TOP
Desery

Tofurnik dyniowy z czekoladą

Dzisiaj zapraszam na idealny dyniowy deser – tofurnik z pomarańczową nutą na chrupiącym spodzie! To ciasto to wymaga poświęcenia poru chwil w kuchni, ale absolutnie jest tego warte. To jedno z najlepszych ciast wegańskich i w ogóle jedno z najlepszych jakie jadłam. Wszystkie warstwy idealnie się łączą – aksamitna polewa, śmietanka kokosowa, kremowa warstwa dyniowa i orzechowy spód, a ponadto połączenie smaków dynia-pomarańcza-czekolada jest naprawdę cudowne. Bardzo polecam!

Składniki na tortownicę 24 cm

Spód:

200 g ciastek owsianych (najlepiej domowych)

3 łyżki masła orzechowego

szczypta soli

Masa:

400 g tofu naturalnego

3/4 szklanki cukru trzcinowego

1/3 szklanki soku z pomarańczy

1/3 szklanki soku z cytryny

1 łyżka skórki z pomarańczy

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka mleka kokosowego

1/2 szklanki kaszy jaglanej

szczypta soli

1/2 szklanki pure z dyni

2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Polewa:

50 g gorzkiej czekolady

1/2 szklanki mleka kokosowego

1 łyżka oleju roślinnego

2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

150 ml śmietany kokosowej

1 łyżka cukru pudru/ksylitolu

garść solonego popcornu

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na 190 stopni (grzanie góra-dół).
  2. Wszystkie składniki na spód zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.
  3. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód tortownicy do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10-12 minut do zarumienienia brzegów.
  4. W tym czasie dokładnie zmiksować wszystkie składniki na masę na jednolity, aksamitny krem.
  5. Na podpieczony spód przelać tofurnikową masę.
  6. Na niższym poziomie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.
  7. Wstawić do piekarnika tortownicę z ciastem i piec przez 40-50 minut, aż masa stężeje.
  8. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na blacie, a następnie schłodzić w lodówce prze minimum 6 godzin.
  9. Po tym czasie zdjąć ciasto z obręczy i przełożyć na talerz lub paterę.
  10. Śmietanę kokosową ubić z łyżką cukru pudru i rozsmarować wierzch ciasta.
  11. Wszystkie składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.
  12. Po tym czasie udekorować polewą wierzch ciasta i opcjonalnie posypać popcornem.
  13. Podawać od razu lub przechować w lodówce do dwóch dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *