Z tęsknoty za śniadaniami na mieście i ulubionymi restauracjami, które oferowały rozmaite bajgle z pysznymi, różnorodnymi dodatkami, postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i odtworzyć takiego bajgla w domowym zaciszu. Przygotowałam bajgla, którego oprócz wersji z serkiem kremowym i łososiową marchewką jadałam na mieście najczęściej – bajgla z pastą a’la jajeczną i wegańskim bekonem, który jest również ulubionym smakiem mojego Brata. Osobiście też bardzo lubię to połączenie, a dodatkowo muszę przyznać, że moje bajgle smakowały nam dużo bardziej niż jakiekolwiek z jedzonych wcześniej w wegańskich restauracjach. Ich przygotowanie wymaga odrobiny uwagi i organizacji, ale jeśli zaplanujemy przygotowanie w piątkowy wieczór to w sobotę, w godzinach porannych lub przedpołudniowych możemy już cieszyć się ich wspaniałym smakiem bez potrzeby wychodzenia z domu i z większą satysfakcją z ich samodzielnego przygotowania!
Bardzo polecam spróbować!
Przepis na 8 bajgli
Bajgle:
540 g mąki pszennej (najlepiej o dużej zawartości glutenu)
360 ml ciepłej wody
25 g cukru trzcinowego/syropu klonowego
10 g soli
4 g suszonych drożdży
Do gotowania:
2 łyżki cukru trzcinowego/syropu klonowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki soli
Posypka:
4 łyżeczki sezamu
2 łyżeczki maku
2 łyżeczki suszonego czosnku
2 łyżeczki suszonej cebuli
1 łyżeczka soli gruboziarnistej
Piklowana cebula:
5-6 czerwonych cebul
2 łyżki cukru/syropu klonowego
100 ml octu winnego/jabłkowego
200 ml wody
2 gwiazdki anyżu
2 goździki
2 ziarna kardamonu
1/2 laski cynamonu
2 łyżeczki soli
Bekon z tempehu:
200 g tempehu (ostatecznie można zastąpić tofu)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1/2 łyżeczki dymu wędzarniczego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrobić najpierw w misce łyżką, a następnie przełożyć na kuchenny blat i ugniatać przez 5-10 minut do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta.
- Włożyć ponownie do miski oprószonej mąką, przykryć tą miskę folią i wstawić do wyrastania do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
- Cebulkę pokroić w półplastry.
- Do dwóch średniej wielkości słoików włożyć po ziarnie kardamonu, goździku, gwiazdce anyżu i 1/4 laski cynamonu.
- W małym garnuszku zagotować wodę z octem, cukrem i solą.
- Pokrojoną cebulkę przełożyć do słoików i zalać gorącą zalewą octową.
- Mocno zakręcić słoiki, obrócić do gór dnem i po 3 minutach z powrotem zakrętką do góry.
- Schować do lodówki lub chłodnego miejsca na kilka godzin lub całą noc.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, odgazować i podzielić na 8 równych części.
- Z każdej uformować kulkę, zwijając ją do dołu i przebić środek do uzyskania kształtu bajgla.
- Ułożyć w sporych odstępach na blaszkach od piekarnika na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Po tym czasie wszystkie składniki na posypkę wymieszać ze sobą łyżką i przełożyć na głęboki talerz.
- W dużym garnku zagotować wodę i dodać do niej syrop bądź cukier, sól i sodę.
- Wyrośnięte bajgle (po 1-2 sztuki jednocześnie) umieścić w garnku z gotującą się wodą i gotować po 30 sekund z każdej strony.
- Nastawić piekarnik na 190 stopni (grzanie góra-dół).
- Następnie odcedzić na durszlaku i jeszcze ciepłe obtoczyć dokładnie z obu stron w posypce.
- Ponownie umieścić na blaszce i wstawić do piekarnika na 18-20 minut.
- W tym czasie wszystkie składniki na marynatę do tempehu połączyć ze sobą do uzyskania jednolitej masy.
- Tempeh pokroić w podłużne paski o grubości 3-5 mm.
- Każdy dokładnie obtoczyć w marynacie i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bajgle wyjąć i ostudzić.
- Wstawić blaszkę z wcześniej przygotowanym tempehem do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec przez 10 minut, do zarumienienia.
- Przekroić posmarować pastą bezjajeczną (przepis tutaj), udekorować rukolą, piklowaną cebulką, pomidorem, a na nim umieścić upieczony tempeh oraz kiełki.
- Przykryć drugą połówką bajgla i podawać od razu.
- Same bajgle przechowywać do 3 dni w temperaturze pokojowej (można zamrozić), przed podaniem najlepiej podpiec.
- Przed podaniem najlepiej podgrzać w piekarniku lub opiekaczu/tosterze.
Smacznego!
2 COMMENTS
Ola
4 lata ago
Niestety nie działa link do pasty bezjajecznej w opisie przygotowania 🙂
extravegadmin
4 lata ago
AUTHORJuż podlinkowałam 😉