TOP
Dania główne Desery

Knedle śliwkowe z tofu

Przepyszne danie z śliwkami w roli głównej, które kojarzy z dzieciństwa prawie każdy. Moja Babcia robiła obłędne knedle, z cynamonem i śmietanką z cukrem wanilinowym, które rozpływały się w ustach i były jednym z nielicznych słodkich dań obiadowych jakie lubiłam. Próbując odtworzyć ten smak i korzystając z ogromnej siatki śliwek z działki czekającej w lodówce zrobiłam te oto knedle. Z racji tego iż obecnie czasy dzieciństwa mam już za sobą i słodkich obiadów jeść mi się też nie zdarza, postanowiłam zrobić wyjątek, ale wzbogacić moje knedle o tofu, które dostarczy odrobinę białka i nada dodatkowo zwartości i sprężystości ciastu – jednak jeśli nie jesteście weganami lub nie macie dostępu do tego serka, można je zastąpić zwykłym twarogiem. Knedle wyszły pyszne, sprężyste, dobrze ugotowane, a owoce przyjemnie ugotowały się, a nie rozgotowały zupełnie. Zamiast klasycznej bułki tartej moje knedle okrasiłam kruszonką z orzechami laskowymi, które z śliwkami łączą się wręcz idealnie.

Bardzo polecam ten przepis na jesienny obiad lub podwieczorek!Przepis na 20-30 knedli

Knedle:

1 kg ziemniaków

250 mąki ziemniaczanej

180 g tofu naturalnego

szczypta soli

1 łyżka cukru z wanilią

Dodatkowo:

300 g śliwek

1 łyżka orzechów laskowych mielonych

3 łyżki bułki tartej

2 łyżki oleju kokosowego/masła roślinnego/oleju rzepakowego

1 łyżka cukru trzcinowego

1 opakowanie jogurtu roślinnego naturalnego (np. kokosowego)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować na parze.
  2. Zostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie schłodzić przez noc.
  3. Następnego dnia zmiksować blenderem ziemniaki z tofu.
  4. Do masy dodać sól, cukier oraz mąkę i delikatnie wyrobić ręcznie jednolite ciasto.
  5. Śliwki nacinać wzdłuż i wyjąć z nich pestki.
  6. Z masy odrywać kulki wielkości piłeczki ping-pongowej, spłaszczyć dłonią i w środku umieścić śliwkę.
  7. Formować kulki i obtoczyć każdą w mące, aby nie przyklejały się do blatu.
  8. Tak postępować do wykorzystania ciasta.
  9. W dużym garnku zagotować wodę z solą i łyżką oleju.
  10. Do zagotowanej wody wkładać po 3-4 knedle i gotować przez 3-4 minuty do wypłynięcia.
  11. Na patelni rozpuścić olej, dodać bułkę tartą oraz cukier i orzechy.
  12. Zdjąć tak przygotowaną kruszonkę z ognia i odstawić.
  13. Na półmisku układać odcedzone knedle.
  14. Na talerzu rozprowadzić po 1/4 jogurtu kokosowego i ułożyć na nim po równej ilości knedli.
  15. Posypać wcześniej przygotowaną orzechową kruszonką i podawać.
  16. Można spożywać na zimno lub po odgrzaniu na patelni następnego dnia.
  17. Przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *