TOP
Desery

Wegańskie babeczki jogurtowe z kremem malinowym

Tym razem przedstawiam przepis na delikatne, puszyste, a zarazem wilgotne babeczki jogurtowe, które podałam z lekkim kremem malinowym, który smakuje jak malinowe ptasie mleczko. Babeczki są naprawdę bardzo smaczne i nie wymagają ani dużej ilości czasu ani umiejętności. Bardzo polecam również na spotkania rodzinne i uroczystości, gdyż smakują również dzieciom

Smacznego!

Przepis na 12 babeczek

Ciasto:

240 g mąki pszennej

120 g cukru drobnego

160 g jogurtu roślinnego

80 ml oleju roślinnego

sok i skórka z 1/2 cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru z wanilią

150 g malin

Frużelina:

100 g malin

2-3 łyżki wody

2 łyżki cukru drobnego

1/2 łyżeczki agaru

Krem:

150 ml śmietanki roślinnej, schłodzonej

1/2 porcji frużeliny

Przygotowanie:

  1. Agar rozpuścić w wodzie.
  2. Umieścić w garnku wraz z cukrem i malinami.
  3. Podgrzewać na małym ogniu i doprowadzić do zagotowania, po czym gotować jeszcze 2 minuty.
  4. Następnie przełożyć do słoika lub miski przykrytej folią spożywczą.
  5. Wstawić do lodówki do całkowitego ostudzenia.
  6. Piekarnik ustawić na temperaturę 190 stopni grzanie góra-dół.
  7. W dużej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól, wymieszać łyżką.
  8. W osobnym wysokim naczyniu wymieszać ze sobą mleko roślinne, jogurt, olej oraz sok i skórkę z cytryny.
  9. Następnie połączyć ze sobą składniki przelewając zawartość naczynia do miski z suchymi produktami.
  10. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
  11. Dodać maliny i wymieszać z ciastem jedynie do połączenia.
  12. Przelewać masę do papilotek do muffinek wypełniając je do 3/4 wysokości.
  13. Wstawić babeczki do piekarnika i piec przez 25-30 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
  14. Wyjąć i ostudzić na kuchennym blacie.
  15. Gdy babeczki będą całkowicie ostudzone ubić śmietankę roślinną z połową porcji frużeliny do uzyskania gęstego, puszystego kremu.
  16. Tak przygotowany krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego.
  17. Udekorować nim wierzch babeczek.
  18. Pozostałą połowę frużeliny przecedzić na drobnym sitku od pestek i polać nią babeczki.
  19. Ułożyć na wierzchu po 2-3 maliny i opcjonalnie liść mięty.
  20. Podawać od razu lub przechowywać do dwóch dni pod przykryciem w lodówce.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *