Dzisiaj przedstawiam moje ostatnie gofrowe odkrycie – gofry cukiniowe, które smakują jak najlepsze chrupiące placki cukiniowe, a nie musimy ich smażyć, używać tony tłuszczu i martwić się czy w środku nie będą czasem surowe. Dodatkowym ich atutem jest brak glutenu – więc będą odpowiednie również dla alergików i osób ograniczających gluten w jedzeniu. Podałam je w towarzystwie ekspresowego hummusu domowej roboty, który smakuje niemal identycznie jak sklepowy, a zdaniem niektórych nawet lepiej. Z pewnością będzie to zdrowsza opcja i w towarzystwie tych chrupiących gofrów i sezonowych warzyw sprawdzi się idealnie na wytrawne śniadanie, lunch czy nawet lekki obiad. Bardzo polecam wypróbowanie tego przepisu.
Gofry w tym wydaniu są przepyszne! Przepis na 2-4 porcje
Gofry:
600 g startej cukinii (zielonej lub żółtej)
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki oleju + 1 łyżka do posmarowania gofrownicy
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Hummus:
1 puszka ciecierzycy (odsączonej z zalewy)
3 łyżki pasty sezamowej tahini
1/2 szklanki lodowatej wody
sól i pieprz
1 łyżeczka garam masali
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Dodatkowo:
pomidorki koktajlowe
1/2 pęczka szparagów
1/2 szklanki bobu, obranego
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Zacząć od przygotowania hummusu: ciecierzycę odsączyć z zalewy i połączyć z pozostałymi składnikami oprócz wody.
- Zmiksować w malakserze lub przy pomocy blendera na gęstą, jednolitą masę i stopniowo dolewać wody, do uzyskania lekkiej i kremowej, ale gęstej konsystencji.
- Gotowy, gładki hummus schłodzić w lodówce na czas przygotowania gofrów.
- Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- Odsączyć od sitku od nadmiaru wody,
- Przełożyć do miski, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i dokładnie połączyć.
- Dodać mleko i olej i mieszać trzepaczką lub łyżką tylko do uzyskania jednolitego ciasta.
- Rozgrzać gofrownicę i jej powierzchnię posmarować delikatnie olejem np. przy pomocy silikonowego pędzelka.
- Przelać ciasto do gofrownicy i piec gofry około 10-15 minut do zarumienienia i wypieczenia ciasta.
- W tym czasie można pokroić szparagi i podsmażyć na patelni z łyżką oliwy wraz z bobem przez około 3-4 minuty, pod koniec doprawić solą i pieprzem.
- Gotowe gofry przekładać na kratkę kuchenną, aby nie zrobiły się gumowe.
- Od razu smarować wcześniej przygotowanym hummusem i udekorować podsmażonymi lub świeżymi warzywami.
- Podawać od razu.
- Suche gofry można przechowywać w lodówce przez około 2 dni, a przed podaniem podpiec je w piekarniku.
Smacznego!
what do you think?