TOP
Śniadania

Złota owsianka z kurkumą

W tym tygodniu proponuję na śniadanie tę oto słoneczną owsiankę. Łączy w sobie tropikalne smaki z świeżością rodzimych,wczesnoletnich owoców. Można zjeść ją na późne śniadanie na ciepło na tarasie, ale równie dobrze smakuje na zimno, więc z powodzeniem może być zabrana do lunch-boxa lub przygotowana wieczorem i zjedzona rano. Jest pyszna, świetnie działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, dzięki interesującym dodatkom – kurkumy i pieprzu.

Zapewniam, że ta nietypowa wersja zasmakuje Wam jeszcze bardziej niż tradycyjne gotowane płatki jedzone o poranku! 

Składniki na 2 porcje:

2/3 szklanki płatków owsianych

1,5 szklanki wody

1/3 szklanki tłustego mleka kokosowego

1 łyżeczka nasion chia

1/2 łyżeczki kurkumy

szczypta soli

pieprz kolorowy, świeżo zmielony

2 łyżki syropu klonowego (lub cukru trzcinowego)

Dodatkowo:

ulubione orzechy, posiekane

świeże owoce sezonowe

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzać olej kokosowy i umieścić w nim przyprawy oraz syrop.
  2. Płatki owsiane opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.
  3. Umieścić w garnku i podsmażyć razem z przyprawami.
  4. Zalać wodą i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  5. Dodać nasiona chia, gotować jeszcze 2-3 minuty, a następnie wlać mleczko kokosowe i gotować, aż owsianka zgęstnieje i stanie się kremowa.
  6. Przelać do misek, udekorować świeżymi owocami i orzechami.
  7. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce maksymalnie do dwóch dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *