TOP
Desery

Babeczki dyniowe z czekoladą i kremem cynamonowym

Dziś rzutem na taśmę przedstawiam propozycję na szybkie w przygotowaniu i przepyszne babeczki dyniowe, które świetnie sprawdzą się na imprezę Halloweenową, ale również warto je spróbować na inne okazje lub po prostu jesienny podwieczorek, gdyż zachwycają smakiem i udadzą się nawet początkującym cukiernikom. Miękkie i puszyste, aromatyczne ciasto dyniowe przełamane pomarańczą i czekoladą idealnie komponuje się z lekko orzechowym kremem z dodatkiem cynamonu i soli. Polecam spróbować i zapraszam do zapoznania się z przepisem!

Przepis na 12-15 babeczek

Ciasto:

250 g mąki pszennej

260 g puree dyniowego

120 g masła roślinnego/margaryny

skórka z 1/2 pomarańczy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

125 g jogurtu roślinnego

100 g cukru trzcinowego

150 g cukru drobnego

1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

szczypta soli

Krem:

100 g masła migdałowego

150 ml śmietany roślinnej 31%

3 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

Dodatkowo:

1 łyżka syropu daktylowego

2 pokruszone ciasteczka kakaowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W niewielkim garnku roztopić masło roślinne i ostudzić.
  2. Piekarnik ustawić na temperaturę 190 stopni (grzanie góra-dół).
  3. W dużej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon.
  4. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą rozpuszczone masło roślinne, puree dyniowe, jogurt i ocet.
  5. Przelać zawartość naczynia do suchych składników i zmiksować mikserem lub łyżką do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
  6. Do tak przygotowanego ciasta dodać posiekaną w drobną kostkę czekoladę i wymieszać do połączenia z masą.
  7. Przygotować formę na muffiny umieszczając w niej papierowe papilotki i przelewać do nich ciasto wypełniając je do 3/4 wysokości.
  8. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
  9. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
  10. Gdy babeczki będą całkowicie ostudzone, wszystkie składniki na krem umieścić w wysokim naczyniu i ubić na gęsty, puszysty krem.
  11. Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i umieścić w lodówce na minimum 30 minut do schłodzenia.
  12. Po tym czasie wyjąć z lodówki i udekorować nim wierzch babeczek.
  13. Udekorować wierzch syropem daktylowym i pokruszonymi ciasteczkami lub orzechami.
  14. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *