TOP
Desery

Wegańskie Banoffee pie z orzechami

Dziś przedstawiam przepis na jedno z najprostszych i moich ulubionych wegańskich ciast – Banoffee pie. Wzbogaciłam je o nutę orzechów włoskich, które uwielbiam, ale można oczywiście je zamienić na więcej ciasteczek. Spód jest idealnie chrupiący, aromatyczny, idealnie komponuje się z ciągnącym się karmelem orzechowym, lepkimi bananami i chmurką z delikatnej puszystej śmietany, a całość wieńczy odrobina czekolady na wierzchu. Rewelacyjne ciasto, które zachwyci gości, a jest bardzo proste do przygotowania. Bardzo polecam!

Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm

Spód:

300 g ciasteczek korzennych (użyłam ciastek Lotus)

50 g orzechów włoskich

50 g oleju kokosowego

szczypta soli

Karmel miso:

1/2 szklanki masła orzechowego

1/4 szklanki syropu klonowego (lub cukru kokosowego)

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżeczka pasty miso

szczypta soli

Krem:

1 puszka mleka kokosowego (tylko gęsta część)

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 opakowanie śmietan-fixu (lub 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej)

Dodatkowo:

40 g gorzkiej czekolady

4-5 bananów

1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmielić w malakserze na pył.
  2. Dodać zimny olej kokosowy, orzechy, sól i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
  3. Wyłożyć masę na spód i boki formy do tarty.
  4. Wygładzić łyżką i wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
  5. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół).
  6. Do rozgrzanego piekarnika wstawić spód tarty i piec 10-12 minut do zarumienienia brzegów.
  7. Po tym czasie zmiksować blenderem wszystkie składniki na karmel, odstawić.
  8. Po całkowitym ostudzeniu spodu rozsmarować na nim wcześniej przygotowany karmel.
  9. Schłodzone mleczko kokosowe ubić z cukrem, wanilią i śmietan-fixem do uzyskania gęstego, puszystego kremu.
  10. Na karmelu ułożyć banany, przykryć je warstwą kremu kokosowego, dokładnie wygładzić łyżką. Można odłożyć 2-3 łyżki do dekoracji wierzchu.
  11. Na wierzch ciasta zetrzeć na grubych oczkach czekoladę.
  12. Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin.
  13. Po tym czasie można udekorować pozostawionym kremem i plasterkami bananów.
  14. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *