Dziś zapraszam po przepis na znane i lubiane ciasto, które jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga wyszukanych składników, a smakuje świetne i z pewnością uda się nawet początkującym cukiernikom. Jest to Kopiec Kreta, do którego przygotowania użyłam zamiast bananów truskawek i w nadchodzącym sezonie polecam spróbować właśnie tej wersji. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Z pewnością zachwyci rodzinę i bliskich.
Zapraszam do przepisu!
Przepis na tortownicę o średnicy 22-24 cm
Ciasto:
315 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki)
265 g cukru (1 1/3 szklanki)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki ciemnego kakao
1 1/3 szklaki zimnego naparu kawowego
1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
szczypta soli
Krem:
500 ml śmietanki roślinnej 31% do ubijania (lub gęstej części mleka kokosowego z puszki), schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
40g gorzkiej czekolady, posiekanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 opakowanie śmietan-fixu
Dodatkowo:
200-250 g truskawek świeżych
Przygotowanie:
- Piekarnik ustawić na 190 stopni grzanie góra-dół.
- W dużej misce połączyć ze sobą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier oraz sól.
- Do suchych składników cienkim strumieniem przelać napar kawowy, ocet oraz olej.
- Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
- Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
- Wstawić do piekarnika na 45-50 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
- Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
- Po całkowitym wystudzeniu wydrążyć środek ciasta i przełożyć go do miseczki, pokruszyć.
- W miejscu wydrążonego ciasta ułożyć truskawki.
- Następnie schłodzoną śmietankę ubić wraz z cukrem pudrem i fixem do śmietany na sztywny, puszysty krem.
- Do tak przygotowanego kremu przełożyć posiekaną w drobną kostkę czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.
- Na truskawkach rozprowadzić ubitą śmietankę, formując kształt kopca.
- Pokruszone pozostałe ciasto czekoladowe posypać na wierzchu i bokach ciasta, tak aby pokryć całą powierzchnię.
- Tak przygotowane ciasto wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie wyjąć i podawać.
- Przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?