Jedno z moich ulubionych ciast ostatnich miesięcy. Sama utworzyłam ten przepis i jestem szczerze dumna zarówno z wyglądu tego ciasta jak i smaku. 3Bit w takiej wersji jest nie tylko przepyszny, ale zdrowszy i lżejszy dla żołądka niż tradycyjna, bardzo kaloryczna i ciężkostrawna wersja tego ciasta. Jest niezwykle kremowe, smakowite i wielobarwne smaku. Takie ciasto jest idealne na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty piec ciast, gdyż do jego przygotowania nie wykorzystujemy piekarnika. Świetnie sprawdzi się na piknikach i imprezach w ogrodzie, gdyż znajdzie wielu amatorów i z pewnością zrobi furorę na przyjęciu!
Gorąco polecam!
Przepis na formę 24×24 cm
Masa budyniowa:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub syropu klonowego)
1 szklanka wody
150 g masła roślinnego (Np. Naturli, Flora)
Masa karmelowa:
2 szklanki daktyli
2 łyżki masła orzechowego
szczypta soli
Krem śmietankowy:
2 puszki mleka kokosowego, schłodzone (tylko gęsta część)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru z wanilią
śmietan-fix (opcjonalnie)
Dodatkowo:
ok. 300 g herbatników wegańskich
3-4 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić.
- Kaszę opłukać pod bieżącą wodą.
- Umieścić w rondlu, zalać wodą, mlekiem roślinnym, dodać sól oraz cukier i gotować na małym ogniu.
- Gdy kasza wchłonie cały płyn, jeszcze ciepłą zmiksować na gładki, jednolity krem.
- Zostawić do ostudzenia.
- Daktyle wraz z zalewą zmiksować wraz z masłem orzechowym i solą na jednolity krem.
- Masło roślinne ubić do białości.
- Schłodzoną kaszę jaglaną zmiksować z miękką margaryną (masłem roślinnym) – dodawać po łyżce, tak, aby uzyskać sztywny, jednolity krem.
- Mleko kokosowe ubić na sztywny krem razem z sokiem z cytryny i cukrem.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na spód wyłożyć pierwszą warstwę herbatników.
- Na niej rozsmarować krem daktylowy.
- Na krem rozłożyć kolejną warstwę herbatników.
- Na drugą warstwę herbatników wyłożyć masę budyniową.
- Na masę wyłożyć ostatnią warstwę herbatników.
- Na ostatniej warstwie herbatników rozprowadzić krem śmietankowy i wygładzić łyżką wierzch ciasta.
- Następnie na wierzch ciasta zetrzeć czekoladę.
- Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.
- Po tym czasie kroić na kawałki i podawać.
- Przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?