TOP
Dania główne Lunche

Mielone pieczarkowe z młodymi ziemniakami i mizerią

Na stronie publikowałam przepis na wegańskie schabowe, a teraz pora na mielone! Przepyszne, głębokie w smaku, wilgotne w środku, a chrupiące na zewnątrz kotleciki, których bazą jest najzdrowsza z kasz – kasza jaglana, poza tym dodające umami pieczarki i pyszne wędzone tofu, jednak i bez niego wyjdą obłędnie, jeśli nie macie do niego dostępu. W tym przypadku proponuję od razu sposób podania całego obiadu – z mizerią na śmietance sojowej oraz młodymi ziemniaczkami. Poza sezonem świetnie będą również smakowały z pure ziemniaczanym i buraczkami lub kiszoną kapustą.

Bardzo polecam ten przepis!Przepis na 10-12 kotletów

Składniki:

250 g świeżych pieczarek

100 g kaszy jaglanej

1 łyżka siemienia lnianego mielonego + 3 łyżki wody

90 g wędzonego tofu (opcjonalnie)

1 cebula

1 łyżeczka cukru trzcinowego

4 łyżki oliwy (lub oleju roślinnego)

2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

sól i pieprz

Dodatkowo:

mąka z ciecierzycy/bułka tarta

olej roślinny

1 kg ziemniaków młodych

2 ogórki świeże

4 łyżki śmietanki sojowej

1/2 pęczka koperkuPrzygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą.
  2. Następnie umieścić w garnku i zalać 2 szklankami wody.
  3. Gotować pod przykryciem przez 20 minut, aż kasza całkowicie wchłonie płyn, odstawić.
  4. Cebulę drobno posiekać, w międzyczasie rozgrzać oliwę.
  5. Do oliwy dodać cukier trzcinowy oraz cebulę.
  6. Umieścić cebulę na patelni i zeszklić.
  7. Pod koniec dodać na patelnię obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  8. Lekko podsmażyć razem z cebulą, pilnując, aby się nie przypalił.
  9. W malakserze zmiksować na niewielkie kawałki pieczarki lub drobno posiekać nożem.
  10. Umieścić na patelni razem z cebulą i czosnkiem i podsmażyć przez 5-10 minut, do zarumienienia.
  11. Siemię lniane zalać wodą, pomieszać i odstawić.
  12. Do kaszy dodać pokruszone tofu, posmażone warzywa i przyprawy, dokładnie wymieszać.
  13. Na koniec dodać wcześniej przygotowane siemię lniane, połączyć z masą.
  14. Doprawić solą i pieprzem według smaku.
  15. Z tak przygotowanej masy formować równej wielkości kotleciki, a następnie odtoczyć je w mące z ciecierzycy, bułce tartej lub pokruszonych paluszkach.
  16. Umyć ziemniaki i gotować na parze lub osolonej wodzie.
  17. W tym czasie pokroić w cienkie plastry ogórka, umieścić w misce i dodać śmietankę sojową oraz sól i pieprz.
  18. Następnie posiekać koperek i dodać do mizerii.
  19. Umieścić w lodówce na czas smażenia kotletów.
  20. Rozgrzać na patelni olej i gdy będzie gorący, umieścić na patelni kotleciki i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
  21. Odsączyć usmażone kotleciki na ręczniku papierowym od nadmiaru tłuszczu.
  22. Podawać ma talerzu z wcześniej przygotowaną mizerią i ugotowanymi ziemniakami.
  23. Posypać koperkiem i podawać.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *