TOP
Desery Śniadania

Wegańskie drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Obiecane na instagramie (polecam obserwować) drożdżówki z rabarbarem i kruszonką! Pyszne, ogromne, rozpustne, puszyste i delikatne, można powiedzieć – drożdżówki idealne, lepsze niż z niejednej piekarni. Mojej rodzinie ciężko było uwierzyć, że tak dobre łakocie mogą być wegańskie. Piekłam je w ciągu tygodnia aż 2 razy w minionym tygodniu, a w dalszym ciągu nie mam ich dość. Bardzo polecam drożdżówki właśnie z rabarbarem, gdyż kwasowość i delikatny smak tego warzywa idealnie przełamuje słodycz ciasta i kruszonki, a ponadto sezon na rabarbar trwa bardzo krótko, więc żal by było nie skorzystać.

Zachęcam do wypróbowania i życzę udanych wypieków! Składniki na 8-10 drożdżówek

Ciasto:

2 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 szklanka mleka

30 g drożdży

szczypta soli

1/2 szklanki oleju

Kruszonka:

6 łyżek mąki

3 łyżki oleju

3 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka cukru z wanilią

Rabarbar:

300 g rabarbaru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru trzcinowego

Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru

2-3 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka wody

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszyć do miski i posypać cukrem (2-3 łyżki).
  2. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
  3. W tym czasie podgrzać mleko roślinne i odstawić.
  4. Do drożdży dodać ciepłe mleko i dokładnie połączyć.
  5. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 15 minut.
  6. Po tym czasie do masy dodać olej i cały czas mieszając dosypywać mąkę.
  7. Następnie dodać całą mąkę, cukier, szczyptę soli i wyrabiać ciasto na blacie lub stolnicy do momentu, aż nie będzie się kleiło do dłoni.
  8. Przełożyć wyrobione ciasto do dużej misy i przykryć ściereczką, odstawić na godzinę.
  9. W tym czasie przygotować kruszonkę: rozetrzeć dłońmi mąkę, cukier i olej.
  10. Przełożyć kruszonkę do miski i wstawić do schłodzenia do lodówki.
  11. Rabarbar pokroić w drobną kostkę i połączyć z mąką ziemniaczaną oraz cukrem, odstawić.
  12. Po godzinie, gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 8-10 równej wielkości kawałków, z każdego z nich uformować kulkę (w razie potrzeby podsypać mąką).
  13. Kulki przełożyć na 2 duże blachy od piekarnika wyłożone papierem do pieczenia.
  14. Przykryć obie blachy ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  15. Piekarnik nastawić na 180 st. C (termoobieg).
  16. Po tym czasie w każdej z wyrośniętych drożdżówek zrobić w środku wgłębienie, do którego nałożyć równą ilość wcześniej przygotowanego rabarbaru.
  17. Brzegi drożdżówek przy pomocy pędzelka opcjonalnie posmarować mlekiem roślinnym.
  18. Posypać drożdżówki wcześniej przygotowaną kruszonką.
  19. Wstawić do piekarnika na około 20-25 minut, do zarumienienia brzegów.
  20. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą do uzyskania konsystencji gęstego lukru.
  21. Wyjąć drożdżówki z piekarnika i jeszcze ciepłe polukrować wcześniej przygotowanym lukrem.
  22. Podawać po ostudzeniu.
  23. Można przechowywać do 2-3 dni w temperaturze pokojowej (dwa dni zachowują świeżość, dłużej nie sprawdzałam).

Smacznego! 

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *