TOP
Śniadania

Orzechowa granola z dynią

Dynia jest dla mnie nieodłącznym elementem jesiennej kuchni – przygotowuję z niej dosłownie wszystko. Odkąd uprawiamy ją w ogrodzie mam jej pod dostatkiem, więc nauczyłam się, że można za jednym razem ugotować z niej naprawdę wiele smakowitych dań i deserów, które wystarczą na kilka dni. W najbliższym czasie spodziewajcie się zatem pyszności z dynią w roli głównej – zarówno na słodko jak i słono!

Moją śniadaniową propozycją dyniową jest chrupiąca granola orzechowa. Łączy w sobie wszystkie ulubione bakalie i płatki, całość jest oblepiona słodkim syropem oraz dynią nadającą również słodyczy. Gdy już ją upieczecie, będzie świetną opcją do zjedzenia z mlekiem lub jogurtem na śniadanie lub podwieczorek. Dodaje energii, przyjemnie chrupie i idealnie poprawia nastrój!

Polecam!

Składniki na 2 słoiki granoli:

400 g płatków owsianych

40 g płatków migdałowych

40 g orzechów włoskich

60 g płatków kokosowych

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

6 łyżek pure dyniowego

50 g pestek dyni

6 łyżek syropu klonowego

90 g oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni (grzanie góra-dół).
  2. Olej kokosowy, pure dyniowe, cynamon oraz sól umieścić w garnku i podgrzać do rozpuszczenia oleju.
  3. Orzechy posiekać i umieścić w misce z pozostałymi składnikami granoli (oprócz rodzynek).
  4. Dodać zawartość garnka i dokładnie połączyć łyżką.
  5. Dużą blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Przełożyć na nią całą zawartość miski równomiernie na całej powierzchni.
  7. Piec przez 25 minut, a następnie wyjąć i przemieszać po czym piec jeszcze 15 minut.
  8. Wyjąć z piekarnika i zostawić na kuchennym blacie do całkowitego ostygnięcia.
  9. Pokruszyć dłońmi na mniejsze kawałki, dodać rodzynki i przełożyć do słoików.
  10. Przechowywać w temperaturze pokojowej do dwóch tygodni.
  11. Podawać z jogurtem roślinnym i owocami lub mlekiem albo też wykorzystywać jako posypka do deserów.
  12. Smacznego!


«

»

1 COMMENT
  • Natalia
    3 lata ago

    Robiłam już dyniową granolę i uwielbiam 🙂 Zazdroszczę domowych zbiorów!

what do you think?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *