TOP
Desery

Wegańskie tiramisu z jagodami

Tym razem na tapecie niesamowicie kremowe i puszyste wegańskie tiramisu. Oblędnie słodkie dzięki nerkowcom, rozpływające się w ustach, z wykorzystaniem sezonowych jagód, które komponują się z nim idealnie, przełamując słodycz i dodając nutę cierpkości. Na pewno będę również próbować receptury z wykorzystaniem serka tofu, jednak ta zaskoczyła mnie smakiem – jest naprawdę bardzo zblżona do włoskiego oryginału i obłędnie smaczna! Polecam wykorzystanie tego przepisu w sezonie letnim z ulubionymi owocami – jeśli nie macie dostępu do jagód równie dobrze sprawdzą się maliny, wiśnie czy borówki amerykańskie. 

Zapraszam!

Przepis na 6 porcji

Biszkopty:

1 szklanka mąki pszennej

2/3 szklanki cukru trzcinowego

1 łyżka cukru z wanilią

1/2 szklanki mleka sojowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Krem:

400 g nerkowców

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka cukru z wanilią

2 łyżki oleju kokosowego

1/4 szklanki soku z cytryny

150 ml aquafaby

szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem, odstawić.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni (grzanie góra-dół).
  3. Wszystkie składniki zmiksować blenderem na jednolitą masę.
  4. Foremki do muffin wyłożyć na dużej blasze od piekarnika.
  5. Przełożyć do każdej z foremek po łyżce ciasta.
  6. Wstawić biszkopty do piekarnika i piec przez 8-10 minut, do zarumienienia.
  7. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  8. Orzechy nerkowca odsączyć z wody, w której się moczyły.
  9. Umieścić w malakserze wraz z sokiem z cytryny i olejem.
  10. Zmiksować na gładką, jednolitą masę.
  11. W międzyczasie aquafabę umieścić w wysokim naczyniu i ubić wraz z szczyptą soli i łyżką cukru na sztywną, lśniącą pianę.
  12. Do masy z nerkowców delikatnie, po łyżce dodawać pianę z aquafaby tak, aby nie zniszczyć piany.
  13. Wymieszać łyżką masę wyłącznie do uzyskania jednolitej konsystencji.
  14. Zaparzyć dużą filiżankę mocnej kawy.
  15. Dodać likier i w tak przygotowanej mieszance moczyć biszkopty przez 15-30 sekund.
  16. Na dnie pucharków umieścić po biszkopcie.
  17. Następnie nałożyć po 2 łyżki kremu i posypać startą czekoladą.
  18. Na czekoladę posypać 1 łyżkę jagód i następnie przykryć je kolejną warstwą nasączonych biszkoptów.
  19. Tak postępować do wykorzystania składników.
  20. Wierzch posypać pozostałą czekoladą i posypać jagodami.
  21. Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.
  22. Po tym czasie podawać.
  23. Można przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *