Na stronie publikowałam przepis na wegańskie schabowe, a teraz pora na mielone! Przepyszne, głębokie w smaku, wilgotne w środku, a chrupiące na zewnątrz kotleciki, których bazą jest najzdrowsza z kasz – kasza jaglana, poza tym dodające umami pieczarki i pyszne wędzone tofu, jednak i bez niego wyjdą obłędnie, jeśli nie macie do niego dostępu. W tym przypadku proponuję od razu sposób podania całego obiadu – z mizerią na śmietance sojowej oraz młodymi ziemniaczkami. Poza sezonem świetnie będą również smakowały z pure ziemniaczanym i buraczkami lub kiszoną kapustą.
Bardzo polecam ten przepis!Przepis na 10-12 kotletów
Składniki:
250 g świeżych pieczarek
100 g kaszy jaglanej
1 łyżka siemienia lnianego mielonego + 3 łyżki wody
90 g wędzonego tofu (opcjonalnie)
1 cebula
1 łyżeczka cukru trzcinowego
4 łyżki oliwy (lub oleju roślinnego)
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
sól i pieprz
Dodatkowo:
mąka z ciecierzycy/bułka tarta
olej roślinny
1 kg ziemniaków młodych
2 ogórki świeże
4 łyżki śmietanki sojowej
1/2 pęczka koperkuPrzygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą.
- Następnie umieścić w garnku i zalać 2 szklankami wody.
- Gotować pod przykryciem przez 20 minut, aż kasza całkowicie wchłonie płyn, odstawić.
- Cebulę drobno posiekać, w międzyczasie rozgrzać oliwę.
- Do oliwy dodać cukier trzcinowy oraz cebulę.
- Umieścić cebulę na patelni i zeszklić.
- Pod koniec dodać na patelnię obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Lekko podsmażyć razem z cebulą, pilnując, aby się nie przypalił.
- W malakserze zmiksować na niewielkie kawałki pieczarki lub drobno posiekać nożem.
- Umieścić na patelni razem z cebulą i czosnkiem i podsmażyć przez 5-10 minut, do zarumienienia.
- Siemię lniane zalać wodą, pomieszać i odstawić.
- Do kaszy dodać pokruszone tofu, posmażone warzywa i przyprawy, dokładnie wymieszać.
- Na koniec dodać wcześniej przygotowane siemię lniane, połączyć z masą.
- Doprawić solą i pieprzem według smaku.
- Z tak przygotowanej masy formować równej wielkości kotleciki, a następnie odtoczyć je w mące z ciecierzycy, bułce tartej lub pokruszonych paluszkach.
- Umyć ziemniaki i gotować na parze lub osolonej wodzie.
- W tym czasie pokroić w cienkie plastry ogórka, umieścić w misce i dodać śmietankę sojową oraz sól i pieprz.
- Następnie posiekać koperek i dodać do mizerii.
- Umieścić w lodówce na czas smażenia kotletów.
- Rozgrzać na patelni olej i gdy będzie gorący, umieścić na patelni kotleciki i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
- Odsączyć usmażone kotleciki na ręczniku papierowym od nadmiaru tłuszczu.
- Podawać ma talerzu z wcześniej przygotowaną mizerią i ugotowanymi ziemniakami.
- Posypać koperkiem i podawać.
Smacznego!
what do you think?