W tym tygodniu proponuję na śniadanie tę oto słoneczną owsiankę. Łączy w sobie tropikalne smaki z świeżością rodzimych,wczesnoletnich owoców. Można zjeść ją na późne śniadanie na ciepło na tarasie, ale równie dobrze smakuje na zimno, więc z powodzeniem może być zabrana do lunch-boxa lub przygotowana wieczorem i zjedzona rano. Jest pyszna, świetnie działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, dzięki interesującym dodatkom – kurkumy i pieprzu.
Zapewniam, że ta nietypowa wersja zasmakuje Wam jeszcze bardziej niż tradycyjne gotowane płatki jedzone o poranku!
Składniki na 2 porcje:
2/3 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki wody
1/3 szklanki tłustego mleka kokosowego
1 łyżeczka nasion chia
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta soli
pieprz kolorowy, świeżo zmielony
2 łyżki syropu klonowego (lub cukru trzcinowego)
Dodatkowo:
ulubione orzechy, posiekane
świeże owoce sezonowe
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać olej kokosowy i umieścić w nim przyprawy oraz syrop.
- Płatki owsiane opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.
- Umieścić w garnku i podsmażyć razem z przyprawami.
- Zalać wodą i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Dodać nasiona chia, gotować jeszcze 2-3 minuty, a następnie wlać mleczko kokosowe i gotować, aż owsianka zgęstnieje i stanie się kremowa.
- Przelać do misek, udekorować świeżymi owocami i orzechami.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce maksymalnie do dwóch dni.
Smacznego!
what do you think?