TOP
Desery

Wegańska tarta panna cotta z galaretką i owocami leśnymi

Dziś przedstawiam przepis na pyszną i lekką tartę panna cotta z owocami leśnymi i galaretką. To doskonałe ciasto na nadchodzące cieplejsze dni, gdyż jest orzeźwiające i świetnie smakuje po schłodzeniu. Bardzo polecam spróbować. Przepis jest prosty, a ciasto wychodzi naprawdę smaczne i efektowne.

Zapraszam do skorzystania z przepisu i życzę smacznego!

Przepis na tartę o średnicy 22-24 cm

Spód:

250g mąki pszennej

125 g masła roślinnego

60 g cukru pudru

1 łyżka wegańskiej śmietany 15% Creamo

szczypta soli

Masa:

250 ml śmietanki roślinnej 31%

1 łyżka cukru z wanilią

2 łyżeczki agaru

260 g jogurtu roślinnego (użyłam deseru roślinnego Pleasure Panna Cotta)

Dodatkowo:

1 opakowanie galaretki agarowej

120 g ulubionych owoców leśnych

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód zmiksować krótko w malakserze lub wyrobić ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
  2. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy do tarty posmarowanej masłem roślinnym lub olejem kokosowym.
  3. Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem.
  4. Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
  5. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 190 stopni grzanie góra-dół.
  6. Wstawić schłodzony spód na około 12-15 minut, do zarumienienia brzegów.
  7. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kuchennym blacie.
  8. W tym czasie przygotować krem – przełożyć do rondelka lub garnka śmietankę roślinną, cukier oraz agar.
  9. Wymieszać trzepaczką i umieścić na średnim ogniu cały czas mieszając, zagotować, po czym gotować jeszcze około 2 minuty.
  10. Następnie zdjąć z ognia i zostawić do lekkiego ostudzenia.
  11. Dodać jogurty roślinne i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji kremu.
  12. Tak przygotowany krem przełożyć na wcześniej podpieczony spód.
  13. Wygładzić powierzchnię łyżką i udekorować wierzch owocami leśnymi.
  14. Wstawić do lodówki do schłodzenia i w tym czasie przygotować galaretkę.
  15. W rondelku lub niewielkim garnku umieścić 250 ml zimnej wody oraz galaretkę agarową.
  16. Wymieszać do rozpuszczenia, a następnie umieścić na średnim ogniu i gotować 2 minuty od zagotowania.
  17. Po tym czasie zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
  18. Wyjąć z lodówki wcześniej przygotowaną tartę i łyżka po łyżce polewać wierzch ciasta galaretką agarową.
  19. Ponownie wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin, a najlepiej całą noc.
  20. Po tym czasie wyjąć z lodówki i udekorować ubitą wegańską śmietanką, owocami lub ziarenkami granatu i uprażonymi płatkami migdałowymi lub kokosa.
  21. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *