TOP
Lunche Śniadania

Pasta bezjajeczna z wegańskim majonezem

Przepyszna pasta o smaku gotowanych jajek, która będzie idealna na kanapki w okresie okołowielkanocnym i na świąteczny stół! Zaskoczenie gości, że nie zawiera jajek gwarantowane. Za smakiem i aromatem stoi w głównej mierze czarna sól kala namak, więc zdecydowanie nie polecam jej pomijać w tym przepisie, chociaż nawet bez niej można przygotować całkiem przywoitą „jajeczną” pastę. Zachęcam do spróbowania, gdyż jest ona nie tylko pyszna, zaskakująca i apetyczna, ale również bogata w białko i dobrze zbilansowana, dzięki czemu z dobrym pieczywem na zakwasie czy razową bułką będzie stanowić idealne śniadanie, dodające energii na cały dzień!Składniki na około 500 ml pasty

1 szklanka ciecierzycy z puszki

4 łyżki wegańskiego majonezu (przepis poniżej)

180 g naturalnego tofu

1 pęczek szczypiorku

1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak

1 łyżeczka musztardy

szczypta kurkumy

2 łyżki płatków drożdżowych

pieprz do smaku

Wegański majonez:

1 szklanka mleka sojowego

1 szklanka oleju rzepakowego

1/4 szklanki oliwy (opcjonalnie)

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy

sól czarna kala namak i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W wysokim naczyniu umieścić mleko sojowe z sokiem z cytryny, zamieszać.
  2. Odstawić na minimum 10 minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje.
  3. Zmiksować blenderem do momentu, aż masa będzie się pienić.
  4. Po tym czasie cienkim strumieniem przelewać do naczynia olej i oliwę stale miksując blenderem przy górnej powierzchni cieczy.
  5. Powstałą emulsję umieścić w lodówce do schłodzenia na minimum 3-4 godziny.
  6. 3/4 kostki tofu, ciecierzycę odsączoną z puszki, musztardę i przyprawy umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem.
  7. Resztę tofu rozdrobnić widelcem i dodać do masy.
  8. Posiekać drobno szczypiorek i dokładnie połączyć z masą.
  9. Tak przygotowaną pastę przechowywać w lodówce maksymalnie do tygodnia.
  10. Podawać jako pasta do pieczywa lub dip do nachosów, można też nadziewać tak przygotowaną pastą naleśniki lub tortille.

Smacznego! 

«

»

1 COMMENT
  • Komentarz: Anonim on 14 października 2019

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *