TOP
Desery

Wegański sernik mango z marakują

Dziś, z okazji wyjątkowego święta wszystkich mam zapraszam na przepis na wspaniałe ciasto pachnące latem, orzeźwiające i pełne wspaniałego, orzeźwiającego smaku. To sernik na zimno z mango oraz musem z marakui na bazie moich ukochanych jogurtów kokosowych od Planton. To doskonałe ciasto, które idealnie sprawdzi się na cieplejsze dni i będzie smakowało dosłownie każdemu.

Bardzo polecam spróbować przepisu i życzę smacznego!

Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm

Spód:

250 g ciasteczek kruchych

50 g płatków owsianych

80 g masła roślinnego

szczypta soli

Masa:

2 opakowania jogurtu roślinnego (280g) (użyłam Vegup od Planton Roślinny)

250 g pulpy mango

1/3 szklanki cukru drobnego

80 g mleczka kokosowego z puszki

200 ml śmietanki roślinnej 31%

1,5 łyżeczki agaru

Polewa:

180 g pulpy z marakui

1 opakowanie galaretki agarowej

50 ml wody

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka i płatki owsiane zmielić na pył.
  2. Dodać miękkie masło i ponownie zmiksować do połączenia.
  3. Następnie tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia na spodzie, a boki posmarować masłem.
  4. Przełożyć do formy, docisnąć masę dłonią i wygładzić powierzchnię łyżką.
  5. Wstawić do schłodzenia na minimum 30 minut.
  6. Pod koniec tego czasu ustawić piekarnik na 190 stopni grzanie góra-dół.
  7. Do rozgrzanego piekarnika wstawić spód i podpiec około 8-10 minut do zarumienienia brzegów.
  8. Następnie odstawić na kuchennym blacie.
  9. W rondlu lub garnku z grubym dnem umieścić pulpę mango, cukier, mleko kokosowe oraz agar.
  10. Dokładnie wymieszać trzepaczką.
  11. Ustawić na średnim ogniu i podgrzewać około 2 minuty od zagotowania, cały czas mieszając.
  12. Odstawić do lekkiego ostudzenia i następnie dodać do masy jogurty.
  13. Ponownie wymieszać masę trzepaczką, aby uniknąć grudek.
  14. Śmietankę roślinną ubić na sztywny, puszysty krem.
  15. Delikatnie, łyżka po łyżce dodawać do jogurtowej masy cały czas mieszając, pod koniec można dodać łyżeczkę skórki z limonki lub pomarańczy i wymieszać jedynie do połączenia z masą.
  16. Tak przygotowaną masę przełożyć na wcześniej podpieczony spód i wstawić do lodówki.
  17. W tym czasie w niewielkim rondelku umieścić pulpę z marakui, galaretkę agarową oraz wodę.
  18. Dokładnie wymieszać.
  19. Ustawić na średnim ogniu i gotować minimum 2 minuty od zagotowania.
  20. Następnie zdjąć i odstawić do lekkiego ostudzenia, co jakiś czas mieszając łyżką.
  21. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wyjąć sernik z lodówki i delikatnie, łyżka po łyżce polać po wierzchu tak przygotowaną galaretkę.
  22. Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin.
  23. Po tym czasie udekorować śmietanką roślinną, płatkami migdałów lub kokosa i ulubionymi dodatkami.
  24. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *