TOP
Desery

Wegański sernik truskawkowy z musem pistacjowym

Dziś zapraszam po przepis na doskonałe ciasto bez pieczenia na nadchodzącą lub trwającą już majówkę. Jest to jogurtowy sernik z truskawkami i musem pistacjowym, oczywiście w pełni wegański i niesamowicie pyszny. Do jego przygotowania użyłam jogurtów Planton z serii Vegup oraz roślinnej śmietanki Creamo. Sernik jest lekki, orzeźwiający, kremowy i z pewnością zachwyci smakiem rodzinę oraz bliskich!

Bardzo polecam go spróbować i życzę smacznego!

Przepis na tortownicę o średnicy 20-22cm

Spód:

200 g ciastek kruchych

70 g pistacji mielonych

75 g masła roślinnego

szczypta soli

Masa truskawkowa:

280 g jogurtu roślinnego (użyłam truskawkowego z serii Vegup)

180 g śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego z puszki (użyłam Creamo 15%)

150 ml śmietanki roślinnej 31% lub mleka kokosowego z puszki

250 g truskawek, świeżych lub mrożonych

50 g cukru drobnego lub eytrytolu

1 łyżka agaru

Mus:

100 ml śmietanki roślinnej 31%

30 g pasty pistacjowej

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka śmietan-fixu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

garść uprażonych pistacji

świeże truskawki

pasta pistacjowa (do polania)

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmielić na pył.
  2. Dodać do nich masło roślinne, zmielone pistacje oraz sól.
  3. Wymieszać do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
  4. Boki tortownicy wysmarować masłem roślinnym, a spód wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód i boki tortownicy i docisnąć łyżką.
  6. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut do schłodzenia.
  7. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół).
  8. Wstawić schłodzony wcześniej spód na 10-12 minut do rozgrzanego piekarnika, do zarumienienia brzegów.
  9. W tym czasie zmiksować blenderem truskawki, śmietankę roślinną (150ml) cukier oraz agar.
  10. Gotować na średnim ogniu, od zagotowania około 2 minuty, następnie zdjąć z ognia i odstawić.
  11. W dużej misce umieścić jogurty, roślinną śmietankę i wymieszać.
  12. Następnie dodać lekko ostudzoną masę truskawkową do jogurtów, cały czas mieszając.
  13. Na spodzie tortownicy dookoła ułożyć po 1 truskawce.
  14. Następnie przelać masę jogurtową na spód ciasta i wygładzić powierzchnię łyżką.
  15. Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin.
  16. Po tym czasie zmiksować śmietankę z pastą pistacjową, cukrem pudrem i opcjonalnie śmietan-fixem do uzyskania gęstego, puszystego kremu.
  17. Tak przygotowany krem rozprowadzić na powierzchni wcześniej przygotowanego, schłodzonego ciasta (2-3 łyżki można zostawić do dekoracji do szprycy cukierniczej).
  18. Udekorować wierzch ciasta pozostawionym kremem, świeżymi owocami i pistacjami.
  19. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *