Dziś przedstawiam przepis na pyszną i lekką tartę panna cotta z owocami leśnymi i galaretką. To doskonałe ciasto na nadchodzące cieplejsze dni, gdyż jest orzeźwiające i świetnie smakuje po schłodzeniu. Bardzo polecam spróbować. Przepis jest prosty, a ciasto wychodzi naprawdę smaczne i efektowne.
Zapraszam do skorzystania z przepisu i życzę smacznego!
Przepis na tartę o średnicy 22-24 cm
Spód:
250g mąki pszennej
125 g masła roślinnego
60 g cukru pudru
1 łyżka wegańskiej śmietany 15% Creamo
szczypta soli
Masa:
250 ml śmietanki roślinnej 31%
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżeczki agaru
260 g jogurtu roślinnego (użyłam deseru roślinnego Pleasure Panna Cotta)
Dodatkowo:
1 opakowanie galaretki agarowej
120 g ulubionych owoców leśnych
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód zmiksować krótko w malakserze lub wyrobić ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
- Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy do tarty posmarowanej masłem roślinnym lub olejem kokosowym.
- Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem.
- Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
- Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 190 stopni grzanie góra-dół.
- Wstawić schłodzony spód na około 12-15 minut, do zarumienienia brzegów.
- Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kuchennym blacie.
- W tym czasie przygotować krem – przełożyć do rondelka lub garnka śmietankę roślinną, cukier oraz agar.
- Wymieszać trzepaczką i umieścić na średnim ogniu cały czas mieszając, zagotować, po czym gotować jeszcze około 2 minuty.
- Następnie zdjąć z ognia i zostawić do lekkiego ostudzenia.
- Dodać jogurty roślinne i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji kremu.
- Tak przygotowany krem przełożyć na wcześniej podpieczony spód.
- Wygładzić powierzchnię łyżką i udekorować wierzch owocami leśnymi.
- Wstawić do lodówki do schłodzenia i w tym czasie przygotować galaretkę.
- W rondelku lub niewielkim garnku umieścić 250 ml zimnej wody oraz galaretkę agarową.
- Wymieszać do rozpuszczenia, a następnie umieścić na średnim ogniu i gotować 2 minuty od zagotowania.
- Po tym czasie zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
- Wyjąć z lodówki wcześniej przygotowaną tartę i łyżka po łyżce polewać wierzch ciasta galaretką agarową.
- Ponownie wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin, a najlepiej całą noc.
- Po tym czasie wyjąć z lodówki i udekorować ubitą wegańską śmietanką, owocami lub ziarenkami granatu i uprażonymi płatkami migdałowymi lub kokosa.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?