Dziś przedstawiam przepis na jedno z najprostszych i moich ulubionych wegańskich ciast – Banoffee pie. Wzbogaciłam je o nutę orzechów włoskich, które uwielbiam, ale można oczywiście je zamienić na więcej ciasteczek. Spód jest idealnie chrupiący, aromatyczny, idealnie komponuje się z ciągnącym się karmelem orzechowym, lepkimi bananami i chmurką z delikatnej puszystej śmietany, a całość wieńczy odrobina czekolady na wierzchu. Rewelacyjne ciasto, które zachwyci gości, a jest bardzo proste do przygotowania. Bardzo polecam!
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm
Spód:
300 g ciasteczek korzennych (użyłam ciastek Lotus)
50 g orzechów włoskich
50 g oleju kokosowego
szczypta soli
Karmel miso:
1/2 szklanki masła orzechowego
1/4 szklanki syropu klonowego (lub cukru kokosowego)
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka pasty miso
szczypta soli
Krem:
1 puszka mleka kokosowego (tylko gęsta część)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 opakowanie śmietan-fixu (lub 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej)
Dodatkowo:
40 g gorzkiej czekolady
4-5 bananów
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Ciasteczka zmielić w malakserze na pył.
- Dodać zimny olej kokosowy, orzechy, sól i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
- Wyłożyć masę na spód i boki formy do tarty.
- Wygładzić łyżką i wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
- Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół).
- Do rozgrzanego piekarnika wstawić spód tarty i piec 10-12 minut do zarumienienia brzegów.
- Po tym czasie zmiksować blenderem wszystkie składniki na karmel, odstawić.
- Po całkowitym ostudzeniu spodu rozsmarować na nim wcześniej przygotowany karmel.
- Schłodzone mleczko kokosowe ubić z cukrem, wanilią i śmietan-fixem do uzyskania gęstego, puszystego kremu.
- Na karmelu ułożyć banany, przykryć je warstwą kremu kokosowego, dokładnie wygładzić łyżką. Można odłożyć 2-3 łyżki do dekoracji wierzchu.
- Na wierzch ciasta zetrzeć na grubych oczkach czekoladę.
- Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin.
- Po tym czasie można udekorować pozostawionym kremem i plasterkami bananów.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?