Dzisiaj na stronie kolejny przepis na pyszne, lekkie i puszyste drożdżówki z owocami! Tym razem w wersji z kokosowym budyniem i kwaśnymi porzeczkami przełamującymi ich słodycz. Są przepyszne i moim zdaniem w tej wersji jeszcze lepsze, bo dzięki dodatkowi budyniu zyskują wilgotność i kremową konsystencję. Bardzo polecam ten przepis na drożdżówki, gdyż jest niezawodny, a zawsze można zrobić ich inną wersję, w zależności jakie owoce są aktualnie dostępne. Myślę, że sprawdzą się również z wiśniami, jagodami czy malinami!
Zapraszam do zapoznania się z przepisem i próbowania!Składniki na 8 drożdżówek
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka roślinnego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki oleju
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
Budyń:
2/3 szklanki mleka kokosowego
1/3 szklanki mleka sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
Kruszonka:
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
200 g porzeczek czerwonych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
puder z ksylitolu/cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Drożdże pokruszyć do miski i posypać cukrem (2-3 łyżki).
- Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
- W tym czasie podgrzać mleko roślinne i odstawić.
- Do drożdży dodać ciepłe mleko i dokładnie połączyć.
- Ponownie przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 15 minut.
- Po tym czasie do masy dodać olej i cały czas mieszając dosypywać mąkę.
- Następnie dodać całą mąkę, szczyptę soli i wyrabiać ciasto na blacie lub stolnicy do momentu, aż nie będzie się kleiło do dłoni.
- Przełożyć wyrobione ciasto do dużej misy i przykryć ściereczką, odstawić na godzinę.
- W tym czasie przygotować kruszonkę: rozetrzeć dłońmi mąkę, cukier i olej oraz wiórki kokosowe.
- Przełożyć kruszonkę do miski i wstawić do schłodzenia do lodówki.
- W rondlu podgrzać mleko kokosowe.
- W szklance rozrobić trzepaczką mąkę ziemniaczaną z mlekiem roślinnym i cukrem, a następnie cały czas mieszając trzepaczką przelewać tak przygotowaną masę do podgrzewanego mleka.
- Podgrzewać i mieszać cały czas do uzyskania gęstego i jednolitego budyniu.
- Odstawić i przykryć folią spożywczą lub aluminiową, aby uniknąć powstania na wierzchu kożucha.
- Porzeczki umyć, obrać i połączyć z mąką ziemniaczaną, odstawić.
- Po godzinie, gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 8-10 równej wielkości kawałków, z każdego z nich uformować kulkę (w razie potrzeby podsypać mąką).
- Kulki przełożyć na 2 duże blachy od piekarnika wyłożone papierem do pieczenia.
- Przykryć obie blachy ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piekarnik nastawić na 180 st. C (termoobieg).
- Po tym czasie w każdej z wyrośniętych drożdżówek zrobić w środku wgłębienie, do którego nałożyć równą ilość budyniu i po łyżce porzeczek.
- Brzegi drożdżówek przy pomocy pędzelka opcjonalnie posmarować mlekiem roślinnym.
- Posypać drożdżówki wcześniej przygotowaną kruszonką.
- Wstawić do piekarnika na około 20-25 minut, do zarumienienia brzegów.
- Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą do uzyskania konsystencji gęstego lukru.
- Wyjąć drożdżówki z piekarnika i jeszcze ciepłe polukrować wcześniej przygotowanym lukrem.
- Podawać po ostudzeniu.
- Można przechowywać do 2-3 dni w temperaturze pokojowej (dwa dni zachowują świeżość, dłużej nie sprawdzałam).
Smacznego!
what do you think?