Dzisiaj zapraszam na idealny dyniowy deser – tofurnik z pomarańczową nutą na chrupiącym spodzie! To ciasto to wymaga poświęcenia poru chwil w kuchni, ale absolutnie jest tego warte. To jedno z najlepszych ciast wegańskich i w ogóle jedno z najlepszych jakie jadłam. Wszystkie warstwy idealnie się łączą – aksamitna polewa, śmietanka kokosowa, kremowa warstwa dyniowa i orzechowy spód, a ponadto połączenie smaków dynia-pomarańcza-czekolada jest naprawdę cudowne. Bardzo polecam!
Składniki na tortownicę 24 cm
Spód:
200 g ciastek owsianych (najlepiej domowych)
3 łyżki masła orzechowego
szczypta soli
Masa:
400 g tofu naturalnego
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki soku z pomarańczy
1/3 szklanki soku z cytryny
1 łyżka skórki z pomarańczy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli
1/2 szklanki pure z dyni
2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
150 ml śmietany kokosowej
1 łyżka cukru pudru/ksylitolu
garść solonego popcornu
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na 190 stopni (grzanie góra-dół).
- Wszystkie składniki na spód zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.
- Tak przygotowaną masą wyłożyć spód tortownicy do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10-12 minut do zarumienienia brzegów.
- W tym czasie dokładnie zmiksować wszystkie składniki na masę na jednolity, aksamitny krem.
- Na podpieczony spód przelać tofurnikową masę.
- Na niższym poziomie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.
- Wstawić do piekarnika tortownicę z ciastem i piec przez 40-50 minut, aż masa stężeje.
- Wyjąć z piekarnika, ostudzić na blacie, a następnie schłodzić w lodówce prze minimum 6 godzin.
- Po tym czasie zdjąć ciasto z obręczy i przełożyć na talerz lub paterę.
- Śmietanę kokosową ubić z łyżką cukru pudru i rozsmarować wierzch ciasta.
- Wszystkie składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.
- Po tym czasie udekorować polewą wierzch ciasta i opcjonalnie posypać popcornem.
- Podawać od razu lub przechować w lodówce do dwóch dni.
Smacznego!
what do you think?