Rewelacyjny, nietypowy przepis na chłodnik – nie dość, że nie z botwiny, to do tego wegański, z oliwkami i ziemniakami! Jednak tak, jak brzmi dziwnie – tak smakuje obłędnie. Robiłam ten chłodnik z racji tegorocznych upałów już wiele razy w tym sezonie, a jeszcze nam się nie znudził, więc zdecydowanie warto się przekonać i go spróbować. Oliwki i czosnek nadają tu aromatu i głębi smaku, ziemniaki sytości i świetnie zastępują jajko w tradycyjnej wersji tego dania, a orzechy przyjemnie chrupią i nadają nuty goryczy na końcu języka, a całość wieńczy chlust oliwy. Jest to chłodnik lekki i orzeźwiający, a zarazem sycący, mogący stanowić solowe danie obiadowe. Bardzo polecam jego przygotowanie.
Zapraszam!Przepis na 2-4 porcje
Śmietanka sojowa:
2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
2 ziemniaki
400 g świeżych ogórków gruntowych
2 ogórki małosolne
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwek
1/2 pęczka koperki
1/2 pęczka szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Do podania:
oliwa
1/2 szklanki orzechów włoskich/pinii/ziemnych
Przygotowanie:
- W wysokim naczyniu umieścić mleko sojowe z sokiem z cytryny.
- Odstawić na minimum 10 minut.
- Po tym czasie zmiksować blenderem żeby masa się pieniła.
- Dodać sól i cienkim strumieniem przelewać olej stale miksując, do zgęstnienia masy.
- Schłodzić w lodówce na czas przygotowania pozostałych składników.
- Ziemniaki pokroić w łódeczki i ugotować na parze, ostudzić.
- Ogórki świeże zetrzeć na grubych oczkach i odcedzić na sitku od nadmiaru wody.
- Ogórki małosolne i oliwki posiekać w drobną kostkę.
- Koperek i szczypiorek posiekać drobno i dodać do ogórków oraz oliwek.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Warzywa zalać wcześniej przygotowaną śmietanką sojową, dokładnie połączyć wszystkie składniki.
- Odstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 2 godziny.
- Po tym czasie posiekać orzechy włoskie i uprażyć na patelni.
- Gotowy chłodnik przelewać do misek i na wierzchu układać łódeczki ziemniaków oraz orzechy.
- Skropić wierzch oliwą i posypać ewentualnie koperkiem lub szczypiorkiem według uznania.
- Podawać od razu.
- Gotowy chłodnik można również przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?