TOP
Desery

Wegański Kopiec kreta z truskawkami

Dziś zapraszam po przepis na znane i lubiane ciasto, które jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga wyszukanych składników, a smakuje świetne i z pewnością uda się nawet początkującym cukiernikom. Jest to Kopiec Kreta, do którego przygotowania użyłam zamiast bananów truskawek i w nadchodzącym sezonie polecam spróbować właśnie tej wersji. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Z pewnością zachwyci rodzinę i bliskich.

Zapraszam do przepisu!

Przepis na tortownicę o średnicy 22-24 cm

Ciasto:

315 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki)

265 g cukru (1 1/3 szklanki)

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki ciemnego kakao

1 1/3 szklaki zimnego naparu kawowego

1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody

szczypta soli

Krem:

500 ml śmietanki roślinnej 31% do ubijania (lub gęstej części mleka kokosowego z puszki), schłodzonej

2 łyżki cukru pudru

40g gorzkiej czekolady, posiekanej

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 opakowanie śmietan-fixu

Dodatkowo:

200-250 g truskawek świeżych

Przygotowanie:

  1. Piekarnik ustawić na 190 stopni grzanie góra-dół.
  2. W dużej misce połączyć ze sobą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier oraz sól.
  3. Do suchych składników cienkim strumieniem przelać napar kawowy, ocet oraz olej.
  4. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
  5. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
  6. Wstawić do piekarnika na 45-50 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
  7. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia na kuchennym blacie.
  8. Po całkowitym wystudzeniu wydrążyć środek ciasta i przełożyć go do miseczki, pokruszyć.
  9. W miejscu wydrążonego ciasta ułożyć truskawki.
  10. Następnie schłodzoną śmietankę ubić wraz z cukrem pudrem i fixem do śmietany na sztywny, puszysty krem.
  11. Do tak przygotowanego kremu przełożyć posiekaną w drobną kostkę czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.
  12. Na truskawkach rozprowadzić ubitą śmietankę, formując kształt kopca.
  13. Pokruszone pozostałe ciasto czekoladowe posypać na wierzchu i bokach ciasta, tak aby pokryć całą powierzchnię.
  14. Tak przygotowane ciasto wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  15. Po tym czasie wyjąć i podawać.
  16. Przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *