Z okazji zbliżającego się weekendu zapraszam na obłędnie pyszne ciasto z jagodami – niezwykle kremowy tofurnik pieczony z jagodami i warstwą kwaśnej śmietany (oczywiście wegańskiej, kokosowej!). Jeśli nie uda Wam się dostać już świeżych jagód, równie dobrze sprawdzą się również mrożone owoce, a także maliny lub jeżyny. Ciasto jest zdecydowanie warte wykonania – proste, a niezwykle kremowe, rozpływające się w ustach z pysznym, chrupiącym spodem, zasmakuje z pewnością każdemu! Idealne, letnie, orzeźwiające ciasto – najlepiej smakuje po całonocnym schłodzeniu.
Bardzo polecam!Przepis na tortownicę 22-24 cm
Spód:
200 g kruchych ciasteczek
2 łyżki masła orzechowego
szczypta soli
Masa:
400 g tofu naturalnego
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 puszka mleka kokosowego
1/3 szklanki soku z cytryny
1 opakowanie budyniu waniliowego
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru z wanilią
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
Wierzch:
200 g śmietany kokosowej (15% tł. )
2 łyżki cukru pudru
jagody lub borówki amerykańskie do dekoracji
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód zmielić w malakserze do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
- Formę do pieczenia ciasta wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki posmarować olejem roślinnym.
- Na boki i spód ciasta wyłożyć masę ciasteczkową i wygładzić łyżką.
- Tak przygotowany spód wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.
- Pod koniec tego czasu nastawić piekarnik na 190 stopni.
- Do rozgrzanego piekarnika wstawić spód do podpieczenia na 10-12 minut, do zarumienienia brzegów.
- Wyjąć i odstawić, a piekarnik zostawić włączony.
- Tofu zmiksować z wszystkimi składnikami oprócz jagód na jednolitą, gładką masę.
- Pod koniec dodać jagody i ponownie krótko zmiksować tylko do uzyskania jednorodnej masy.
- W dolnej części piekarnika ustawić naczynie z wrzącą wodą.
- Na wcześniej podpieczony spód przelać masę, wstawić do piekarnika w środkowej części.
- Obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 40 minut.
- Pod koniec tego czasu śmietankę kokosową połączyć z cukrem pudrem i rozprowadzić na wierzchu ciasta.
- Wstawić do piekarnika i podpiec jeszcze przez 10 minut.
- Po tym czasie otworzyć drzwi piekarnika, ostudzić przy uchylonych drzwiach około 15 minut.
- Następnie wyjąć i zostawić do ostudzenia na kuchennym blacie.
- Gdy ciasto ostygnie wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.
- Po tym czasie wyjąć z lodówki, a następnie wyjąć z obręczy ciasto, udekorować owocami i opcjonalnie liśćmi świeżej mięty.
- Kroić ciasto ostrym nożem, zanurzonym w wrzątku i przetartym ręcznikiem papierowym do sucha.
- Podawać od razu.
- Można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?