Dzisiaj zapraszam na przepyszny i prosty sposób na wegański obiad, który posmakuje również niewegańskim gościom – krokiety z farszem szpinakowym, z suszonymi pomidorami i oliwkami. Idealny posiłek na letni obiad, w stylu śródziemnomorskim stylu, z sosem tzatziki i sałatką grecką będzie się komponował wspaniale! Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest naprawdę warty przygotowań. Naleśniki są delikatne, farsz wyrazisty i aromatyczny, a posypka nadaje ciekawej tekstury i przyjemnej chrupkości. Bardzo polecam ten przepis.
Zapraszam!Przepis na 3-4 porcje
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mleka sojowego
1 szklanka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Farsz:
300 g tofu naturalnego
250 g świeżego szpinaku
1/2 szklanki suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy
1/4 szklanki oliwek
1 cebula
2 łyżki posiekanego szczypiorku/bazylii
2 ząbki czosnku
4 łyżki soku z kiszonych ogórków (lub soku z cytryny)
1 łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
1/2 szklanki mleka sojowego
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki ulubionych nasion/pestek (u mnie sezam, pestki słonecznika i dyni)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować blenderem lub trzepaczką na jednolitą masę.
- Schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
- W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
- Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory oraz szpinak.
- Tofu rozdrobnić w misce widelcem i polać sokiem z ogórków.
- Gdy szpinak będzie usmażony, dodać zawartość patelni do tofu i zmiksować krótko blenderem – mają zostać kawałki suszonych pomidorów i szpinaku.
- Dodać posiekane oliwki, szczypiorek (lub bazylię) i doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić.
- Na patelni usmażyć z wcześniej przygotowane ciasta naleśniki.
- Na gotowe naleśniki nakładać farsz i zwijać w ruloniki lub koperty.
- Gotowe krokiety obtoczyć w w mleku sojowym roztrzepanym z 2 łyżkami mąki z ciecierzycy i następnie w ulubionych ziarnach czy pestkach.
- Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju (może być ten z zalewy z suszonych pomidorów).
- Podawać od razu lub podgrzewać na patelni następnego dnia, można również spożywać na zimno.
- Przechowywać w lodówce maksymalnie 3-4 dni.
Smacznego!
2 COMMENTS
Anna Bernard
5 lat ago
Nie jestem weganką;) Ale przepis fajny i myślę ze by mi smakowało! 🙂
Kiksiu
5 lat ago
Przepis prawie z dedykacją ? z przyjemnością wypróbuję ?