TOP
Desery

Wegański Domek Baby Jagi

Dziś przygotowałam rewelacyjne ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem i kuchnią mojej babci, która je przygotowywała i dzięki temu je poznałam i zakochałam się w jego smaku. Jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia ani spędzania długich godzin w kuchni, a rozpływa się w ustach z pewnością zachwyci gości smakiem. Zamiast galaretki owocowej można w sezonie użyć do środka świeżych truskawek lub malin, w takiej wersji również będzie smakowało doskonale.

Bardzo polecam spróbować!

Krem:

250 g orzechów nerkowca

300 g jogurtu roślinnego kokosowego luz z nerkowców lub śmietanki roślinnej 18% (użyłam Creamo 18%)

150 g osełki roślinnej lub masła roślinnego

100 g cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka ciemnego kakao

Polewa:

2 łyżki ciemnego kakao

3 łyżki cukru

50 ml śmietanki roślinnej 18% (użyłam Creamo 18%)

50 g masła roślinnego

1 łyżka syropu klonowego

Dodatkowo:

350 g herbatników

1 łyżka wiórków kokosowych

Galaretka:

1 opakowanie galaretki agarowej (najlepiej truskawkowej lub wiśniowej)

250 ml zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Nerkowce namoczyć w wodzie i zostawić na minimum 2-3 godziny.
  2. W tym czasie umieścić w garnku 250 ml wody i 1 opakowanie galaretki.
  3. Wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką i zagotować.
  4. Lekko ostudzoną, ale nadal płynną galaretkę przełożyć do płaskiego pojemnika plastikowego lub silikonowego i wstawić do schłodzenia do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  5. Następnie nerkowce dokładnie odsączyć od wody na sitku.
  6. Odcedzone nerkowce zmiksować wraz z śmietanką lub jogurtem na gładką pastę.
  7. Miękkie masło roślinne zmiksować z cukrem pudrem i wanilią na jasną, puszystą masę.
  8. Do tak przygotowanej masy dodawać łyżka po łyżce wcześniej przygotowaną pastę z nerkowców, cały czas miksując.
  9. Tak przygotowany, gęsty i puszysty krem podzielić na 2 równe części.
  10. Do jednej z nich dodać kakao i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Z masy jasnej można odłożyć 2-3 łyżki do szprycy do dekoracji wierzchu.
  11. Przygotować dwukrotnie złożoną folię aluminiową na blacie kuchennym lub dużej desce kuchennej.
  12. W 3 rzędach układać poziomo po 6 herbatników, (w przypadku małych herbatników zrobić rzędy po 6 herbatników, uzyskując 3 rzędy po 2 herbatniki)
  13. Na ich powierzchni rozprowadzić kakaową część masy i dokładnie wygładzić powierzchnię łyżką lub szpatułką.
  14. Następnie przykryć masę kakaową herbatnikami, układając je tak jak poprzednią warstwę.
  15. Przykryć ją warstwą waniliową i również wygładzić powierzchnię łyżką lub nożem.
  16. Na środkowej warstwie ułożyć wcześniej przygotowaną, pokrojoną w kostkę na 1/3 szerokości herbatnika galaretkę agarową.
  17. Przytrzymując folię z obu stron przysunąć dwa boki herbatników do siebie utrzymując piramidkę.
  18. Folię zwinąć na szczycie piramidki i tak przygotowaną chatkę wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 8 godzin, najlepiej całą noc.
  19. Po tym czasie w rondelku rozpuścić masło roślinne z cukrem.
  20. Dodać śmietankę, przesiane kakao oraz syrop.
  21. Podgrzewać mieszając co jakiś czas trzepaczką do uzyskania jednolitej, gęstej polewy.
  22. Tak przygotowaną, lekko ostudzoną polewą udekorować wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

«

»

what do you think?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *