TOP
Dania główne Śniadania

Gofry cukiniowe z domowym hummusem

Dzisiaj przedstawiam moje ostatnie gofrowe odkrycie – gofry cukiniowe, które smakują jak najlepsze chrupiące placki cukiniowe, a nie musimy ich smażyć, używać tony tłuszczu i martwić się czy w środku nie będą czasem surowe. Dodatkowym ich atutem jest brak glutenu – więc będą odpowiednie również dla alergików i osób ograniczających gluten w jedzeniu. Podałam je w towarzystwie ekspresowego hummusu domowej roboty, który smakuje niemal identycznie jak sklepowy, a zdaniem niektórych nawet lepiej. Z pewnością będzie to zdrowsza opcja i w towarzystwie tych chrupiących gofrów i sezonowych warzyw sprawdzi się idealnie na wytrawne śniadanie, lunch czy nawet lekki obiad. Bardzo polecam wypróbowanie tego przepisu.

Gofry w tym wydaniu są przepyszne! Przepis na 2-4 porcje

Gofry:

600 g startej cukinii (zielonej lub żółtej)

1 szklanka mąki ryżowej

1/2 szklanki mleka roślinnego

1/2 szklanki oleju + 1 łyżka do posmarowania gofrownicy

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

Hummus:

1 puszka ciecierzycy (odsączonej z zalewy)

3 łyżki pasty sezamowej tahini

1/2 szklanki lodowatej wody

sól i pieprz

1 łyżeczka garam masali

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Dodatkowo:

pomidorki koktajlowe

1/2 pęczka szparagów

1/2 szklanki bobu, obranego

1 łyżka oliwy

sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania hummusu: ciecierzycę odsączyć z zalewy i połączyć z pozostałymi składnikami oprócz wody.
  2. Zmiksować w malakserze lub przy pomocy blendera na gęstą, jednolitą masę i stopniowo dolewać wody, do uzyskania lekkiej i kremowej, ale gęstej konsystencji.
  3. Gotowy, gładki hummus schłodzić w lodówce na czas przygotowania gofrów.
  4. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  5. Odsączyć od sitku od nadmiaru wody,
  6. Przełożyć do miski, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i dokładnie połączyć.
  7. Dodać mleko i olej i mieszać trzepaczką lub łyżką tylko do uzyskania jednolitego ciasta.
  8. Rozgrzać gofrownicę i jej powierzchnię posmarować delikatnie olejem np. przy pomocy silikonowego pędzelka.
  9. Przelać ciasto do gofrownicy i piec gofry około 10-15 minut do zarumienienia i wypieczenia ciasta.
  10. W tym czasie można pokroić szparagi i podsmażyć na patelni z łyżką oliwy wraz z bobem przez około 3-4 minuty, pod koniec doprawić solą i pieprzem.
  11. Gotowe gofry przekładać na kratkę kuchenną, aby nie zrobiły się gumowe.
  12. Od razu smarować wcześniej przygotowanym hummusem i udekorować podsmażonymi lub świeżymi warzywami.
  13. Podawać od razu.
  14. Suche gofry można przechowywać w lodówce przez około 2 dni, a przed podaniem podpiec je w piekarniku.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *