TOP
Desery

Wegański sernik pistacjowy

Dziś zapraszam na moją stronę po przepis na doskonały wegańskie sernik pistacjowy, który wprost rozpływa się w ustach. Jest niesamowicie kremowy, mazisty i wyrazisty w smaku dzięki pistacjom, a dodatkowo na delikatnie słonym, chrupiącym spodzie, który dopełnia całości, a dodatkową wisienką na torcie jest przepyszny krem zdobiący wierzch, kwaśne maliny i orzeźwiająca mięta. Bardzo dobre ciasto na wyjątkowe przyjęcia czy uroczystości rodzinne. Zachwyci gości!

Przepis na tortownicę o średnicy 22-24cm

Spód:

180 g krakersów lub herbatników

40 g cukru trzcinowego

50 g masła

Masa:

900 g jogurtu roślinnego

240 ml śmietany roślinnej 31%

150 g cukru drobnego

200 g pasty pistacjowej

skórka z 1/2 limonki

2 opakowania budyniu śmietankowego

Polewa:

80 g wegańskiej białej czekolady

50 ml śmietanki roślinnej

50 g pasty pistacjowej

Wierzch:

2 łyżki polewy (przepis wyżej)

50 ml śmietanki roślinnej, schłodzonej

100 g świeżych malin

garść pistacji, posiekanych

liście mięty (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Krakersy zmielić z masłem i cukrem w malakserze lub blenderem do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
  2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, natomiast boki posmarować masłem roślinnym lub olejem.
  3. Wcześniej przygotowaną masę wyłożyć na boki i spód tortownicy, a następnie wygładzić łyżką.
  4. Tak przygotowany spód wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  5. Wszystkie składniki na masę „serową” umieścić w dużej misce i zmiksować mikserem lub blenderem, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
  6. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni grzanie góra-dół.
  7. Do rozgrzanego piekarnika wstawić spód i podpiec go 10-12 minut, do zarumienienia.
  8. Następnie wyjąć i przelać na wcześniej przygotowany spód masę „serową”.
  9. Na niższym poziomie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.
  10. Wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 120 stopni, a następnie piec jeszcze przez 1,5 godziny.
  11. Następnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
  12. Gdy ciasto ostygnie, wstawić je do lodówki do schłodzenia na 4-6 godzin, najlepiej na całą noc.
  13. Po tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić śmietankę roślinną (50ml) i białą czekoladę, a następnie ostudzić.
  14. Dodać pastę pistacjową i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  15. Odłożyć 2 łyżki i przelożyć do wysokiego naczynia.
  16. Pozostałą polewę rozprowadzić na wierzchu sernika.
  17. W wysokim naczyniu z odłożonym kremem umieścić 50 ml śmietanki roślinnej.
  18. Zmiksować mikserem do uzyskania gęstego i puszystego kremu.
  19. Tak przygotowanym kremem udekorować wierzch ciasta za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
  20. Wierzch ozdobić świeżymi malinami i liśćmi mięty.
  21. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *