Obiecane na instagramie (polecam obserwować) drożdżówki z rabarbarem i kruszonką! Pyszne, ogromne, rozpustne, puszyste i delikatne, można powiedzieć – drożdżówki idealne, lepsze niż z niejednej piekarni. Mojej rodzinie ciężko było uwierzyć, że tak dobre łakocie mogą być wegańskie. Piekłam je w ciągu tygodnia aż 2 razy w minionym tygodniu, a w dalszym ciągu nie mam ich dość. Bardzo polecam drożdżówki właśnie z rabarbarem, gdyż kwasowość i delikatny smak tego warzywa idealnie przełamuje słodycz ciasta i kruszonki, a ponadto sezon na rabarbar trwa bardzo krótko, więc żal by było nie skorzystać.
Zachęcam do wypróbowania i życzę udanych wypieków! Składniki na 8-10 drożdżówek
Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka mleka
30 g drożdży
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
Kruszonka:
6 łyżek mąki
3 łyżki oleju
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru z wanilią
Rabarbar:
300 g rabarbaru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru trzcinowego
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka wody
Przygotowanie:
- Drożdże pokruszyć do miski i posypać cukrem (2-3 łyżki).
- Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
- W tym czasie podgrzać mleko roślinne i odstawić.
- Do drożdży dodać ciepłe mleko i dokładnie połączyć.
- Ponownie przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 15 minut.
- Po tym czasie do masy dodać olej i cały czas mieszając dosypywać mąkę.
- Następnie dodać całą mąkę, cukier, szczyptę soli i wyrabiać ciasto na blacie lub stolnicy do momentu, aż nie będzie się kleiło do dłoni.
- Przełożyć wyrobione ciasto do dużej misy i przykryć ściereczką, odstawić na godzinę.
- W tym czasie przygotować kruszonkę: rozetrzeć dłońmi mąkę, cukier i olej.
- Przełożyć kruszonkę do miski i wstawić do schłodzenia do lodówki.
- Rabarbar pokroić w drobną kostkę i połączyć z mąką ziemniaczaną oraz cukrem, odstawić.
- Po godzinie, gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 8-10 równej wielkości kawałków, z każdego z nich uformować kulkę (w razie potrzeby podsypać mąką).
- Kulki przełożyć na 2 duże blachy od piekarnika wyłożone papierem do pieczenia.
- Przykryć obie blachy ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piekarnik nastawić na 180 st. C (termoobieg).
- Po tym czasie w każdej z wyrośniętych drożdżówek zrobić w środku wgłębienie, do którego nałożyć równą ilość wcześniej przygotowanego rabarbaru.
- Brzegi drożdżówek przy pomocy pędzelka opcjonalnie posmarować mlekiem roślinnym.
- Posypać drożdżówki wcześniej przygotowaną kruszonką.
- Wstawić do piekarnika na około 20-25 minut, do zarumienienia brzegów.
- Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą do uzyskania konsystencji gęstego lukru.
- Wyjąć drożdżówki z piekarnika i jeszcze ciepłe polukrować wcześniej przygotowanym lukrem.
- Podawać po ostudzeniu.
- Można przechowywać do 2-3 dni w temperaturze pokojowej (dwa dni zachowują świeżość, dłużej nie sprawdzałam).
Smacznego!
what do you think?