Dziś rzutem na taśmę przedstawiam propozycję na szybkie w przygotowaniu i przepyszne babeczki dyniowe, które świetnie sprawdzą się na imprezę Halloweenową, ale również warto je spróbować na inne okazje lub po prostu jesienny podwieczorek, gdyż zachwycają smakiem i udadzą się nawet początkującym cukiernikom. Miękkie i puszyste, aromatyczne ciasto dyniowe przełamane pomarańczą i czekoladą idealnie komponuje się z lekko orzechowym kremem z dodatkiem cynamonu i soli. Polecam spróbować i zapraszam do zapoznania się z przepisem!
Przepis na 12-15 babeczek
Ciasto:
250 g mąki pszennej
260 g puree dyniowego
120 g masła roślinnego/margaryny
skórka z 1/2 pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g jogurtu roślinnego
100 g cukru trzcinowego
150 g cukru drobnego
1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta soli
Krem:
100 g masła migdałowego
150 ml śmietany roślinnej 31%
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Dodatkowo:
1 łyżka syropu daktylowego
2 pokruszone ciasteczka kakaowe (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W niewielkim garnku roztopić masło roślinne i ostudzić.
- Piekarnik ustawić na temperaturę 190 stopni (grzanie góra-dół).
- W dużej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon.
- W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą rozpuszczone masło roślinne, puree dyniowe, jogurt i ocet.
- Przelać zawartość naczynia do suchych składników i zmiksować mikserem lub łyżką do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
- Do tak przygotowanego ciasta dodać posiekaną w drobną kostkę czekoladę i wymieszać do połączenia z masą.
- Przygotować formę na muffiny umieszczając w niej papierowe papilotki i przelewać do nich ciasto wypełniając je do 3/4 wysokości.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
- Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
- Gdy babeczki będą całkowicie ostudzone, wszystkie składniki na krem umieścić w wysokim naczyniu i ubić na gęsty, puszysty krem.
- Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i umieścić w lodówce na minimum 30 minut do schłodzenia.
- Po tym czasie wyjąć z lodówki i udekorować nim wierzch babeczek.
- Udekorować wierzch syropem daktylowym i pokruszonymi ciasteczkami lub orzechami.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?