TOP
Desery Śniadania

Drożdżówki z porzeczkami i kokosowym budyniem

Dzisiaj na stronie kolejny przepis na pyszne, lekkie i puszyste drożdżówki z owocami! Tym razem w wersji z kokosowym budyniem i kwaśnymi porzeczkami przełamującymi ich słodycz. Są przepyszne i moim zdaniem w tej wersji jeszcze lepsze, bo dzięki dodatkowi budyniu zyskują wilgotność i kremową konsystencję. Bardzo polecam ten przepis na drożdżówki, gdyż jest niezawodny, a zawsze można zrobić ich inną wersję, w zależności jakie owoce są aktualnie dostępne. Myślę, że sprawdzą się również z wiśniami, jagodami czy malinami!

Zapraszam do zapoznania się z przepisem i próbowania!Składniki na 8 drożdżówek

Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka roślinnego

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1/2 szklanki oleju

30 g świeżych drożdży

szczypta soli

Budyń:

2/3 szklanki mleka kokosowego

1/3 szklanki mleka sojowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/3 szklanki cukru trzcinowego

Kruszonka:

3 łyżki cukru trzcinowego

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki wiórków kokosowych

Dodatkowo:

200 g porzeczek czerwonych

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

puder z ksylitolu/cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszyć do miski i posypać cukrem (2-3 łyżki).
  2. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
  3. W tym czasie podgrzać mleko roślinne i odstawić.
  4. Do drożdży dodać ciepłe mleko i dokładnie połączyć.
  5. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 15 minut.
  6. Po tym czasie do masy dodać olej i cały czas mieszając dosypywać mąkę.
  7. Następnie dodać całą mąkę, szczyptę soli i wyrabiać ciasto na blacie lub stolnicy do momentu, aż nie będzie się kleiło do dłoni.
  8. Przełożyć wyrobione ciasto do dużej misy i przykryć ściereczką, odstawić na godzinę.
  9. W tym czasie przygotować kruszonkę: rozetrzeć dłońmi mąkę, cukier i olej oraz wiórki kokosowe.
  10. Przełożyć kruszonkę do miski i wstawić do schłodzenia do lodówki.
  11. W rondlu podgrzać mleko kokosowe.
  12. W szklance rozrobić trzepaczką mąkę ziemniaczaną z mlekiem roślinnym i cukrem, a następnie cały czas mieszając trzepaczką przelewać tak przygotowaną masę do podgrzewanego mleka.
  13. Podgrzewać i mieszać cały czas do uzyskania gęstego i jednolitego budyniu.
  14. Odstawić i przykryć folią spożywczą lub aluminiową, aby uniknąć powstania na wierzchu kożucha.
  15. Porzeczki umyć, obrać i  połączyć z mąką ziemniaczaną, odstawić.
  16. Po godzinie, gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 8-10 równej wielkości kawałków, z każdego z nich uformować kulkę (w razie potrzeby podsypać mąką).
  17. Kulki przełożyć na 2 duże blachy od piekarnika wyłożone papierem do pieczenia.
  18. Przykryć obie blachy ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  19. Piekarnik nastawić na 180 st. C (termoobieg).
  20. Po tym czasie w każdej z wyrośniętych drożdżówek zrobić w środku wgłębienie, do którego nałożyć równą ilość budyniu i po łyżce porzeczek.
  21. Brzegi drożdżówek przy pomocy pędzelka opcjonalnie posmarować mlekiem roślinnym.
  22. Posypać drożdżówki wcześniej przygotowaną kruszonką.
  23. Wstawić do piekarnika na około 20-25 minut, do zarumienienia brzegów.
  24. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą do uzyskania konsystencji gęstego lukru.
  25. Wyjąć drożdżówki z piekarnika i jeszcze ciepłe polukrować wcześniej przygotowanym lukrem.
  26. Podawać po ostudzeniu.
  27. Można przechowywać do 2-3 dni w temperaturze pokojowej (dwa dni zachowują świeżość, dłużej nie sprawdzałam).

Smacznego! 

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *