TOP
Desery

Wegańskie ciasto Raffaello z truskawkami

Wspaniałe, rozpływające się w ustach i kremowe ciasto kokosowe, przełamane lekko słonym akcentem w postaci krakersów i delikatną słodyczą i kwasowością truskawek. Krem jest fantastyczny i przypomina wnętrze pralinki! Ciasto smakuje naprawdę niebiańsko, szybko się je przygotowuje i dobrze kroi, a ponadto jest wyjątkowo proste do wykonania. Zachwyca wszystkich gości i z pewnością zrobi furorę na niejednej imprezie.

Polecam, zwłaszcza początkującym cukiernikom!

Krem budyniowy:

1 l mleka kokosowego (z kartonu lub puszki, minimum 17-18% kokosa)

3/4 szklanki drobnego cukru

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

80 g wegańskiej białej czekolady

1 łyżka cukru z wanilią

szczypta soli

Galaretka:

300 g truskawek świeżych lub mrożonych

1 opakowanie galaretki truskawkowej agarowej

250 ml zimnej wody

Dodatkowo:

200 g masła roślinnego

350 g krakersów wegańskich (Np. z Lidla)

Przygotowanie:

  1. Do kubka przelać 1/2 szklanki mleka kokosowego, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier oraz sól.
  2. Wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Resztę mleka umieścić w garnku, zagotować.
  4. Dodać zawartość kubka do garnka, cały czas energicznie mieszając trzepaczką.
  5. Gotować do uzyskania gęstej i kremowej konsystencji.
  6. Zdjąć z ognia i do tak przygotowanego budyniu dodać czekoladę połamaną na kostki czekoladę i wymieszać łyżką do rozpuszczenia czekolady.
  7. Następnie przykryć pokrywką i zostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce.
  8. Masło roślinne wyjąć z lodówki na minimum 30 minut.
  9. Po tym czasie ubić je do uzyskania jednolitej konsystencji.
  10. Do masła roślinnego dodawać masę budyniową łyżka po łyżce.
  11. Cały czas mieszać mikserem do uzyskania puszystego kremu.
  12. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem roślinnym.
  13. Na dno tortownicy wyłożyć krakersy, następnie przykryć je 1/3 kremu.
  14. Postępować tak do uzyskania 4 warstw krakersów i 4 warstw kremu.
  15. Na ostatniej warstwie kremu ułożyć truskawki pokrojone na plasterki lub połówki.
  16. W małym rondelku umieścić galaretkę agarową wymieszaną zimną wodą.
  17. Podgrzewać na średnim ogniu i gotować przez dwie minuty od zagotowania, po czym zdjąć z ognia i ostudzić.
  18. Tężejącą galaretkę łyżka po łyżce wykładać na warstwę truskawek
  19. Opcjonalnie udekorować resztą kremu kokosowego i malinami oraz liśćmi mięty.
  20. Schłodzić w lodówce minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.
  21. Po tym czasie podawać lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *