Dynia jest dla mnie nieodłącznym elementem jesiennej kuchni – przygotowuję z niej dosłownie wszystko. Odkąd uprawiamy ją w ogrodzie mam jej pod dostatkiem, więc nauczyłam się, że można za jednym razem ugotować z niej naprawdę wiele smakowitych dań i deserów, które wystarczą na kilka dni. W najbliższym czasie spodziewajcie się zatem pyszności z dynią w roli głównej – zarówno na słodko jak i słono!
Moją śniadaniową propozycją dyniową jest chrupiąca granola orzechowa. Łączy w sobie wszystkie ulubione bakalie i płatki, całość jest oblepiona słodkim syropem oraz dynią nadającą również słodyczy. Gdy już ją upieczecie, będzie świetną opcją do zjedzenia z mlekiem lub jogurtem na śniadanie lub podwieczorek. Dodaje energii, przyjemnie chrupie i idealnie poprawia nastrój!
Polecam!
Składniki na 2 słoiki granoli:
400 g płatków owsianych
40 g płatków migdałowych
40 g orzechów włoskich
60 g płatków kokosowych
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
6 łyżek pure dyniowego
50 g pestek dyni
6 łyżek syropu klonowego
90 g oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na 180 stopni (grzanie góra-dół).
- Olej kokosowy, pure dyniowe, cynamon oraz sól umieścić w garnku i podgrzać do rozpuszczenia oleju.
- Orzechy posiekać i umieścić w misce z pozostałymi składnikami granoli (oprócz rodzynek).
- Dodać zawartość garnka i dokładnie połączyć łyżką.
- Dużą blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przełożyć na nią całą zawartość miski równomiernie na całej powierzchni.
- Piec przez 25 minut, a następnie wyjąć i przemieszać po czym piec jeszcze 15 minut.
- Wyjąć z piekarnika i zostawić na kuchennym blacie do całkowitego ostygnięcia.
- Pokruszyć dłońmi na mniejsze kawałki, dodać rodzynki i przełożyć do słoików.
- Przechowywać w temperaturze pokojowej do dwóch tygodni.
- Podawać z jogurtem roślinnym i owocami lub mlekiem albo też wykorzystywać jako posypka do deserów.
- Smacznego!
1 COMMENT
Natalia
6 lat ago
Robiłam już dyniową granolę i uwielbiam 🙂 Zazdroszczę domowych zbiorów!