania gęstego i puszystego kremu.
- Tak przygotowanym kremem udekorować wierzch ciasta za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
- Wierzch ozdobić świeżymi malinami i liśćmi mięty.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?