Dziś przygotowałam rewelacyjne ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem i kuchnią mojej babci, która je przygotowywała i dzięki temu je poznałam i zakochałam się w jego smaku. Jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia ani spędzania długich godzin w kuchni, a rozpływa się w ustach z pewnością zachwyci gości smakiem. Zamiast galaretki owocowej można w sezonie użyć do środka świeżych truskawek lub malin, w takiej wersji również będzie smakowało doskonale.
Bardzo polecam spróbować!
Krem:
250 g orzechów nerkowca
300 g jogurtu roślinnego kokosowego luz z nerkowców lub śmietanki roślinnej 18% (użyłam Creamo 18%)
150 g osełki roślinnej lub masła roślinnego
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka ciemnego kakao
Polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki cukru
50 ml śmietanki roślinnej 18% (użyłam Creamo 18%)
50 g masła roślinnego
1 łyżka syropu klonowego
Dodatkowo:
350 g herbatników
1 łyżka wiórków kokosowych
Galaretka:
1 opakowanie galaretki agarowej (najlepiej truskawkowej lub wiśniowej)
250 ml zimnej wody
Przygotowanie:
- Nerkowce namoczyć w wodzie i zostawić na minimum 2-3 godziny.
- W tym czasie umieścić w garnku 250 ml wody i 1 opakowanie galaretki.
- Wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką i zagotować.
- Lekko ostudzoną, ale nadal płynną galaretkę przełożyć do płaskiego pojemnika plastikowego lub silikonowego i wstawić do schłodzenia do lodówki na czas przygotowania ciasta.
- Następnie nerkowce dokładnie odsączyć od wody na sitku.
- Odcedzone nerkowce zmiksować wraz z śmietanką lub jogurtem na gładką pastę.
- Miękkie masło roślinne zmiksować z cukrem pudrem i wanilią na jasną, puszystą masę.
- Do tak przygotowanej masy dodawać łyżka po łyżce wcześniej przygotowaną pastę z nerkowców, cały czas miksując.
- Tak przygotowany, gęsty i puszysty krem podzielić na 2 równe części.
- Do jednej z nich dodać kakao i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Z masy jasnej można odłożyć 2-3 łyżki do szprycy do dekoracji wierzchu.
- Przygotować dwukrotnie złożoną folię aluminiową na blacie kuchennym lub dużej desce kuchennej.
- W 3 rzędach układać poziomo po 6 herbatników, (w przypadku małych herbatników zrobić rzędy po 6 herbatników, uzyskując 3 rzędy po 2 herbatniki)
- Na ich powierzchni rozprowadzić kakaową część masy i dokładnie wygładzić powierzchnię łyżką lub szpatułką.
- Następnie przykryć masę kakaową herbatnikami, układając je tak jak poprzednią warstwę.
- Przykryć ją warstwą waniliową i również wygładzić powierzchnię łyżką lub nożem.
- Na środkowej warstwie ułożyć wcześniej przygotowaną, pokrojoną w kostkę na 1/3 szerokości herbatnika galaretkę agarową.
- Przytrzymując folię z obu stron przysunąć dwa boki herbatników do siebie utrzymując piramidkę.
- Folię zwinąć na szczycie piramidki i tak przygotowaną chatkę wstawić do schłodzenia do lodówki na minimum 8 godzin, najlepiej całą noc.
- Po tym czasie w rondelku rozpuścić masło roślinne z cukrem.
- Dodać śmietankę, przesiane kakao oraz syrop.
- Podgrzewać mieszając co jakiś czas trzepaczką do uzyskania jednolitej, gęstej polewy.
- Tak przygotowaną, lekko ostudzoną polewą udekorować wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
what do you think?