TOP
Desery

Wegańskie drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i serkiem kremowym

Dziś przedstawiam przepis na pyszne letnie drożdżówki z rabarbarem, truskawkami i serkiem kremowym. Smakują jak drożdżówki z twarożkiem, które pamiętam z dzieciństwa, a nawet lepiej. Są lekkie, puszyste, długo zachowują świeżość i pyszny smak! Bardzo polecam je przygotować i zabrać ze sobą na piknik, najlepiej smakują na świeżym powietrzu.

Smacznego!

Przepis na 8-10 dużych drożdżówek

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka napoju roślinnego

1/2 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła roślinnego)

1/3 szklanki cukru

5 g suszonych drożdży

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

Kruszonka:

1 szklanka mąki (130g)

100g masła roślinnego

50 g cukru

Dodatkowo:

300 g serka roślinnego (użyłam Smarowańca kremowego od Wegesióstr)

1 łyżka budyniu waniliowego (lub mąki ziemniaczanej)

1 łyżeczka cukru waniliowego

200 g owoców (truskawek i rabarbaru) + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, suszone drożdże, cukier oraz sól i opcjonalnie skórkę z cytryny.
  2. W niewielkim rondelku podgrzać mleko i zostawić do lekkiego ostudzenia.
  3. Następnie cienkim strumieniem dolewać olej i wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta.
  4. Tak przygotowane ciasto umieścić w misce i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę.
  5. W tym czasie w dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól oraz pokrojone w kostkę roślinne masło.
  6. Rozetrzeć składniki do uzyskania kruszonki.
  7. Wstawić kruszonkę do lodówki na czas przygotowania drożdżówek.
  8. Następnie wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i chwilę wyrobić ręcznie na blacie.
  9. Duże blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  10. Ciasto podzielić na 8-10 równych części.
  11. Z każdej z nich uformować bułeczkę i zrobić w niej wgłębienie na nadzienie.
  12. W niewielkiej misce wymieszać ze sobą serki roślinne, cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
  13. Tak przygotowane nadzienie układać wewnątrz bułeczek (około 2-3 łyżeczki na sztukę).
  14. Następnie pokrojone w kostkę truskawki i rabarbar obtoczyć w mące ziemniaczanej i również układać około 2-3 łyżki na nadzieniu w bułeczkach.
  15. Wyjąć z lodówki wcześniej przygotowaną kruszonkę i posypać nią wierzch bułeczek.
  16. Nastawić piekarnik na 190 stopni (grzanie góra-dół).
  17. Wstawić do rozgrzanego piekarnika bułeczki i piec przez 18-20 minut do zarumienienia brzegów.
  18. Ostudzone drożdżówki można udekorować dodatkowo lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub posypać cukrem pudrem.
  19. Podawać od razu lub przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *