Dziś zapraszam na wspaniałą i rozpustną tartę migdałową frangipane z malinami. Jest to doskonałe ciasto do przygotowania w sezonie na te owoce, gdyż kwaśność i orzeźwiający smak malin idealnie łączy się z migdałami oraz chrupiącym, „maślanym” spodem. Idealna do przygotowania dla początkujących cukierników, dość szybka i prosta do przygotowania, a smakuje jak z najlepszej francuskiej cukierni czy kawiarni. Bardzo polecam jej spróbować. Można również zamienić maliny na wiśnie lub porzeczki, również będzie smakowała wyśmienicie.
Koniecznie spróbujcie!
Przepis na tartę o średnicy 25-26cm
Spód:
250 g mąki pszennej
125 g masła roślinnego
125 g cukru pudru
2 łyżki jogurtu roślinnego (użyłam jogurtu z nerkowców Planton)
szczypta soli
Masa:
250 ml aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy)
100 g cukru drobnego
1 łyżeczka cukru z wanilią
80 g mielonych migdałów
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
100 g masła roślinnego
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
szczypta soli
Dodatkowo:
3 łyżki dżemu malinowego
2 łyżki płatków migdałów
garść świeżych malin
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód zagnieść ręcznie lub wyrobić w malakserze na jednolite ciasto.
- Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
- Po tym czasie formę do tarty wysmarować masłem roślinnym lub olejem.
- Przełożyć na jej spód i boki wcześniej przygotowane ciasto.
- Nakłuć powierzchnię widelcem.
- Ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 3- minut.
- Pod koniec tego czasu nastawić piekarnik na 190 stopni (grzanie góra-dół).
- Wstawić schłodzone ciasto do rozgrzanego piekarnika na 1o-12 minut do zarumienienia brzegów.
- Po tym czasie wyjąć, ostudzić i rozsmarować na powierzchni dżem malinowy.
- Następnie w dużym, wysokim naczyniu umieścić aquafabę i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, łyżka po łyżce.
- W osobnym naczyniu umieścić zmielone orzechy, masło roślinne oraz mąkę.
- Utrzeć do uzyskania jasnej i puszystej masy.
- Następnie dodawać po łyżce ubitej aquafaby i wymieszać jedynie do połączenia i uzyskania jednolitej masy.
- Przelać tak przygotowaną masę na powierzchnię ciasta.
- Na wierzchu ułożyć świeże maliny i posypać ciasto płatkami migdałów.
- Obniżyć temperaturę w piekarniku do 160 stopni i wstawić do niego ciasto, a następnie piec przez 30 minut.
- Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia.
- Tak przygotowane ciasto można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub ubitą śmietanką roślinną.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 5 dni.
Smacznego!
what do you think?