Dziś przedstawiam przepis na wspaniałe ciasto na zimno z truskawkami, które smakuje jak najlepsza truskawkowa pianka i rozpływa się w ustach niczym ptasie mleczko – kremowa tarta na musie truskawkowym z dodatkową porcją truskawek zatopionych w roślinnej galaretce. Bardzo polecam, ciasto jest bardzo proste do przygotowania i idealne na letnie, upalne dni!


Przepis na formę do tarty o średnicy 25-26 cm
Spód:
300g kruchych ciastek
50 g oleju kokosowego lub masła roślinnego
szczypta soli
Masa:
450 g truskawek świeżych lub mrożonych
250 ml śmietany roślinnej 31%
125 g serka kremowego roślinnego
1 łyżeczka agaru
2/3 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka kokosowego
Polewa:
250 ml zimnej wody
1 opakowanie galaretki truskawkowej
250 g świeżych truskawek
Dodatkowo:
2-3 łyżki ubitej śmietany roślinnej 31%
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód zmielić w malakserze do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Formę do tarty wysmarować olejem roślinnym lub masłem roślinnym.
- Masę na spód wyłożyć na boki i spód formy i wygładzić łyżką.
- Wstawić tortownicę wraz z tak przygotowanym spodem do schłodzenia na minimum 30 minut.
- Piekarnik ustawić na 190 stopni grzanie góra-dół.
- Wyjąć schłodzony spód z lodówki i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut do zarumienienia brzegów.
- W tym czasie w rondelku umieścić agar i mleko kokosowe oraz cukier puder.
- Dokładnie zamieszać trzepaczką i doprowadzić masę do wrzenia, a następnie gotować 2 minuty, po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
- Truskawki zmiksować blenderem na puree.
- Śmietankę roślinną ubić z cukrem waniliowym na sztywny i puszysty krem (odłożyć 2-3 łyżki do dekoracji) , pod koniec dodać serek kremowy i połączyć do uzyskania gęstej masy.
- Do truskawek przelewać cienkim strumieniem mleczko kokosowe z agarem.
- Następnie delikatnie połączyć łyżką wraz z masą śmietanową.
- Tak przygotowaną masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i wygładzić łyżką powierzchnię.
- Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 6-8 godzin, najlepiej całą noc.
- Po tym czasie w rondelku umieścić wodę i dokładnie połączyć ją z galaretką agarową.
- Podgrzewać do zagotowania i następnie trzymać jeszcze na małym ogniu przez 2 minuty, po czym zdjąć z ognia.
- Wyjąć ciasto z lodówki, udekorować wierzch truskawkami.
- Na wierzch delikatnie łyżka po łyżce przekładać lekko przestudzoną galaretkę.
- Gdy galaretka się zetnie, udekorować wierzch ubitą śmietanką roślinną.
- Tak przygotowane ciasto podawać od razu lub przechowywać w lodówce do trzech dni.
Smacznego!


what do you think?