Tym razem na tapecie niesamowicie kremowe i puszyste wegańskie tiramisu. Oblędnie słodkie dzięki nerkowcom, rozpływające się w ustach, z wykorzystaniem sezonowych jagód, które komponują się z nim idealnie, przełamując słodycz i dodając nutę cierpkości. Na pewno będę również próbować receptury z wykorzystaniem serka tofu, jednak ta zaskoczyła mnie smakiem – jest naprawdę bardzo zblżona do włoskiego oryginału i obłędnie smaczna! Polecam wykorzystanie tego przepisu w sezonie letnim z ulubionymi owocami – jeśli nie macie dostępu do jagód równie dobrze sprawdzą się maliny, wiśnie czy borówki amerykańskie.
Zapraszam!
Przepis na 6 porcji
Biszkopty:
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru z wanilią
1/2 szklanki mleka sojowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
400 g nerkowców
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżki oleju kokosowego
1/4 szklanki soku z cytryny
150 ml aquafaby
szczypta soli
Przygotowanie:
- Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem, odstawić.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni (grzanie góra-dół).
- Wszystkie składniki zmiksować blenderem na jednolitą masę.
- Foremki do muffin wyłożyć na dużej blasze od piekarnika.
- Przełożyć do każdej z foremek po łyżce ciasta.
- Wstawić biszkopty do piekarnika i piec przez 8-10 minut, do zarumienienia.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Orzechy nerkowca odsączyć z wody, w której się moczyły.
- Umieścić w malakserze wraz z sokiem z cytryny i olejem.
- Zmiksować na gładką, jednolitą masę.
- W międzyczasie aquafabę umieścić w wysokim naczyniu i ubić wraz z szczyptą soli i łyżką cukru na sztywną, lśniącą pianę.
- Do masy z nerkowców delikatnie, po łyżce dodawać pianę z aquafaby tak, aby nie zniszczyć piany.
- Wymieszać łyżką masę wyłącznie do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zaparzyć dużą filiżankę mocnej kawy.
- Dodać likier i w tak przygotowanej mieszance moczyć biszkopty przez 15-30 sekund.
- Na dnie pucharków umieścić po biszkopcie.
- Następnie nałożyć po 2 łyżki kremu i posypać startą czekoladą.
- Na czekoladę posypać 1 łyżkę jagód i następnie przykryć je kolejną warstwą nasączonych biszkoptów.
- Tak postępować do wykorzystania składników.
- Wierzch posypać pozostałą czekoladą i posypać jagodami.
- Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.
- Po tym czasie podawać.
- Można przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Smacznego!
what do you think?