TOP
Desery

Wegański 3Bit

Jedno z moich ulubionych ciast ostatnich miesięcy. Sama utworzyłam ten przepis i jestem szczerze dumna zarówno z wyglądu tego ciasta jak i smaku. 3Bit w takiej wersji jest nie tylko przepyszny, ale zdrowszy i lżejszy dla żołądka niż tradycyjna, bardzo kaloryczna i ciężkostrawna wersja tego ciasta.  Jest niezwykle kremowe, smakowite i wielobarwne smaku. Takie ciasto jest idealne na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty piec ciast, gdyż do jego przygotowania nie wykorzystujemy piekarnika.  Świetnie sprawdzi się na piknikach i imprezach w ogrodzie, gdyż znajdzie wielu amatorów i z pewnością zrobi furorę na przyjęciu!

Gorąco polecam!

Przepis na formę 24×24 cm

Masa budyniowa:

1 szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki mleka roślinnego

1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub syropu klonowego)

1 szklanka wody

150 g masła roślinnego (Np. Naturli, Flora)

Masa karmelowa:

2 szklanki daktyli

2 łyżki masła orzechowego

szczypta soli

Krem śmietankowy:

2 puszki mleka kokosowego, schłodzone (tylko gęsta część)

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka cukru z wanilią

śmietan-fix (opcjonalnie)

Dodatkowo:

ok. 300 g herbatników wegańskich

3-4 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie: 

  1. Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić.
  2. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą.
  3. Umieścić w rondlu, zalać wodą, mlekiem roślinnym, dodać sól oraz cukier i gotować na małym ogniu.
  4. Gdy kasza wchłonie cały płyn, jeszcze ciepłą zmiksować na gładki, jednolity krem.
  5. Zostawić do ostudzenia.
  6. Daktyle wraz z zalewą zmiksować wraz z masłem orzechowym i solą na jednolity krem.
  7. Masło roślinne ubić do białości.
  8. Schłodzoną kaszę jaglaną zmiksować z miękką margaryną (masłem roślinnym) – dodawać po łyżce, tak, aby uzyskać sztywny, jednolity krem.
  9. Mleko kokosowe ubić na sztywny krem razem z sokiem z cytryny i cukrem.
  10. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  11. Na spód wyłożyć pierwszą warstwę herbatników.
  12. Na niej rozsmarować krem daktylowy.
  13. Na krem rozłożyć kolejną warstwę herbatników.
  14. Na drugą warstwę herbatników wyłożyć masę budyniową.
  15. Na masę wyłożyć ostatnią warstwę herbatników.
  16. Na ostatniej warstwie herbatników rozprowadzić krem śmietankowy i wygładzić łyżką wierzch ciasta.
  17. Następnie na wierzch ciasta zetrzeć czekoladę.
  18. Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.
  19. Po tym czasie kroić na kawałki  i podawać.
  20. Przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *