TOP
Desery

Wegańska tarta czekoladowa z owocami leśnymi

Dziś przedstawiam przepis na przepyszną tartę, do której przygotowania zainspirowały mnie obłędnie smaczne desery Planton Double Plesure z czekoladą i orzechami laskowymi. Na ich bazie przygotowałam aksamitny krem czekolodowo-laskowy, który idealnie komponował się z kakaowym, intensywnym ciasteczkowym spodem i ostatnimi zebranymi w lesie owocami jagodowymi. Bardzo polecam jej przygotowanie na zakończenie sezonu na letnie wypieki!

Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm

Spód:

300 g ciasteczek kakaowych

50 g masła roślinnego

Masa:

2 opakowania deserów Planton Double Pleasure (lub 300 g jogurtu roślinnego, dowolnego)

180 g gorzkiej czekolady

200 ml śmietanki roślinnej, schłodzonej

3 łyżki cukru pudru

80 g masła roślinnego, roztopionego (lub oleju kokosowego)

szczypta soli

Krem:

100 ml śmietanki roślinnej

50 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

200 g świeżych owoców jagodowych (malin, jeżyn, borówek)

garść orzechów laskowych, posiekanych

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmielić w malakserze na pył.
  2. Dodać masło i połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Formę do tarty natłuścić masłem roślinnym lub olejem.
  4. Na spód i boki tortownicy wyłożyć masą ciasteczkową i ugnieść łyżką.
  5. Wstawić tak przygotowany spód do lodówki na minimum 30 minut.
  6. Pod koniec tego czasu ustawić piekarnik na temperaturę 190 stopni grzanie góra-dół.
  7. Wyjąć i ostudzić.
  8. W rondelku podgrzać 100 ml śmietanki roślinnej i gdy się zagotuje dodać do niej 50 g czekolady.
  9. Przełożyć do wysokiego naczynia i przykryć folią, a następnie wstawić do lodówki.
  10. W kąpieli wodnej rozpuścić masło roślinne lub olej kokosowy i czekoladę z szczyptą soli, następnie ostudzić.
  11. Śmietankę roślinną ubić na sztywny, puszysty krem.
  12. W kilku partiach dodać do niej desery czekoladowe.
  13. Następnie cienkim strumieniem dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  14. Na wcześniej przygotowany spód umieścić dżem i rozprowadzić po powierzchni ciasta.
  15. Następnie przelać na warstwę dżemu krem czekoladowy.
  16. Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin.
  17. Pod koniec tego czasu wyjąć czekoladę rozpuszczoną w śmietance roślinnej i ubić do uzyskania sztywnego kremu.
  18. Po tym czasie wyjąć i udekorować wierzch ciasta świeżymi owocami, kremem i posiekanymi orzechami laskowymi.
  19. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *