Tym razem przedstawiam przepis na delikatne, puszyste, a zarazem wilgotne babeczki jogurtowe, które podałam z lekkim kremem malinowym, który smakuje jak malinowe ptasie mleczko. Babeczki są naprawdę bardzo smaczne i nie wymagają ani dużej ilości czasu ani umiejętności. Bardzo polecam również na spotkania rodzinne i uroczystości, gdyż smakują również dzieciom
Smacznego!
Przepis na 12 babeczek
Ciasto:
240 g mąki pszennej
120 g cukru drobnego
160 g jogurtu roślinnego
80 ml oleju roślinnego
sok i skórka z 1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
150 g malin
Frużelina:
100 g malin
2-3 łyżki wody
2 łyżki cukru drobnego
1/2 łyżeczki agaru
Krem:
150 ml śmietanki roślinnej, schłodzonej
1/2 porcji frużeliny
Przygotowanie:
- Agar rozpuścić w wodzie.
- Umieścić w garnku wraz z cukrem i malinami.
- Podgrzewać na małym ogniu i doprowadzić do zagotowania, po czym gotować jeszcze 2 minuty.
- Następnie przełożyć do słoika lub miski przykrytej folią spożywczą.
- Wstawić do lodówki do całkowitego ostudzenia.
- Piekarnik ustawić na temperaturę 190 stopni grzanie góra-dół.
- W dużej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól, wymieszać łyżką.
- W osobnym wysokim naczyniu wymieszać ze sobą mleko roślinne, jogurt, olej oraz sok i skórkę z cytryny.
- Następnie połączyć ze sobą składniki przelewając zawartość naczynia do miski z suchymi produktami.
- Zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
- Dodać maliny i wymieszać z ciastem jedynie do połączenia.
- Przelewać masę do papilotek do muffinek wypełniając je do 3/4 wysokości.
- Wstawić babeczki do piekarnika i piec przez 25-30 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
- Wyjąć i ostudzić na kuchennym blacie.
- Gdy babeczki będą całkowicie ostudzone ubić śmietankę roślinną z połową porcji frużeliny do uzyskania gęstego, puszystego kremu.
- Tak przygotowany krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego.
- Udekorować nim wierzch babeczek.
- Pozostałą połowę frużeliny przecedzić na drobnym sitku od pestek i polać nią babeczki.
- Ułożyć na wierzchu po 2-3 maliny i opcjonalnie liść mięty.
- Podawać od razu lub przechowywać do dwóch dni pod przykryciem w lodówce.
Smacznego!
what do you think?