TOP
Desery

Wegańska tarta frangipane z malinami

Dziś zapraszam na wspaniałą i rozpustną tartę migdałową frangipane z malinami. Jest to doskonałe ciasto do przygotowania w sezonie na te owoce, gdyż kwaśność i orzeźwiający smak malin idealnie łączy się z migdałami oraz chrupiącym, „maślanym” spodem. Idealna do przygotowania dla początkujących cukierników, dość szybka i prosta do przygotowania, a smakuje jak z najlepszej francuskiej cukierni czy kawiarni. Bardzo polecam jej spróbować. Można również zamienić maliny na wiśnie lub porzeczki, również będzie smakowała wyśmienicie.

Koniecznie spróbujcie!


Przepis na tartę o średnicy 25-26cm

Spód:

250 g mąki pszennej

125 g masła roślinnego

125 g cukru pudru

2 łyżki jogurtu roślinnego (użyłam jogurtu z nerkowców Planton)

szczypta soli

Masa:

250 ml aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy)

100 g cukru drobnego

1 łyżeczka cukru z wanilią

80 g mielonych migdałów

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)

100 g masła roślinnego

1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

szczypta soli

Dodatkowo:

3 łyżki dżemu malinowego

2 łyżki płatków migdałów

garść świeżych malin

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód zagnieść ręcznie lub wyrobić w malakserze na jednolite ciasto.
  2. Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
  3. Po tym czasie formę do tarty wysmarować masłem roślinnym lub olejem.
  4. Przełożyć na jej spód i boki wcześniej przygotowane ciasto.
  5. Nakłuć powierzchnię widelcem.
  6. Ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 3- minut.
  7. Pod koniec tego czasu nastawić piekarnik na 190 stopni (grzanie góra-dół).
  8. Wstawić schłodzone ciasto do rozgrzanego piekarnika na 1o-12 minut do zarumienienia brzegów.
  9. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i rozsmarować na powierzchni dżem malinowy.
  10. Następnie w dużym, wysokim naczyniu umieścić aquafabę i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, łyżka po łyżce.
  11. W osobnym naczyniu umieścić zmielone orzechy, masło roślinne oraz mąkę.
  12. Utrzeć do uzyskania jasnej i puszystej masy.
  13. Następnie dodawać po łyżce ubitej aquafaby i wymieszać jedynie do połączenia i uzyskania jednolitej masy.
  14. Przelać tak przygotowaną masę na powierzchnię ciasta.
  15. Na wierzchu ułożyć świeże maliny i posypać ciasto płatkami migdałów.
  16. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 160 stopni i wstawić do niego ciasto, a następnie piec przez 30 minut.
  17. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia.
  18. Tak przygotowane ciasto można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub ubitą śmietanką roślinną.
  19. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 5 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *