Wspaniałe, rozpływające się w ustach i kremowe ciasto kokosowe, przełamane lekko słonym akcentem w postaci krakersów i delikatną słodyczą i kwasowością truskawek. Krem jest fantastyczny i przypomina wnętrze pralinki! Ciasto smakuje naprawdę niebiańsko, szybko się je przygotowuje i dobrze kroi, a ponadto jest wyjątkowo proste do wykonania. Zachwyca wszystkich gości i z pewnością zrobi furorę na niejednej imprezie.
Polecam, zwłaszcza początkującym cukiernikom!
Krem budyniowy:
1 l mleka kokosowego (z kartonu lub puszki, minimum 17-18% kokosa)
3/4 szklanki drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
80 g wegańskiej białej czekolady
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
Galaretka:
300 g truskawek świeżych lub mrożonych
1 opakowanie galaretki truskawkowej agarowej
250 ml zimnej wody
Dodatkowo:
200 g masła roślinnego
350 g krakersów wegańskich (Np. z Lidla)
Przygotowanie:
- Do kubka przelać 1/2 szklanki mleka kokosowego, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier oraz sól.
- Wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Resztę mleka umieścić w garnku, zagotować.
- Dodać zawartość kubka do garnka, cały czas energicznie mieszając trzepaczką.
- Gotować do uzyskania gęstej i kremowej konsystencji.
- Zdjąć z ognia i do tak przygotowanego budyniu dodać czekoladę połamaną na kostki czekoladę i wymieszać łyżką do rozpuszczenia czekolady.
- Następnie przykryć pokrywką i zostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce.
- Masło roślinne wyjąć z lodówki na minimum 30 minut.
- Po tym czasie ubić je do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do masła roślinnego dodawać masę budyniową łyżka po łyżce.
- Cały czas mieszać mikserem do uzyskania puszystego kremu.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem roślinnym.
- Na dno tortownicy wyłożyć krakersy, następnie przykryć je 1/3 kremu.
- Postępować tak do uzyskania 4 warstw krakersów i 4 warstw kremu.
- Na ostatniej warstwie kremu ułożyć truskawki pokrojone na plasterki lub połówki.
- W małym rondelku umieścić galaretkę agarową wymieszaną zimną wodą.
- Podgrzewać na średnim ogniu i gotować przez dwie minuty od zagotowania, po czym zdjąć z ognia i ostudzić.
- Tężejącą galaretkę łyżka po łyżce wykładać na warstwę truskawek
- Opcjonalnie udekorować resztą kremu kokosowego i malinami oraz liśćmi mięty.
- Schłodzić w lodówce minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie podawać lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?