TOP
Desery

Wegański sernik Zebra z jeżynami

Dziś przedstawiam znakomity przepis na wegański sernik na bazie jogurtów marki Planton, która nie odstaje smakiem, a wręcz przewyższa smak klasycznego sernika. Jest lżejszy, zdrowszy, niesamowicie kremowy i doskonale się prezentuje dzięki efektownym wzorze zebry, który wbrew pozorom jest bardzo prosty do przygotowania. Bardzo polecam przygotowanie tego ciasta, na pewno zachwyci gości i zaskoczy, że roślinny sernik może smakować tak doskonale!

Przepis na tortownicę o średnicy 20-22cm

Spód:

215 g ciasteczek owsianych

40 g masła

Masa:

600 g jogurtu roślinnego (kokosowego, sojowego lub z nerkowców od Planton)

300 g roślinnego serka kremowego

240 ml śmietanki roślinnej 31%

2 opakowania budyniu waniliowego (lub 80g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej)

150 g cukru sdrobnego

1 łyżka cukru z wanilią

30 g ciemnego kakao

2 łyżki jogurtu roślinnego

Polewa:

90 g gorzkiej czekolady

2 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka syropu klonowego

Dodatkowo:

100 g świeżych jeżyn

2-3 łyżki ubitej śmietanki roślinnej

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmielić w malakserze lub blenderem na drobny pył.
  2. Dodać miękkie masło i ponownie zmiksować krótko, jedynie do połączenia.
  3. Tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, natomiast boki posmarować masłem roślinnym lub olejem.
  4. Na spód tortownicy wyłożyć wcześniej przygotowaną masę ciasteczkową.
  5. Wygładzić jej powierzchnię łyżką.
  6. Tak przygotowany spód schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
  7. W tym czasie w dużej misce umieścić jogurty, serki roślinne, śmietankę roślinną, proszek budyniowy oraz cukier.
  8. Zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.
  9. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części.
  10. Do jednej z nich dodać kakao oraz 2 łyżki jogurtu roślinnego, a do drugiej łyżkę cukru z wanilią.
  11. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni grzanie góra-dół.
  12. Do rozgrzanego piekarnika wstawić wcześniej schłodzone ciasto.
  13. Piec spód przez 10-12 minut do zarumienienia brzegów, wyjąć piekarnika.
  14. Po tym czasie na podpieczony spód nakładać na środek po 2 łyżki jasnej masy i po 2 łyżki ciemnej. Postępować tak do wykorzystania masy.
  15. Na niższym poziomie piekarnika umieścić naczynie z wrzącą wodą.
  16. Na wyższym umieścić formę z przygotowanym sernikiem.
  17. Obniżyć temperaturę do 130 stopni i piec sernik przez 1,5 godziny.
  18. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
  19. Następnie przełożyć do lodówki i schłodzić przez minimum 4-6 godzin, najlepiej całą noc.
  20. Po upływie tego czasu w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, olej i syrop klonowy. Mieszać co jakiś czas do uzyskania lśniącej, czekoladowej polewy.
  21. Zdjąć sernik z obręczy, uprzednio oddzielając go nożem od brzegów tortownicy.
  22. Przełożyć na paterę lub talerz.
  23. Polać wierzch ciasta wcześniej przygotowaną polewą.
  24. Udekorować wierzch świeżymi jeżynami i ubitą śmietanką roślinną.
  25. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do trzech dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *