Przepyszna pasta o smaku gotowanych jajek, która będzie idealna na kanapki w okresie okołowielkanocnym i na świąteczny stół! Zaskoczenie gości, że nie zawiera jajek gwarantowane. Za smakiem i aromatem stoi w głównej mierze czarna sól kala namak, więc zdecydowanie nie polecam jej pomijać w tym przepisie, chociaż nawet bez niej można przygotować całkiem przywoitą „jajeczną” pastę. Zachęcam do spróbowania, gdyż jest ona nie tylko pyszna, zaskakująca i apetyczna, ale również bogata w białko i dobrze zbilansowana, dzięki czemu z dobrym pieczywem na zakwasie czy razową bułką będzie stanowić idealne śniadanie, dodające energii na cały dzień!Składniki na około 500 ml pasty
1 szklanka ciecierzycy z puszki
4 łyżki wegańskiego majonezu (przepis poniżej)
180 g naturalnego tofu
1 pęczek szczypiorku
1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak
1 łyżeczka musztardy
szczypta kurkumy
2 łyżki płatków drożdżowych
pieprz do smaku
Wegański majonez:
1 szklanka mleka sojowego
1 szklanka oleju rzepakowego
1/4 szklanki oliwy (opcjonalnie)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
sól czarna kala namak i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W wysokim naczyniu umieścić mleko sojowe z sokiem z cytryny, zamieszać.
- Odstawić na minimum 10 minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje.
- Zmiksować blenderem do momentu, aż masa będzie się pienić.
- Po tym czasie cienkim strumieniem przelewać do naczynia olej i oliwę stale miksując blenderem przy górnej powierzchni cieczy.
- Powstałą emulsję umieścić w lodówce do schłodzenia na minimum 3-4 godziny.
- 3/4 kostki tofu, ciecierzycę odsączoną z puszki, musztardę i przyprawy umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem.
- Resztę tofu rozdrobnić widelcem i dodać do masy.
- Posiekać drobno szczypiorek i dokładnie połączyć z masą.
- Tak przygotowaną pastę przechowywać w lodówce maksymalnie do tygodnia.
- Podawać jako pasta do pieczywa lub dip do nachosów, można też nadziewać tak przygotowaną pastą naleśniki lub tortille.
Smacznego!
1 COMMENT