TOP
Desery

Tofurnik jagodowy

Z okazji zbliżającego się weekendu zapraszam na obłędnie pyszne ciasto z jagodami – niezwykle kremowy tofurnik pieczony z jagodami i warstwą kwaśnej śmietany (oczywiście wegańskiej, kokosowej!). Jeśli nie uda Wam się dostać już świeżych jagód, równie dobrze sprawdzą się również mrożone owoce, a także maliny lub jeżyny. Ciasto jest zdecydowanie warte wykonania – proste, a niezwykle kremowe, rozpływające się w ustach z pysznym, chrupiącym spodem, zasmakuje z pewnością każdemu! Idealne, letnie, orzeźwiające ciasto – najlepiej smakuje po całonocnym schłodzeniu.

Bardzo polecam!Przepis na tortownicę 22-24 cm

Spód:

200 g kruchych ciasteczek

2 łyżki masła orzechowego

szczypta soli

Masa:

400 g tofu naturalnego

1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 puszka mleka kokosowego

1/3 szklanki soku z cytryny

1 opakowanie budyniu waniliowego

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki cukru z wanilią

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)

Wierzch:

200 g śmietany kokosowej (15% tł. )

2 łyżki cukru pudru

jagody lub borówki amerykańskie do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód zmielić w malakserze do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
  2. Formę do pieczenia ciasta wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki posmarować olejem roślinnym.
  3. Na boki i spód ciasta wyłożyć masę ciasteczkową i wygładzić łyżką.
  4. Tak przygotowany spód wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.
  5. Pod koniec tego czasu nastawić piekarnik na 190 stopni.
  6. Do rozgrzanego piekarnika wstawić spód do podpieczenia na 10-12 minut, do zarumienienia brzegów.
  7. Wyjąć i odstawić, a piekarnik zostawić włączony.
  8. Tofu zmiksować z wszystkimi składnikami oprócz jagód na jednolitą, gładką masę.
  9. Pod koniec dodać jagody i ponownie krótko zmiksować tylko do uzyskania jednorodnej masy.
  10. W dolnej części piekarnika ustawić naczynie z wrzącą wodą.
  11. Na wcześniej podpieczony spód przelać masę, wstawić do piekarnika w środkowej części.
  12. Obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 40 minut.
  13. Pod koniec tego czasu śmietankę kokosową połączyć z cukrem pudrem i rozprowadzić na wierzchu ciasta.
  14. Wstawić do piekarnika i podpiec jeszcze przez 10 minut.
  15. Po tym czasie otworzyć drzwi piekarnika, ostudzić przy uchylonych drzwiach około 15 minut.
  16. Następnie wyjąć i zostawić do ostudzenia na kuchennym blacie.
  17. Gdy ciasto ostygnie wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.
  18. Po tym czasie wyjąć z lodówki, a następnie wyjąć z obręczy ciasto, udekorować owocami i opcjonalnie liśćmi świeżej mięty.
  19. Kroić ciasto ostrym nożem, zanurzonym w wrzątku i przetartym ręcznikiem papierowym do sucha.
  20. Podawać od razu.
  21. Można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego! 

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *