Dziś, z okazji wyjątkowego święta wszystkich mam zapraszam na przepis na wspaniałe ciasto pachnące latem, orzeźwiające i pełne wspaniałego, orzeźwiającego smaku. To sernik na zimno z mango oraz musem z marakui na bazie moich ukochanych jogurtów kokosowych od Planton. To doskonałe ciasto, które idealnie sprawdzi się na cieplejsze dni i będzie smakowało dosłownie każdemu.
Bardzo polecam spróbować przepisu i życzę smacznego!

Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm
Spód:
250 g ciasteczek kruchych
50 g płatków owsianych
80 g masła roślinnego
szczypta soli
Masa:
2 opakowania jogurtu roślinnego (280g) (użyłam Vegup od Planton Roślinny)
250 g pulpy mango
1/3 szklanki cukru drobnego
80 g mleczka kokosowego z puszki
200 ml śmietanki roślinnej 31%
1,5 łyżeczki agaru
Polewa:
180 g pulpy z marakui
1 opakowanie galaretki agarowej
50 ml wody
Przygotowanie:
- Ciasteczka i płatki owsiane zmielić na pył.
- Dodać miękkie masło i ponownie zmiksować do połączenia.
- Następnie tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia na spodzie, a boki posmarować masłem.
- Przełożyć do formy, docisnąć masę dłonią i wygładzić powierzchnię łyżką.
- Wstawić do schłodzenia na minimum 30 minut.
- Pod koniec tego czasu ustawić piekarnik na 190 stopni grzanie góra-dół.
- Do rozgrzanego piekarnika wstawić spód i podpiec około 8-10 minut do zarumienienia brzegów.
- Następnie odstawić na kuchennym blacie.
- W rondlu lub garnku z grubym dnem umieścić pulpę mango, cukier, mleko kokosowe oraz agar.
- Dokładnie wymieszać trzepaczką.
- Ustawić na średnim ogniu i podgrzewać około 2 minuty od zagotowania, cały czas mieszając.
- Odstawić do lekkiego ostudzenia i następnie dodać do masy jogurty.
- Ponownie wymieszać masę trzepaczką, aby uniknąć grudek.
- Śmietankę roślinną ubić na sztywny, puszysty krem.
- Delikatnie, łyżka po łyżce dodawać do jogurtowej masy cały czas mieszając, pod koniec można dodać łyżeczkę skórki z limonki lub pomarańczy i wymieszać jedynie do połączenia z masą.
- Tak przygotowaną masę przełożyć na wcześniej podpieczony spód i wstawić do lodówki.
- W tym czasie w niewielkim rondelku umieścić pulpę z marakui, galaretkę agarową oraz wodę.
- Dokładnie wymieszać.
- Ustawić na średnim ogniu i gotować minimum 2 minuty od zagotowania.
- Następnie zdjąć i odstawić do lekkiego ostudzenia, co jakiś czas mieszając łyżką.
- Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wyjąć sernik z lodówki i delikatnie, łyżka po łyżce polać po wierzchu tak przygotowaną galaretkę.
- Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin.
- Po tym czasie udekorować śmietanką roślinną, płatkami migdałów lub kokosa i ulubionymi dodatkami.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!




what do you think?