Dziś zapraszam po przepis na doskonałe ciasto bez pieczenia na nadchodzącą lub trwającą już majówkę. Jest to jogurtowy sernik z truskawkami i musem pistacjowym, oczywiście w pełni wegański i niesamowicie pyszny. Do jego przygotowania użyłam jogurtów Planton z serii Vegup oraz roślinnej śmietanki Creamo. Sernik jest lekki, orzeźwiający, kremowy i z pewnością zachwyci smakiem rodzinę oraz bliskich!
Bardzo polecam go spróbować i życzę smacznego!
Przepis na tortownicę o średnicy 20-22cm
Spód:
200 g ciastek kruchych
70 g pistacji mielonych
75 g masła roślinnego
szczypta soli
Masa truskawkowa:
280 g jogurtu roślinnego (użyłam truskawkowego z serii Vegup)
180 g śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego z puszki (użyłam Creamo 15%)
150 ml śmietanki roślinnej 31% lub mleka kokosowego z puszki
250 g truskawek, świeżych lub mrożonych
50 g cukru drobnego lub eytrytolu
1 łyżka agaru
Mus:
100 ml śmietanki roślinnej 31%
30 g pasty pistacjowej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka śmietan-fixu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
garść uprażonych pistacji
świeże truskawki
pasta pistacjowa (do polania)
Przygotowanie:
- Ciasteczka zmielić na pył.
- Dodać do nich masło roślinne, zmielone pistacje oraz sól.
- Wymieszać do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
- Boki tortownicy wysmarować masłem roślinnym, a spód wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masę ciasteczkową wyłożyć na spód i boki tortownicy i docisnąć łyżką.
- Wstawić do lodówki na minimum 30 minut do schłodzenia.
- Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni (grzanie góra-dół).
- Wstawić schłodzony wcześniej spód na 10-12 minut do rozgrzanego piekarnika, do zarumienienia brzegów.
- W tym czasie zmiksować blenderem truskawki, śmietankę roślinną (150ml) cukier oraz agar.
- Gotować na średnim ogniu, od zagotowania około 2 minuty, następnie zdjąć z ognia i odstawić.
- W dużej misce umieścić jogurty, roślinną śmietankę i wymieszać.
- Następnie dodać lekko ostudzoną masę truskawkową do jogurtów, cały czas mieszając.
- Na spodzie tortownicy dookoła ułożyć po 1 truskawce.
- Następnie przelać masę jogurtową na spód ciasta i wygładzić powierzchnię łyżką.
- Wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 4-6 godzin.
- Po tym czasie zmiksować śmietankę z pastą pistacjową, cukrem pudrem i opcjonalnie śmietan-fixem do uzyskania gęstego, puszystego kremu.
- Tak przygotowany krem rozprowadzić na powierzchni wcześniej przygotowanego, schłodzonego ciasta (2-3 łyżki można zostawić do dekoracji do szprycy cukierniczej).
- Udekorować wierzch ciasta pozostawionym kremem, świeżymi owocami i pistacjami.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
what do you think?