Moja ulubiona restauracja w Gdańsku – House of Seitan przypomniała mi jak cudowne mogą być potrawy z ziemniaków i wcale nie należy się wstydzić miłości do kuchni polskiej, mimo nowoczesnych trendów gastronomicznych, które zakładają jedzenie przez wegan wyłącznie batatów i awokado w akompaniamencie hummusu.
Nie bez przyczyny wspomniałam ową restaurację w tym wpisie, gdyż przepis, który dziś publikuje bazuje na ich recepturze na „kotlety o smaku pieroga ruskiego”. Brzmi dobrze? Wyobraźcie sobie smak najlepszego nadzienia ruskiego z warstwą złocistego, chrupiącego słonecznika na wierzchu… Niebo! Moim zdaniem bardzo dobrze smakują w połączeniu z orzechową kaszą gryczaną i buraczkami lub mizerią, ale tak naprawdę równie smaczne będą solo lub z dowolną ulubioną sałatką czy też surówką!
Bardzo polecam to proste, a zarazem przepyszne danie!
Składniki na 9-10 kotletów:
300 g ugotowanych ziemniaków
180 g tofu naturalnego
180 g tofu wędzonego
2 łyżki soku z cytryny/soku z kiszonych ogórków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cebula biała
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sól i pieprz
słonecznik do obtoczenia
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub ubić tłuczkiem.
- Tofu ugnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny, odstawić.
- Cebulę pokroić drobno i na rozgrzanej patelni zeszklić wraz z olejem i cukrem do uzyskania złocistego koloru.
- Ostudzoną cebulkę połączyć z tofu i ziemniakami, przesiać do masy łyżkę mąki ziemniaczanej, tak aby uniknąć grudek.
- Z tak przygotowanej masy formować kulki, które następnie spłaszczyć dłonią i od razu obtaczać w ziarnach słonecznika.
- Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć kotleciki z obu stron na złoty kolor.
- Podawać z ulubioną kaszą, sałatką, w bułce jako burger lub z pieczonymi warzywami i sosem koperkowym.
Smacznego!
what do you think?