Dziś przedstawiam przepis na pyszne letnie drożdżówki z rabarbarem, truskawkami i serkiem kremowym. Smakują jak drożdżówki z twarożkiem, które pamiętam z dzieciństwa, a nawet lepiej. Są lekkie, puszyste, długo zachowują świeżość i pyszny smak! Bardzo polecam je przygotować i zabrać ze sobą na piknik, najlepiej smakują na świeżym powietrzu.
Smacznego!
Przepis na 8-10 dużych drożdżówek
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka napoju roślinnego
1/2 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła roślinnego)
1/3 szklanki cukru
5 g suszonych drożdży
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
Kruszonka:
1 szklanka mąki (130g)
100g masła roślinnego
50 g cukru
Dodatkowo:
300 g serka roślinnego (użyłam Smarowańca kremowego od Wegesióstr)
1 łyżka budyniu waniliowego (lub mąki ziemniaczanej)
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g owoców (truskawek i rabarbaru) + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, suszone drożdże, cukier oraz sól i opcjonalnie skórkę z cytryny.
- W niewielkim rondelku podgrzać mleko i zostawić do lekkiego ostudzenia.
- Następnie cienkim strumieniem dolewać olej i wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta.
- Tak przygotowane ciasto umieścić w misce i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę.
- W tym czasie w dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól oraz pokrojone w kostkę roślinne masło.
- Rozetrzeć składniki do uzyskania kruszonki.
- Wstawić kruszonkę do lodówki na czas przygotowania drożdżówek.
- Następnie wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i chwilę wyrobić ręcznie na blacie.
- Duże blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto podzielić na 8-10 równych części.
- Z każdej z nich uformować bułeczkę i zrobić w niej wgłębienie na nadzienie.
- W niewielkiej misce wymieszać ze sobą serki roślinne, cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
- Tak przygotowane nadzienie układać wewnątrz bułeczek (około 2-3 łyżeczki na sztukę).
- Następnie pokrojone w kostkę truskawki i rabarbar obtoczyć w mące ziemniaczanej i również układać około 2-3 łyżki na nadzieniu w bułeczkach.
- Wyjąć z lodówki wcześniej przygotowaną kruszonkę i posypać nią wierzch bułeczek.
- Nastawić piekarnik na 190 stopni (grzanie góra-dół).
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika bułeczki i piec przez 18-20 minut do zarumienienia brzegów.
- Ostudzone drożdżówki można udekorować dodatkowo lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub posypać cukrem pudrem.
- Podawać od razu lub przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?