TOP
Dania główne Lunche

Chłodnik ogórkowy z oliwkami i ziemniakami

Rewelacyjny, nietypowy przepis na chłodnik – nie dość, że nie z botwiny, to do tego wegański, z oliwkami i ziemniakami! Jednak tak, jak brzmi dziwnie – tak smakuje obłędnie. Robiłam ten chłodnik z racji tegorocznych upałów już wiele razy w tym sezonie, a jeszcze nam się nie znudził, więc zdecydowanie warto się przekonać i go spróbować. Oliwki i czosnek nadają tu aromatu i głębi smaku, ziemniaki sytości i świetnie zastępują jajko w tradycyjnej wersji tego dania, a orzechy przyjemnie chrupią i nadają nuty goryczy na końcu języka, a całość wieńczy chlust oliwy. Jest to chłodnik lekki i orzeźwiający, a zarazem sycący, mogący stanowić solowe danie obiadowe. Bardzo polecam jego przygotowanie.

Zapraszam!Przepis na 2-4 porcje

Śmietanka sojowa:

2 szklanki mleka sojowego

1/2 szklanki oleju roślinnego

1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)

sok z 1 cytryny

1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

2 ziemniaki

400 g świeżych ogórków gruntowych

2 ogórki małosolne

2 ząbki czosnku

1/3 szklanki oliwek

1/2 pęczka koperki

1/2 pęczka szczypiorku

sól i pieprz do smaku

Do podania:

oliwa

1/2 szklanki orzechów włoskich/pinii/ziemnych

Przygotowanie:

  1. W wysokim naczyniu umieścić mleko sojowe z sokiem z cytryny.
  2. Odstawić na minimum 10 minut.
  3. Po tym czasie zmiksować blenderem żeby masa się pieniła.
  4. Dodać sól i cienkim strumieniem przelewać olej stale miksując, do zgęstnienia masy.
  5. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania pozostałych składników.
  6. Ziemniaki pokroić w łódeczki i ugotować na parze, ostudzić.
  7. Ogórki świeże zetrzeć na grubych oczkach i odcedzić na sitku od nadmiaru wody.
  8. Ogórki małosolne i oliwki posiekać w drobną kostkę.
  9. Koperek i szczypiorek posiekać drobno i dodać do ogórków oraz oliwek.
  10. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  11. Warzywa zalać wcześniej przygotowaną śmietanką sojową, dokładnie połączyć wszystkie składniki.
  12. Odstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 2 godziny.
  13. Po tym czasie posiekać orzechy włoskie i uprażyć na patelni.
  14. Gotowy chłodnik przelewać do misek i na wierzchu układać łódeczki ziemniaków oraz orzechy.
  15. Skropić wierzch oliwą i posypać ewentualnie koperkiem lub szczypiorkiem według uznania.
  16. Podawać od razu.
  17. Gotowy chłodnik można również przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *