Dziś przedstawiam przepis na przepyszną tartę, do której przygotowania zainspirowały mnie obłędnie smaczne desery Planton Double Plesure z czekoladą i orzechami laskowymi. Na ich bazie przygotowałam aksamitny krem czekolodowo-laskowy, który idealnie komponował się z kakaowym, intensywnym ciasteczkowym spodem i ostatnimi zebranymi w lesie owocami jagodowymi. Bardzo polecam jej przygotowanie na zakończenie sezonu na letnie wypieki!
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm
Spód:
300 g ciasteczek kakaowych
50 g masła roślinnego
Masa:
2 opakowania deserów Planton Double Pleasure (lub 300 g jogurtu roślinnego, dowolnego)
180 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki roślinnej, schłodzonej
3 łyżki cukru pudru
80 g masła roślinnego, roztopionego (lub oleju kokosowego)
szczypta soli
Krem:
100 ml śmietanki roślinnej
50 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
200 g świeżych owoców jagodowych (malin, jeżyn, borówek)
garść orzechów laskowych, posiekanych
Przygotowanie:
- Ciasteczka zmielić w malakserze na pył.
- Dodać masło i połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Formę do tarty natłuścić masłem roślinnym lub olejem.
- Na spód i boki tortownicy wyłożyć masą ciasteczkową i ugnieść łyżką.
- Wstawić tak przygotowany spód do lodówki na minimum 30 minut.
- Pod koniec tego czasu ustawić piekarnik na temperaturę 190 stopni grzanie góra-dół.
- Wyjąć i ostudzić.
- W rondelku podgrzać 100 ml śmietanki roślinnej i gdy się zagotuje dodać do niej 50 g czekolady.
- Przełożyć do wysokiego naczynia i przykryć folią, a następnie wstawić do lodówki.
- W kąpieli wodnej rozpuścić masło roślinne lub olej kokosowy i czekoladę z szczyptą soli, następnie ostudzić.
- Śmietankę roślinną ubić na sztywny, puszysty krem.
- W kilku partiach dodać do niej desery czekoladowe.
- Następnie cienkim strumieniem dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na wcześniej przygotowany spód umieścić dżem i rozprowadzić po powierzchni ciasta.
- Następnie przelać na warstwę dżemu krem czekoladowy.
- Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin.
- Pod koniec tego czasu wyjąć czekoladę rozpuszczoną w śmietance roślinnej i ubić do uzyskania sztywnego kremu.
- Po tym czasie wyjąć i udekorować wierzch ciasta świeżymi owocami, kremem i posiekanymi orzechami laskowymi.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Smacznego!
1 COMMENT
Magda plant-based
2 lata ago
Jesteśmy pod wielkim wrażeniem tego, jak pięknie wygląda tarta stworzona przy wykorzystaniu Planton Double Pleasure. Coś cudownego! <3