Dziś przedstawiam znakomity przepis na wegański sernik na bazie jogurtów marki Planton, która nie odstaje smakiem, a wręcz przewyższa smak klasycznego sernika. Jest lżejszy, zdrowszy, niesamowicie kremowy i doskonale się prezentuje dzięki efektownym wzorze zebry, który wbrew pozorom jest bardzo prosty do przygotowania. Bardzo polecam przygotowanie tego ciasta, na pewno zachwyci gości i zaskoczy, że roślinny sernik może smakować tak doskonale!

Przepis na tortownicę o średnicy 20-22cm
Spód:
215 g ciasteczek owsianych
40 g masła
Masa:
600 g jogurtu roślinnego (kokosowego, sojowego lub z nerkowców od Planton)
300 g roślinnego serka kremowego
240 ml śmietanki roślinnej 31%
2 opakowania budyniu waniliowego (lub 80g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej)
150 g cukru sdrobnego
1 łyżka cukru z wanilią
30 g ciemnego kakao
2 łyżki jogurtu roślinnego
Polewa:
90 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka syropu klonowego
Dodatkowo:
100 g świeżych jeżyn
2-3 łyżki ubitej śmietanki roślinnej
Przygotowanie:
- Ciasteczka zmielić w malakserze lub blenderem na drobny pył.
- Dodać miękkie masło i ponownie zmiksować krótko, jedynie do połączenia.
- Tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, natomiast boki posmarować masłem roślinnym lub olejem.
- Na spód tortownicy wyłożyć wcześniej przygotowaną masę ciasteczkową.
- Wygładzić jej powierzchnię łyżką.
- Tak przygotowany spód schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
- W tym czasie w dużej misce umieścić jogurty, serki roślinne, śmietankę roślinną, proszek budyniowy oraz cukier.
- Zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.
- Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części.
- Do jednej z nich dodać kakao oraz 2 łyżki jogurtu roślinnego, a do drugiej łyżkę cukru z wanilią.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni grzanie góra-dół.
- Do rozgrzanego piekarnika wstawić wcześniej schłodzone ciasto.
- Piec spód przez 10-12 minut do zarumienienia brzegów, wyjąć piekarnika.
- Po tym czasie na podpieczony spód nakładać na środek po 2 łyżki jasnej masy i po 2 łyżki ciemnej. Postępować tak do wykorzystania masy.
- Na niższym poziomie piekarnika umieścić naczynie z wrzącą wodą.
- Na wyższym umieścić formę z przygotowanym sernikiem.
- Obniżyć temperaturę do 130 stopni i piec sernik przez 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
- Następnie przełożyć do lodówki i schłodzić przez minimum 4-6 godzin, najlepiej całą noc.
- Po upływie tego czasu w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, olej i syrop klonowy. Mieszać co jakiś czas do uzyskania lśniącej, czekoladowej polewy.
- Zdjąć sernik z obręczy, uprzednio oddzielając go nożem od brzegów tortownicy.
- Przełożyć na paterę lub talerz.
- Polać wierzch ciasta wcześniej przygotowaną polewą.
- Udekorować wierzch świeżymi jeżynami i ubitą śmietanką roślinną.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do trzech dni.
Smacznego!



what do you think?