Po dłuższej przerwie od prowadzenia bloga przedstawiam przepis na rewelacyjny wegański sernik, który w niczym nie ustępuje, a wręcz idealnie zastępuje mój popisowy sernik z kremem cytrynowym i opalaną bezą. Nie jest trudny do wykonania, wymaga jedynie trochę czasu i uwagi, ale zdecydowanie efekt końcowy jest tego warty. Idealnie kruchy, lekko korzenny spód, kremowa, rześka i delikatna masa serowa, kwaśny i lepki krem cytrynowy i puszysta beza tworzą kompozycję idealną, która smakuje wspaniale i jest jedną z moich ulubionych wśród deserowych połączeń. Zachwyca gości i nikt nie pyta z czego został wykonany, tylko prosi o dokładkę.
Bardzo polecam, zwłaszcza na wyjątkowe okazje i przyjęcia!
Przepis na tortownicę 20-22cm
Spód:
400 g ciasteczek korzennych
50 g masła roślinnego lub oleju kokosowego
szczypta soli
Masa:
1000 g jogurtu roślinnego kokosowego lub sojowego (odsączonego na gazie przez minimum 8 godzin, najlepiej przez całą noc)
250 ml mleka kokosowego (gęsta część z puszki)
1/2 szklanki cukru
sok i skórka z 1/2 cytryny
1/2 szklanki mąki kokosowej
1 opakowanie budyniu śmietankowego (lub 40 g mąki ziemniaczanej)
1/2 szklanki masła roślinnego, stopionego lub oleju roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lemon curd:
1/2 szklanki cukru drobnego
1/4 szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka skórki cytrynowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki mleka kokosowego (gęsta część z puszki)
szczypta kurkumy
Beza:
3 łyżki aquafaby
3 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki winianu potasu (cream of tartare, opcjonalnie)
Przygotowanie:
- 16-24 godziny przed przygotowaniem sernika odsączyć jogurt na sitku wyłożonym gazą lub płócienną ściereczką.
- Ciasteczka zmiksować malakserem na pył lub rozbić tłuczkiem do uzyskania drobnych okruchów.
- Dodać do nich olej kokosowy lub roztopione masło roślinne i dokładnie połączyć.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia na spodzie, natomiast boki posmarować olejem roślinnym.
- Wyłożyć ciasteczkową masę na spodzie i bokach, a następnie wygładzić łyżką lub docisnąć dłonią.
- Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.
- Wszystkie składniki na masę sernikową oprócz skórki cytrynowej zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
- Na koniec dodać skórkę cytrynową i dokładnie połączyć.
- Piekarnik ustawić na 190 stopni (grzanie góra-dół).
- Wyjąć formę z ciasteczkowym spodem i podpiec go przez 10-12 minut do zarumienienia brzegów, a następnie wyjąć i delikatnie, łyżka po łyżce przełożyć całą masę sernikową.
- Po tym czasie na niższym poziomie piekarnika ustawić naczynie z wrzącą wodą.
- Wstawić ciasto do piekarnika, obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 30 minut, a następnie obniżyć ponownie do 120 stopni i piec jeszcze przez godzinę.
- W tym czasie w rondlu umieścić sok z cytryny oraz cukier, podgrzewać do rozpuszczenia.
- Zdjąć z ognia i dodać mąkę kukurydzianą, kurkumę oraz mleko kokosowe.
- Podgrzewać masę do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.
- Zdjąć z ognia, dodać olej kokosowy i wymieszać do rozpuszczenia, a następnie przełożyć do miski, przykryć folią i schłodzić w lodówce na czas przygotowania ciasta.
- Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
- Następnie wstawić do schłodzenia do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Kolejnego dnia wyjąć sernik z lodówki, na wierzchu rozsmarować wcześniej przygotowany krem cytrynowy.
- Ponownie wstawić ciasto do lodówki i w tym czasie ubić aquafabę wraz z szczyptą soli.
- Gdy piana będzie sztywna i gęsta dodać do winian potasu i sok z cytryny i zmiksować jeszcze kilka minut, aż będzie lśniąca.
- Przełożyć tak powstałą bezę do szprycy cukierniczej i udekorować nią wierzch ciasta.
- Przy pomocy palnika opalić bezę na wierzchu ciasta.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do trzech dni.
Smacznego!
1 COMMENT
Delektujemy
3 lata ago
Podrzuciłam jakiś czas temu Twój przepis koleżance i ostatnio się dowiedziałam, że jest nim zachwycona:)