TOP
Desery

Kremowa tarta z truskawkami

Dziś przedstawiam przepis na wspaniałe ciasto na zimno z truskawkami, które smakuje jak najlepsza truskawkowa pianka i rozpływa się w ustach niczym ptasie mleczko – kremowa tarta na musie truskawkowym z dodatkową porcją truskawek zatopionych w roślinnej galaretce. Bardzo polecam, ciasto jest bardzo proste do przygotowania i idealne na letnie, upalne dni!

Przepis na formę do tarty o średnicy 25-26 cm

Spód:

300g kruchych ciastek

50 g oleju kokosowego lub masła roślinnego

szczypta soli

Masa:

450 g truskawek świeżych lub mrożonych

250 ml śmietany roślinnej 31%

125 g serka kremowego roślinnego

1 łyżeczka agaru

2/3 szklanki cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

1/2 szklanki mleka kokosowego

Polewa:

250 ml zimnej wody

1 opakowanie galaretki truskawkowej

250 g świeżych truskawek

Dodatkowo:

2-3 łyżki ubitej śmietany roślinnej 31%

1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód zmielić w malakserze do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  2. Formę do tarty wysmarować olejem roślinnym lub masłem roślinnym.
  3. Masę na spód wyłożyć na boki i spód formy i wygładzić łyżką.
  4. Wstawić tortownicę wraz z tak przygotowanym spodem do schłodzenia na minimum 30 minut.
  5. Piekarnik ustawić na 190 stopni grzanie góra-dół.
  6. Wyjąć schłodzony spód z lodówki i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut do zarumienienia brzegów.
  7. W tym czasie w rondelku umieścić agar i mleko kokosowe oraz cukier puder.
  8. Dokładnie zamieszać trzepaczką i doprowadzić masę do wrzenia, a następnie gotować 2 minuty, po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
  9. Truskawki zmiksować blenderem na puree.
  10. Śmietankę roślinną ubić z cukrem waniliowym na sztywny i puszysty krem (odłożyć 2-3 łyżki do dekoracji) , pod koniec dodać serek kremowy i połączyć do uzyskania gęstej masy.
  11. Do truskawek przelewać cienkim strumieniem mleczko kokosowe z agarem.
  12. Następnie delikatnie połączyć łyżką wraz z masą śmietanową.
  13. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i wygładzić łyżką powierzchnię.
  14. Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 6-8 godzin, najlepiej całą noc.
  15. Po tym czasie w rondelku umieścić wodę i dokładnie połączyć ją z galaretką agarową.
  16. Podgrzewać do zagotowania i następnie trzymać jeszcze na małym ogniu przez 2 minuty, po czym zdjąć z ognia.
  17. Wyjąć ciasto z lodówki, udekorować wierzch truskawkami.
  18. Na wierzch delikatnie łyżka po łyżce przekładać lekko przestudzoną galaretkę.
  19. Gdy galaretka się zetnie, udekorować wierzch ubitą śmietanką roślinną.
  20. Tak przygotowane ciasto podawać od razu lub przechowywać w lodówce do trzech dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *