TOP
Dania główne

Kotleciki nieruskie z tofu i ziemniaków

Moja ulubiona restauracja w Gdańsku – House of Seitan przypomniała mi jak cudowne mogą być potrawy z ziemniaków i wcale nie należy się wstydzić miłości do kuchni polskiej, mimo nowoczesnych trendów gastronomicznych, które zakładają jedzenie przez wegan wyłącznie batatów i awokado w akompaniamencie hummusu.

Nie bez przyczyny wspomniałam ową restaurację w tym wpisie, gdyż przepis, który dziś publikuje bazuje na ich recepturze na „kotlety o smaku pieroga ruskiego”. Brzmi dobrze? Wyobraźcie sobie smak najlepszego nadzienia ruskiego z warstwą złocistego, chrupiącego słonecznika na wierzchu… Niebo! Moim zdaniem bardzo dobrze smakują w połączeniu z orzechową kaszą gryczaną i buraczkami lub mizerią, ale tak naprawdę równie smaczne będą solo lub z dowolną ulubioną sałatką czy też surówką!

Bardzo polecam to proste, a zarazem przepyszne danie!

Składniki na 9-10 kotletów:

300 g ugotowanych ziemniaków

180 g tofu naturalnego

180 g tofu wędzonego

2 łyżki soku z cytryny/soku z kiszonych ogórków

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 cebula biała

1 łyżeczka cukru trzcinowego

sól i pieprz

słonecznik do obtoczenia

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub ubić tłuczkiem.
  2. Tofu ugnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny, odstawić.
  3. Cebulę pokroić drobno i na rozgrzanej patelni zeszklić wraz z olejem i cukrem do uzyskania złocistego koloru.
  4. Ostudzoną cebulkę połączyć z tofu i ziemniakami, przesiać do masy łyżkę mąki ziemniaczanej, tak aby uniknąć grudek.
  5. Z tak przygotowanej masy formować kulki, które następnie spłaszczyć dłonią i od razu obtaczać w ziarnach słonecznika.
  6. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć kotleciki z obu stron na złoty kolor.
  7. Podawać z ulubioną kaszą, sałatką, w bułce jako burger lub z pieczonymi warzywami i sosem koperkowym.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *